Home » Știri » Știri externe » Cele mai mari economii ale lumii 2021. Schimbări importante în clasamentul țărilor

Cele mai mari economii ale lumii 2021. Schimbări importante în clasamentul țărilor

Manolică Anca / 21.04.2021, 13:57
Cele mai mari economii ale lumii 2021. Schimbări importante în clasamentul țărilor

Cele mai mari economii ale lumii 2021. Pandemia de Covid-19 a zduguit serios clasamentul celor mai mari economii din lume, după ce a trimis multe state în cele mai grave recesiuni economice din istoria recentă. Iată ce schimbări importante au avut loc în clasament.

Cele mai mari economii ale lumii 2021

Potrivit unei analize realizate de CNBC a datelor FMI, Statele Unite, China, Japonia și Germania continuă să reprezinte cele mai mari economii ale lumii și în 2021, ocupând primele patru poziții în clasamentul. Însă, o schimbare a apărut pe poziția a cincea, India, care a devenit a cincea cea mai mare economie a lumii în anul 2019, coborând pe locul șase, în spatele Regatului Unit, după izbucnirea pandemiei.

Iar specialiștii susțin că India nu va reuși să își recâștige locul cinci în clasamentul economic global până în 2023. Țara din Asia de Sud a fost lovită de blocaje stricte anul trecut, în timp ce țara se lupta să cu coronavirusul. În timp ce fondul se așteaptă ca India să crească cu 12,5% în anul fiscal curent care se încheie în martie 2022, unii economiști au avertizat că ultima creștere a cazurilor Covid ar putea diminua perspectivele țării. Săptămâna trecută, India a depășit Brazilia la număul de cazuri, devenind a doua țară cel mai rău infectată la nivel global, în spatele Statelor Unite.

Clasament cele mai mari economii ale lumii în 2019 / Sursă foto: cnbc.ro
Clasament cele mai mari economii ale lumii în 2019 / Sursă foto: cnbc.ro

Brazilia, surpriza neplăcută

În timp ce unele țări au căzut o poziție, Brazilia a ieșit de tot timp top 10. Brazilia a trecut de la a noua cea mai mare economie din 2019 la a 12-a ca mărime anul trecut, devenind, astfel, singurul stat care a ieșit din top 10 cele mai mari economii ale lumii 2021. Potrivit proiecțiilor FMI, țara sud-americană va rămâne în afara celor mai mari zece economii ale lumii până cel puțin în anul 2026.

Brazilia este pe locul trei în lume la numărul de cazuri Covid-19 și al doilea cel mai mare număr de morți la nivel global. Cu toate acestea, președintele Jair Bolsonaro, care a minimizat amenințarea virusului, a refuzat de multe ori carantineze țara pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Clasamentul celor mai mari economii ale lumii în 2020 / Sursă foto: cnbc.ro
Clasamentul celor mai mari economii ale lumii în 2020 / Sursă foto: cnbc.ro

Coreea de Sud a intrat în top 10

Odată cu ieșirea Braziliei din topul în care se regăsesc celor mai mari economii ale lumii, Canada a urcat pe locul nouă, iar Coreea de Sud s-a instalat pe locul 10. Se preconizează că va rămâne acolo până cel puțin în 2026, conform proiecțiilor datelor FMI din analiza CNBC.

Coreea de Sud a fost una dintre primele țări din afara Chinei care a raportat cazuri de Covid-19 la începutul anului 2020, însă a reușit să gestioneze foarte bine situația. Deși numărul de noi infecții zilnice a crescut în această lună, forțând autoritățile să extindă măsurile de distanțare socială care includ restricționarea adunărilor mari până la începutul lunii mai, sectoarele de producție și export din țară rămân puternic pe poziții. FMI prezice că economia sud-coreeană ar putea crește cu 3,6% în acest an.