Home » Știri » Știri externe » De ce sunt sfătuiți bulgarii să mănânce roșii după vaccinare. Anunțul făcut de un cunoscut expert

De ce sunt sfătuiți bulgarii să mănânce roșii după vaccinare. Anunțul făcut de un cunoscut expert

Manolică Anca / 02.04.2021, 13:50
De ce sunt sfătuiți bulgarii să mănânce roșii după vaccinare. Anunțul făcut de un cunoscut expert

Deși la prima vedere ar părea un lucru amuzant, această recomandare vine chiar din partea unui cunoscut expert al vecinilor de la sud. Află de ce sunt sfătuiți bulgarii să mănânce roșii după vaccinare

De ce sunt sfătuiți bulgarii să mănânce roșii după vaccinare

Anunțul a fost făcut miercuri, 31 martie 2021, și nu este vorba de nicio glumă. Persoanele vaccinate anti-Covid-19 trebuie să mănânce roşii imediat după administrarea serului curativ. Afirmația a fost făcută de cunoscutul specialist Todor Kantardjiev, directorul Centrului Naţional Bulgar pentru Boli Infecţioase. El susține că această legumă este un remediu natural foarte eficient împotriva coagulării sângelui.

Profesorul Kantardjiev a venit cu această teorie pentru a îndepărta temerile legate de administrarea serului curativ  anti-Covid-19 produs de Oxford/AstraZeneca, a cărui utilizare a fost restricţionată sau chiar sistată, în câteva state membre UE, ca urmare a semnalării unor cazuri rare de tromboză.

Todor Kantardjiev, directorul Centrului Naţional Bulgar pentru Boli Infecţioase
Todor Kantardjiev, directorul Centrului Naţional Bulgar pentru Boli Infecţioase

Bulgaria, pe ultimul loc în UE la numărul de persoane vaccinate

Până în prezent, doar 6% din populația bulgară s-a vaccinat împotriva Covid-19, lucru care îi situează pe ultimul loc la acest capitol în Uniunea Europeană. Principalul vaccin folosit în Bulgaria este cel produs de AstraZeneca, a cărui denumire este acum Vaxzevria. Într-un comunicat publicat miercuri, 31 martie, Agenţia Europeană a Medicamentului a revenit cu informaţii despre acest ser curativ.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor a subliniat că cercetările sale în cazul acestui vaccin nu au identificat eventuali factori de risc care să favorizeze formarea unor cheaguri se sânge atipice (tromboză), care ar putea migra și  bloca vase de sânge în anumite organe (embolie). De asemenea, Agenția și-a reiterat din nou poziția pe care a prezentat-o pe 18 martie, potrivit căreia „beneficiile AstraZeneca în prevenţia Covid-19 şi riscul de spitalizare şi deces depăşesc riscurile unor efecte secundare”.

„La ora actuală, supravegherea şi analiza nu au identificat niciun factor de risc specific – vârstă, sex sau antecedente medicale de coagulare a sângelui – în aceste evenimente foarte rare”, susține EMA.

Aceste declarații ale Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) vin după ce mai multe țări, printre care Canada, Germania, Italia, Franța și Spania, au limitat utilizarea acestui ser în cazul anumitor categorii de populație cu risc crescut, inclusiv la persoanele în vârstă și lucrătorii esențiali. De asemenea, EMA îndeamnă persoanele vaccinate să țină cont de această eventualitate rară şi să consulte imediat un medic, în cazul în care apar anumite simptome care amintesc de cele prezentate în prospect.

EMA susține că nu există o legătură de cauzalitate între vaccin și cazurile de tromboză
EMA susține că nu există o legătură de cauzalitate între vaccin și cazurile de tromboză

Ce se întâmplă cu vaccinul AstraZeneca în România

Deocamdată, autoritățile din România nu au în plan să facă modificări în schema de vaccinare cu AstraZeneca. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat joi, 1 aprilie, la Digi24 că în România nu au fost observate, statistic vorbind, mai multe cazuri de tromboze de când se administrează serul AstraZeneca comparativ cu perioadele anterioare.

El spune că, în prezent, nu există date științifice valide care să confirme o legătură între tromboze și vaccinul AstraZeneca, astfel că serul este considerat sigur și de aceea nu se ia în calcul o modificare a schemei de vaccinare. Orice eventuală decizie în acest sens va fi luată exclusiv pe baza unor date științifice și la recomandarea autorităților europene. De asemenea, a precizat că între 6-9 aprilie sunt așteptate noi concluzii în legătură cu situaţia vaccinului de la AstraZeneca.