Home » Știri » Știri externe » Imagini din Satelit: cum se vede din spațiu războiul din Ucraina

Imagini din Satelit: cum se vede din spațiu războiul din Ucraina

Cojocaru Cristian / 25.03.2022, 17:00

Actualul conflict armat de pe teritoriul Ucrainei, lansat de către Rusia, poate fi observat chiar și din satelit. Războiul a depășit deja o lună de când a fost lansat, iar armata rusă a efectuat nenumărate raiduri aeriene care a distrus foarte multe clădiri din Ucraina. Iată câteva imagini din spațiu cu războiul din Ucraina.

Imagini surprinse din spațiu cu războiul din Ucraina

Invazia rusă a Ucrainei continuă să lovească puternic țara. Noile imagini din satelit puse la dispoziție de Maxar Technologies dezvăluie activitatea militară rusă în curs în și în jurul mai multor orașe cheie ucrainene, inclusiv Mariupol, Kiev și Cernihiv.

Forțele de artilerie continuă să tragă asupra zonelor civile cu pagube pe scară largă la clădirile rezidențiale, zonele industriale și infrastructură. Bombardamentele rusești lasă urme semnificative, mai mulți civili pierzându-și viața.

Orașul-port sudic Mariupol, așa cum arată noile fotografii din satelit, este una dintre țintele cheie pentru ruși. Armata rusă a asediat Mariupol de câteva zile, supunând orașul cu baraje de rachete și artilerie care lovesc deopotrivă ținte civile și militare.

Fără a merge mai departe, pe 9 martie, una dintre maternitățile din Mariupol a fost distrusă. Imaginile din satelit oferă o idee despre cât de răspândită este distrugerea la Mariupol, cu fabrici puse la pământ, clădiri distruse, cratere și fum peste tot de la bombardamente.

Teatrul Mariupol a fost și el devastat, precum și alte locuri din apropiere. Cu toate că se știa că în teatrul Mariupol se află civili care se adăpostesc de bombele lansate de avioanele rusești, armata rusă a inițiat un atac asupra acestuia, câteva persoane pierzându-și viața și alte câteva fiind rănite.

imagini spațiu războiul
Distrugerile provocate de armata rusa pe teritoriul Ucrainei

Imaginile arată adevăratele distrugeri

Pagubele cauzate de atacul lansat de armata lui Putin sunt imense, numărând pierderi de vieți umane, dar și importante pierderi de infrastructură. Potrivit CNN, Mariupol este lovit în medie de 50 până la 100 de atacuri aeriene în fiecare zi.

Mariupol avea aproximativ 500.000 de locuitori înainte de a începe invazia, însă foarte mulți au ales să fugă din calea războiului, alegând să plece în România, Polonia sau Republica Moldova, acestea fiind printre principalele destinații ale refugiaților ucraineni.

Maxar, operatorul de satelit care a distribuit gratuit imaginile cu presa, face acest lucru pentru a ajuta la combaterea răspândirii dezinformarii. Mașina de propagandă rusă continuă să lanseze nenumărate astfel de știri false despre „operațiunea specială militară” de pe teritoriul Ucrainei, spunând populației că este doar un răspuns la adresa naziștilor din Ucraina.

„Prin inițiativa Biroului de știri și din propria noastră voință, Maxar a pus o mare parte din aceste imagini la dispoziția organizațiilor de știri pentru a sprijini transparența globală și a combate răspândirea dezinformarii. Suntem mândri de contribuțiile noastre la discursul public asupra acestei situații tragice și vom continua să împărtășim imagini pentru a documenta invazia și criza umanitară care a rezultat”, precizează aceștia într-un comunicat de presă.

Potrivit unor voci, conflictul ar putea continua să escaladeze. Organizația de hackeri Anonymous, încearcă la rândul ei să contracareze informațiile false date publicității de posturile naționale de televiziune ruse, posturi care sunt la rândul lor controlate de Kremlin.