Home » Știri » Știri externe » Cine este Robert Durst, miliardarul condamnat pe viață. A trăit deghizat în femeie. Pentru ce crime a fost găsit vinovat

Cine este Robert Durst, miliardarul condamnat pe viață. A trăit deghizat în femeie. Pentru ce crime a fost găsit vinovat

Manolică Anca / 29.09.2021, 13:26
Cine este Robert Durst, miliardarul condamnat pe viață. A trăit deghizat în femeie. Pentru ce crime a fost găsit vinovat

Moștenitorul unui imperiu imobiliar, subiectul unui documentar HBO (The Jinx), Robert Durst. a fost condamnat pe viață pentru uciderea celei mai bune prietene ale sale, Susan Berman. Cum s-a ascuns în tot acest timp, dar, mai ales, ce l-a determinat să recurgă la acest gest. Și nu a fost singura crimă!

Robert Durst, miliardarul condamnat pe viață pe crimă

La 40 de ani de la moartea primei sale soţii, cel mai probabil ucisă de el, la 20 de ani de la moartea Susanei Berman, cea mai bună prietenă şi poate complice la prima crimă, şi uciderea (admisă, dar justificată cu autoapărare) a unui om fără adăpost, Morris Black, care i-a devenit și prieten, miliardarul imobiliar Robert Durst a fost găsit vinovat de uciderea lui Berman de către un tribunal din Los Angeles.

Un proces lung, încheiat prin apelul disperat al apărătorului în faţa juriului: „Durst este odios şi mincinos, dar nu este un criminal”! O poveste care pare desprinsă dintr-un roman, care a determinat chiar și rețeaua HBO să producă un documentar, „The Jinx”, despre viaţa lui Robert Durst, care a fost difuzat în toată lumea.

Robert Durst și Susan Berman
Robert Durst și Susan Berman

Viața timpurie a magnatului

Robert Durst a fost cel mai mare dintre cei patru copii ai unei familii de evrei din Scarsdale, New York. Tatăl său a fost magnatul imobiliar Seymour Durst, dar bunicul său patern, Joseph Durst, a fost cel care a pus bazele organizației Durst în 1927.

Când Robert avea șapte ani, mama sa a murit în urma unei căzături de pe acoperișul casei familiei Scarsdale. El a susținut mai târziu că, înainte de moartea ei, tatăl său l-a dus până la fereastra de unde o putea vedea stând pe acoperiș. Cu toate acestea, într-un interviu din martie 2015, fratele său Douglas a negat că Robert ar fi fost martorul morții ei. Un raport al unui psihiatru despre Robert, în vârstă de zece ani, menționa „descompunerea personalității și, eventual, chiar schizofrenia”.

Durst a urmat cursurile la liceul Scarsdale, unde colegii l-au descris ca un singuratic. A obținut o diplomă de licență în economie, în 1965, la Universitatea Lehigh, unde a fost membru al echipei lacrosse universitare și manager de afaceri al ziarului studențesc, The Brown and White. Ulterior, s-a înscris la un program de doctorat la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), unde a cunoscut-o pe Susan Berman. În cele din urmă, s-a retras de la școală și s-a întors la New York în 1969.

A urât compania tatălui, dar și-a cerut partea de avere

Acesta nu a fost interesat să lucreze pentru tatăl său la Organizația Durst, preferând în schimb să deschidă un mic magazin de produse naturiste, All Good Things, în Vermont la începutul anilor 1970. Deși a fost convins de tatăl său să se întoarcă la New York și la Organizația Durst, comportamentul lui inadecvat l-a determinat pe Seymour Durst să îl pe fratele lui Durst, Douglas să preia organizația, în 1992.

Simțind că are dreptul să moștenească compania în ciuda disprețului său pentru aceasta, l-a acuzat și l-a învinuit pe fratele său pentru furt, ceea ce a dus la o ruptură între Robert și restul familiei Durst. În cele din urmă, în 2006, acesta s-a ales cu 65 milioane USD din partea familiei.

Robert Durst, alături de soția sa, Kathie
Robert Durst, alături de soția sa, Kathie

Robert Durst, suspect în cazul dispariției și morții soției sale

Kathie McCormack, superba soţie a lui Durst, a dispărut în data de 31 ianuarie 1982, nefiind găsită niciodată (a fost declarată moartă abia în anul 2017). Încă de la început, familia ei l-a acuzat pe Durst că a omorât-o, căsnicia lor fiind în criză de ceva timp.

Durst i-a plasat relaţiile sale cu presa lui Susan Berman, o jurnalistă, fiicaunui şef al mafiei din Las Vegas. Între timp, ea a devenit cea mai bună prietenă a miliardarului, până când, în Ajunul Crăciunului 2000, Susan a fost găsită decedată într-o baltă de sânge, la conacul ei din Beverly Hills.

Poliţia a fost alertată printr-o notă anonimă în care era scrisă adresa lui Berman şi un singur cuvânt: „cadavru”. Bănuit că ar fi ucis-o pentru că știa adevărul despre moartea soției sale şi că era pe cale să povestească totul poliţiei, Durst a negat totul, după care a dispărut.

A trăit deghizat în femeie

S-a ascuns în Galveston, Texas, unde a trăit ceva timp deghizat în femeie. Acolo l-a întâlnit pe Morris, al cărui cadavru a fost descoperit ulterior tăiat în bucăţi, în golful oraşului. Durst a continuat să acționeze ciudat: a fost arestat într-un supermarket, fiind prins la furat de sandviș-uri, în condițiile în care avea buzunarele pline de dolari.

Acuzat, recunoaşte că l-a ucis pe Black, însă a susținut că a fost în legitimă apărate, în urma unui atac. Din cauza panicii, a spus el, l-a rupt în bucăți. A fost achitat, însă, în 2015, dă de mari necazuri. A acceptat să apară într-un documentar dedicat cazului și, la un moment dat, fără să îşi dea seama că este pornit un microfon, el spune: „Ce dr*** să fac? I-am ucis pe toţi, evident”. 

Robert Durst, adus în fața judecătorilor
Robert Durst, adus în fața judecătorilor

A fost arestat cu câteva ore înainte de difuzarea episodului final

Robert Durst, în vârstă de 78 de ani acum, a fost arestat cu numai câteva ore înainte de a se difuza episodul final, jurații fiind puși să vizioneze secvența în timpul procesului. Deși a fost judecat doar pentru uciderea lui Berman, procurorii susțin că el a fost responsabil pentru toate cele trei crime.

În timpul procesului, ajuns la tribună, la un moment dat, a spus că nu va mărturisi niciodată uciderea lui Berman.  „Nu am ucis-o pe Susan Berman. Dar dacă aș fi făcut-o, aș minți despre asta”, a spus acesta. Anchetatorii l-au caracterizat pe acesta ca fiind un „psihopat narcisist”. Se pare că își va sfârși viața în închisoare.