Home » Știri » Știri externe » De ce iubita lui Putin nu a fost sancționată. Decizia neașteptată luată de oficialii americani

De ce iubita lui Putin nu a fost sancționată. Decizia neașteptată luată de oficialii americani

Manolică Anca / 27.04.2022, 13:40
De ce iubita lui Putin nu a fost sancționată. Decizia neașteptată luată de oficialii americani

Statele Unite s-au abținut până acum de la a o sancționa pe Alina Kabaeva, presupusa iubită a președintelui rus. Fosta gimnastă olimpică în vârstă de 39 de ani a fost exclusă din mai multe runde de sancțiuni după invazia Rusiei în Ucraina, pe motiv că ar putea fi interpretată ca o lovitură personală pentru Putin. Ce spun oficialii americani.

De ce nu o sancționează SUA pe presupusa iubită a lui Putin

Președintele rus, în vârstă de 69 de ani, nu a făcut niciodată în mod public relația pe care ar avea-o cu Kabaeva, un fost fotomodel și gimnastă de 39 de ani. Ba mai mult, atât Kremlinul, cât și Kabaeva însăși au negat că ar fi împreună.

Dar federalii cred că femeia, despre care se zvonește de mulți ani că ar avea o relație amoroasă cu Putin, ar fi și mama a cel puțin trei dintre copiii liderului rus care nu au fost dezvăluiți publicului.

Oficialii Departamentului Trezoreriei au mers atât de departe încât au pregătit un pachet de sancțiuni care o vizau și pe Kabaeva. Despre aceasta se crede că este implicată în efortul Kremlinului de a ascunde adevărata dimensiune a averii și a activelor internaționale ale lui Putin, relatează Wall Street Journal, citând oficiali americani care au cunoștință despre acest subiect.

Consiliul Național de Securitate a anulat sancțiunile cu puțin timp înainte ca acestea să fie anunțate

Dar se pare că, potrivit publicației, Consiliul Național de Securitate al SUA a luat o decizie de ultima oră de a o elimina pe Kabaeva din cel mai recent pachet de sancțiuni, care are rolul de a crește presiunea asupra Kremlinului. Însă oficialii sunt de părere că sancționarea fostei gimnaste ar fi o lovitură personală pentru Putin și ar îngreuna eforturile de negociere a păcii.

Putin și presupusa iubită, Kabaeva
Putin și presupusa iubită, Kabaeva

Administrația Biden nu a vizat-o pe Kabaeva, deși a aplicat sancțiuni împotriva mai multor persoane cu legături strânse cu Kremlinul – inclusiv fiicele lui Putin, Maria Vorontsova și Katerina Tikhonova. Când a anunțat aceste sancțiuni, Casa Albă le-a descris pe cele două ca fiind „copiii adulți” ai lui Putin.

„Am pregătit sancțiuni pentru o serie de persoane care nu au fost încă vizate și continuăm să ne gândim când să impunem aceste sancțiuni, pentru a obține un impact maxim”, a declarat un oficial american pentru WSJ.

Cu toate că presupusa iubită este acuzată că a ajutat la ascunderea averii lui Putin în străinătate, se știu prea puține informații despre ce activități ar întreprinde. Se zvonește pe scară largă că ar locui în Elveția, după ce, în luna martie, Page Six a scris că ea s-ar ascunde acolo împreună cu cei patru copii mici ai ei și ai lui Putin.

„În timp ce Putin își desfășoară asaltul asupra Ucrainei, atacând cetățeni nevinovați și provocând o criză a refugiaților, familia sa se ascunde într-o cabană foarte privată și foarte sigură undeva în Elveția – cel puțin deocamdată”, a declarat o sursă pentru Page Six.

Legăturile dintre Kabaeva și Putin au ieșit la iveală pentru prima dată în 2008, când ziarul rus Moskovsky Korrespondent a relatat că Putin a divorțat de soția sa și s-a logodit cu fosta gimnastă. Ziarul s-a închis ulterior, iar liderul de la Kremlin a respins, desigur, toate aceste zvonuri.