Home » Știri » Știri externe » De ce Regina Elisabeta a II-a i-a retras Prințului Andrew toate titlurile regale

De ce Regina Elisabeta a II-a i-a retras Prințului Andrew toate titlurile regale

Alexandru Cazacu / 14.01.2022, 14:08
De ce Regina Elisabeta a II-a i-a retras Prințului Andrew toate titlurile regale

Joi, Palatul Buckingham a anunțat că Prințul Andrew a renunțat la titlurile sale militare și patronajul asociațiilor. Află în continuarea acestui articol care este motivul pentru care Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, i-a retras fiului său toate titlurile regale.

Motivul pentru care Regina Elisabeta i-a retras Prințului Andrew toate titlurile regale

După ce justiția din Statele Unite a refuzat clasarea unei plângeri civile prin care este acuzat de agresiuni sexuale, Prințul Andrew a renunțat la titlurile regale. După cum se arată în comunicatul Palatului Buckingham, atât afilierile militare, cât și patronajele regale are Prințului Andrew au fost returnate Reginei Elisabeta a II-a.

De asemenea, conform comunicatului menționat, „Ducele de York va continua să nu își mai asume funcții publice și să se apere în acest caz ca un cetățean privat”.

În luna august a anului trecut, Virginia Giuffre a depus plângere contra Prințului Andrew la New York. Femeia de origine americană l-a acuzat pe prinț de abuzuri sexuale, care ar fi avut loc pe când ea avea vârsta de 17 ani, sub influența lui Jeffrey Epstein.

Prințul Andrew a respins acuzațiile

În reclamația respectivă se precizează faptul că prințul este „un bărbat puternic”, căruia americanca i-a fost „predată în scopuri sexuale”, între anii 2001 și 2002, Virginia Giuffre intrând în rețeaua de trafic sexual a lui Jeffrey Epsetein pe când avea doar 16 ani. Acesta din urmă a fost acuzat și închis, însă și-a pus capăt zilelor în 2019, într-o închisoare din Manhattan, potrivit adevarul.ro.

Cum era și de așteptat, Prințul Andrew a respins acuzațiile, potrivit cărora ar fi „agresat-o sexual” pe virginia Giuffre (minoră la vremea respectivă) de trei ori. Mai precis, una dintre aceste agresiuni ar fi avut loc la o apropiată a lui Epstein  din Londra (Ghislaine Maxwell), iar celelalte două pe proprietățile finanțatorului din New York și Insulele Virgine.

În noiembrie 2019, în cadrul unui interviu, Ducele de York a dezmințit toate aceste acuzații. Prințul Andrew a susținut că o imagine în care apare alături de Virginia nu ar fi adevărată. Tot în acea imagine, în planul secund, apărea și Ghislaine Maxwell, care este acum după gratii, potrivit sursei citate. Deși a negat acuzațiile, prințul a fost nevoit să se retragă din viața publică, mai ales din cauza prieteniei sale cu Jeffrey Epstein și a scandalului iscat.

Motivul pentru care Regina Elisabeta i-a retras Prințului Andrew toate titlurile regale
Motivul pentru care Regina Elisabeta i-a retras Prințului Andrew toate titlurile regale

Aparițiile în public ale prințului Andrew din ce în ce mai rare

În afară de zilele de după moartea tatălui său, Prințul Philip, la începutul anului 2021, Prințul Andrew a mai apărut foarte rar în public. Ba chiar mai mult de atât, acesta a lipsit chiar și de la fotografiile făcute publice cu nunta fiicei sale mai mari, Beatrice, în 2020.

Acest scandal are implicații mai ample pentru familia regală britanică, care a fost forțată simultan să înfrunte criticile legate de cazul lui Andrew și acuzațiile de rasism din partea Prințului Harry și Meghan, ducesa de Sussex, în ultimul an. Palatul Buckingham a descris ulterior afirmațiile ca fiind „preocupante”, potrivit jurnaliștilor de la CNN.