Home » Știri » Știri externe » Locul din lume unde se poate cumpăra orice cu Bitcoin. Moneda a devenit un mijloc legal de plată

Locul din lume unde se poate cumpăra orice cu Bitcoin. Moneda a devenit un mijloc legal de plată

Bucur Ioana / 16.06.2022, 14:47
Locul din lume unde se poate cumpăra orice cu Bitcoin. Moneda a devenit un mijloc legal de plată

În timp ce, pentru foarte mulți, criptomonedele rămân un mister, există un loc în lume unde se poate cumpăra orice cu Bitcoin. Acolo, autoritățile au făcut investiții uriașe, astfel încât moneda să devină un mijloc legal de plată. Mai mult, statul i-a încurajat pe oameni să o folosească pentru tranzacțiile de zi cu zi. O decizie controversată acum, în contextul prăbușirii valorii Bitcoin.

În ce țară se poate cumpăra aproape orice cu Bitcoin

În ultimii ani, criptomonedele au devenit un fenomen mondial. Oamenii de afaceri au investit sume importante, unii considerându-le unealta viitorului tranzacțiilor, în timp ce alții au rămas sceptici. Pentru oamenii de rând, sunt și acum un mister de neelucidat.

Miercuri, 15 iunie 2022, Bitcoin s-a prăbușit la un nou minim al ultimelor 18 luni, ajungând la aproape 20.000 de dolari pe unitate.

Cea mai valoroasă criptomonedă din lume a scăzut cu până la 7,8%, până la 20.079,72 dolari pe unitate, cel mai redus nivel atins din decembrie 2020.

Prăbușirea celebrei criptomonede a afectat nu doar investitori din întreaga lume, ci și guvernul țării în care se poate cumpăra orice cu Bitcoin, aceasta devenind acolo un mijloc legal de plată.

De la haine, combustibil și până la tacos, oamenii din El Salvador pot plăti pentru aproape orice cu această criptomonedă, fie că tranzacția se face la vânzători stradali sau în marile lanțuri de magazine.

Decizia preşedintelui Nayib Bukele de a transforma criptomoneda în mijloc legal de plată înseamnă că, teoretic, aceasta trebuie să fie acceptată acum de toate întreprinderile, alături de cealaltă monedă din El Salvador, dolarul american, potrivit BBC.

Decizia este acum pusă la îndoială, în condițiile în care pentru a cumpăra Bitcoin s-au cheltuit aproape 100 de milioane de dolari din fonduri publice. Fiecare achiziție a fost sărbătorită de preşedinte printr-un tweet.

Locul din lume unde se poate cumpăra orice cu Bitcoin. Moneda a devenit un mijloc legal de plată

„Un risc fiscal extrem de mic”

În prezent, valoarea celor 2.300 de Bitcoini achiziționați de țară a ajuns la jumătate din suma plătită de guvern. Cu toate astea, ministrul de Finanțe a respins criticile, spunând că există „un risc fiscal extrem de mic”.

Interesul pentru Bitcoin a apărut întâia oară în El Zonte, un mic oraș de surfing și pescuit din El Salvador, unde, în 2019, un donator anonim a oferit unui grup de fani ai criptomonedelor prima dintre numeroasele donaţii mari de Bitcoin. Nu există nicio informație despre acea persoană, însă înțelegerea a fost că oraşul putea păstra monedele digitale cu condiţia să nu fie convertite în dolari.

Planul a fost să se formeze prima economie circulară Bitcoin din lume, un loc în care oamenii să poată fi plătiți cu criptomoneda – un sistem de numerar pe internet peer-to-peer – şi pot trăi din această monedă.

Până în acest moment, donatorul anonim a oferit localității El Zonte în jur de 350.000 de dolari, o sumă uriașă pentru orașul sărac care acum este cunoscut și ca Bitcoin Beach.

Prăbușirea monedelor digitale din ultima săptămână a fost cauzată de blocarea de către firma americană de servicii financiare în criptomonede Celsius a retragerilor și transferurilor între conturi, stârnind temerile de contagiune pe pieţele deja zguduite de dispariţia monedei stabile (stable coin) terraUSD.

Valoarea pieţei globale de cripto a scăzut cu 70%, la sub 900 de miliarde de dolari, de la un vârf de 297.000 miliarde de dolari în noiembrie, arată datele CoinMarketCap.