Home » Știri » Știri externe » Comoara „ascunsă” de Picasso în tabloul său. Descoperirea inedită, făcută la aproape 5 decenii de la moartea artistului

Comoara „ascunsă” de Picasso în tabloul său. Descoperirea inedită, făcută la aproape 5 decenii de la moartea artistului

Manolică Anca / 12.10.2021, 14:32
Comoara „ascunsă” de Picasso în tabloul său. Descoperirea inedită, făcută la aproape 5 decenii de la moartea artistului

Descoperire excepțională în lumea artei. O lucrare „ascunsă” a lui Picasso a fost dezvăluită cu ajutorul inteligenţei artificiale, la aproape 5 decenii de la moartea artistului. Ce ilustrează această comoară.

Ce comoară a „ascuns” Picasso în tabloul său

Oxia Palus, o companie care folosește tehnologia pentru a „renaște” arta pierdută, a descoperit un portret nud al unei femei ghemuite, ascuns sub suprafaţa unui tablou de Pablo Picasso. Supranumită „The Lonesome Crouching Nude” (Nudul singuratic ghemuit), lucrarea a fost dezvăluită grație inteligenţei artificiale, al tehnologiei avansate de imagistică şi al imprimării 3D.

Artistul a pictat peste această figură atunci când a realizat „Masa orbului” în 1903. Nudul a fost parţial dezvăluit de o imagine suprapusă prin fluorescenţă cu raze X (XRF), dar compania a „readus acum la viaţă opera ascunsă”, conform comunicatului.

Lucrarea „Masa orbului”
Lucrarea „Masa orbului”

Cum s-a derulat acest proces

Pentru a dezvălui comoara lui Picasso, firma a folosit imagistica XRF şi procesarea imaginilor pentru a descoperi conturul picturii ascunse, după care a antrenat inteligenţa artificială pentru a adăuga operei tuşe de pensulă în stilul lui Picasso. Ulterior, a creat o hartă a înălţimii portretului pentru a îi conferi textură şi a imprimat imaginea pe o pânză cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D, informează CNN.

Compania Oxia Palus a fost cofondată de George Cann şi Anthony Bourached, doi doctoranzi în învăţare automată din cadrul University College London (UCL). Ei au „profitat” de informațiile complexe și gradul de dezvoltare al tehnologiei pentru a putea face descoperiri interesante. „Avem acum sisteme complexe care ne pot ajuta să ne înţelegem mai bine istoria şi cultura”, a spus Bourached.

Comoara
Comoara „ascunsă” de Picasso în tabloul său

Nudul datează din perioada albastră a lui Picasso

Comoara descoperită a fost realizată la începutul carierei sale, iar artistul se pare că nu ar fi dorit să picteze peste figură.

„În momentul în care Picasso a pictat „The Lonesome Crouching Nude” şi „The Blind Man’s Meal” era sărac, iar materialele de artist erau scumpe, aşa că probabil a pictat peste prima lucrare cu reticenţă”, a declarat Cann.

De asemenea, această figură a femeii apare în tabloul lui Picasso „La Vie” şi în multe alte schiţe ale sale, ceea ce ne duce cu gândul că artistul ar fi avut o afinitate pentru ea, a mai spus doctorandul.

Ty Murphy, specialist în operele lui Picasso la firma londoneză de due-diligence Domos Art Advisors, a spus că tabloul produs de inteligenţa artificială seamănă cu o perioadă albastră a lui Picasso, însă, la o examinare mai atentă, un expert ar putea probabil să recunoască faptul că nu este un original. Cu toate acestea, evoluţiile constante în domeniul învăţării automate şi al imprimării 3D ar trebui să permită realizarea unor lucrări şi mai precise în viitor, a continuat el.

„Daţi-i timp”, a spus Murphy: „De îndată ce aceste tehnologii vor apărea, vor fi foarte convingătoare”.

Comoara
Comoara „ascunsă” de Picasso în tabloul său

Lucrarea urmează a fi expusă la Târgul de artă Deeep AI Art Fair din Londra, care se organizează între 13 și 17 octombrie 2021.