Home » Știri » Știri sociale » Ce riscă românii care nu taie ambrozia răsărită pe terenurile lor. Amenzi usturătoare

Ce riscă românii care nu taie ambrozia răsărită pe terenurile lor. Amenzi usturătoare

Alexandru Cazacu / 01.06.2022, 16:54
Ce riscă românii care nu taie ambrozia răsărită pe terenurile lor. Amenzi usturătoare

Ambrozia este o plantă invazivă și se adaptează foarte ușor la diferite condiții de climă. După cum bine știm, polenul florii acestei buruieni poate provoca alergii puternice. În acest context, proprietarii de terenuri pe care crește ambrozia trebuie să ia o serie de măsuri pentru a elimina această plantă, în caz contrar riscă amenzi destul de mari.

Ce riscă cei care nu taie ambrozia răsărită pe terenurile lor

Conform specialiștilor, sezonul de polen la ambrozie începe pe la jumătatea lunii iunie și ține uneori chiar și până la jumătatea toamnei. Mulți oameni sunt extrem de sensibili la polenul acestei plante, iar din această cauză pot avea alergii chiar de la începutul sezonului. Așadar, proprietarii de terenuri, indiferent că sunt persoane fizice sau companii, pe care crește această plantă trebuie să ia măsuri pentru eliminarea ei.

După cum am menționat și în primele rânduri, cei care refuză să ia măsuri de distrugere a buruienii riscă să fie sancționați cu amenzi care pot ajunge chiar și la 5.000 de lei.

După cum stabilește Legea 62/2018, proprietarii sau deținătorii de terenuri au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a plantei ambrozia „pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”, potrivit avocatnet.ro.

Cum poți să distrugi ambrozia

Cei care dețin terenuri și au probleme cu această buruiană invazivă, trebuie să știe că există modalități simple de distrugere și prevenire a ambroziei. Mai exact, în perioada cuprinsă între răsărirea plantei și înflorirea acesteia, deținătorii de terenuri trebuie să desfășoare periodic lucrări de întreținere a acestora.

Printre metodele recomandate pentru prevenire, distrugerea și combaterea aceste buruieni se numără: cositul în mod repetat, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, dar și efectuarea arăturilor mai adânci pe terenurile agricole sau utilizarea de erbicide.

Ce amenzi riscă românii care nu taie ambrozia răsărită pe terenurile lor
Ce amenzi riscă românii care nu taie ambrozia răsărită pe terenurile lor

Amenzi mari pentru românii care nu distrug ambrozia de pe terenurile lor

În perioada următoare, autoritățile locale vor merge pe teren și vor verifica starea terenurilor, în două etape. Prima dintre acestea se va desfășura în perioada 1 – 15 iulie, interval în care autoritățile vor putea da doar avertismente deținătorilor de terenuri. În schimb, în cea de-a doua etapă, adică între 16 iulie și 31 octombrie, cei care au primit avertismente și nu le-au respectat riscă să fie sancționați.

Potrivit actului normativ menționat anterior, persoanele fizice pot fi amendate cu sume cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei. Amenzile minime pentru persoanele fizice care nu distrug această buruiană s-au majorat în 2020. De asemenea, în 2021, a fost extinsă și perioada în care se pot aplica amenzile, potrivit sursei citate.

Informații utile despre ambrozie, buruiana ce provoacă alergii

După cum am menționat și în rândurile anterioare, ambrozia se numără printre cele mai invazive plante de pe teritoriul României. De fapt, ne puteam aștepta la asta, având în vedere că este extrem de adaptabilă la condițiile pedoclimatice. Așa se face că această plantă este răspândită în aproape toate zonele țării, excepție făcând zonele înalte de deal și cele montane.

În ceea ce privește polenizarea, acest proces se realizează cu ajutorul vântului, care răspândește polenul. Interesant este faptul că o singură plantă matură poate elibera în atmosferă miliarde de grăunciori de polen. Totodată, o astfel de plantă poate produce până la 30.000 de semințe, iar acestea pot să germineze chiar și după patru decenii.

Specialiștii din Ministerului Sănătății susțin că alergia la polenul acestei buruieni se manifestă adesea sub forma rinoconjunctivitei și astmului. De asemenea, pot apărea și simptome precum urticarie și angioedem, iar în unele cazuri se poate ajunge chiar și la manifestări similare șocului anafilactic.