Home » Știri » Știri externe » Italia dă câte 10.000 de euro fiecărui rom care pleacă din tabere. Ce alte condiții trebuie îndeplinite

Italia dă câte 10.000 de euro fiecărui rom care pleacă din tabere. Ce alte condiții trebuie îndeplinite

Alexandru Cazacu / 03.06.2022, 13:20
Italia dă câte 10.000 de euro fiecărui rom care pleacă din tabere. Ce alte condiții trebuie îndeplinite

Autoritățile locale din Roma au anunțat că vor oferi câte 10.000 de euro romilor care locuiesc în tabere de nomazi. Se pare că acești bani sunt meniți să îi ajute pe romi să își găsească o locuință și să le părăsească pe cele improvizate. Haideți să vedem ce condiții trebuie să îndeplinească cei care doresc să beneficieze de această sumă.

Italia dă câte 10.000 de euro fiecărui rom care pleacă din tabere

Primăria din Roma anunță că romii care locuiesc în taberele din capitala Italiei vor primi de la statul italian un „Bonus Casa”, pentru a-și putea găsi o locuință. Mai exact, este vorba despre o sumă de până la 10.000 de euro. Autoritățile locale speră că astfel îi vor convinge pe cei aproximativ 6.000 de romi care trăiesc în locuințe improvizate din taberele de nomazi să își schimbe modul de viață, potrivit publicației Il Messaggero.

Cu toate acestea, există unele condiții pe care trebuie să le îndeplinească cei care doresc să beneficieze de acești bani. Concret, pentru a intra în posesia banilor, solicitanții trebuie să părăsească tabăra, să își găsească un loc de muncă și să își înscrie copii la școală.

Se speră ca prin această măsură, în următoarele 7 luni, să se închidă trei tabere de nomazi din Roma (Candoni, Salviati și Lombroso). Un alt scop al autorităților italiene este cel de a-i integra pe ocupanții taberelor în societate.

Mii de romi locuiesc în tabere de nomazi din capitala Italiei

Conform autorităților locale din Roma, se urmărește „o soluție non-traumatică” pentru demolarea taberelor și a locuințelor improvizate. Așadar, oficialii speră să îi convingă pe cei care locuiesc în aceste tabere să plece de bună voie.

Astfel, pentru a pune în practică această strategie, municipalitatea a lansat un plan format din trei etape diferite, „pentru a sprijini căile de incluziune socială a populației prezente în tabere”. Principalul obiectiv al autorităților este de a închide cele șase tabere principale formale încă locuite și altele informale. Conform estimărilor, doar în taberele de nomazi din Roma trăiesc circa 6.000 de persoane.

Italia dă câte 10.000 de euro fiecărui rom care pleacă din taberele de nomazi
Italia dă câte 10.000 de euro fiecărui rom care pleacă din taberele de nomazi

 

Școală pentru copii și locuri de muncă

După cum am menționat și anterior, în planul autorităților este prevăzută și întocmirea sau actualizare documentelor persoanelor care locuiesc în locurile respective. În plus, se dorește și „îndrumarea, consilierea și informarea pentru accesul pe piața muncii”, prin „activarea de stagii și cursuri de formare”.

De asemenea, administrația municipală urmărește și „activarea laboratoarelor de educație și învățare și dezvoltarea competențelor profesionale dedicate adolescenților și tinerilor adulți”, potrivit stiridiaspora.ro.

Pentru încadrarea în câmpul muncii, fiecare familie poate poate încasa până la 5.000 de euro, sume destinate înființării de „mici afaceri” și „suportării cheltuielilor pentru obținerea permiselor, permiselor de conducere si completării actelor”, spun oficialii.

Conform autorităților, pentru a intra în posesia bonusului, nomazii trebuie să semneze și să înregistreze un contract de închiriere pentru locuință. Totuși, banii vor fi plătiți direct proprietarilor imobilelor închiriate, iar limita maximă pentru plata chiriei este de 800 de euro pe lună, mai scrie sursa citată.