Home » Tehnologie & Știinta » Cine este creatorul enigmatic al Bitcoin. Misterul pe care mulți au încercat să-l deslușească

Cine este creatorul enigmatic al Bitcoin. Misterul pe care mulți au încercat să-l deslușească

Manolică Anca / 04.01.2022, 14:54
Cine este creatorul enigmatic al Bitcoin. Misterul pe care mulți au încercat să-l deslușească

Într-o epocă în care este greu să fii anonim, identitatea inventatorului criptomonedei rămâne un mister. În urmă cu treisprezece ani, o persoană sau un grup care folosea numele Satoshi Nakamoto a lansat o lucrare care descrie un nou sistem software numit bitcoin. Astăzi, bitcoinul valorează mai mult de 1 trilion de dolari și a declanșat un fenomen care, cred susținătorii săi, ar putea reconecta întreaga rețea financiară globală. Iată cine se crede că este creatorul enigmatic al Bitcoin.

Cine este creatorul enigmatic al Bitcoin

Pe 31 octombrie 2008, Satoshi Nakamoto a trimis o lucrare de nouă pagini unui grup de criptografi, subliniind o nouă formă de „numerar electronic” numit bitcoin. La acea vreme nimănui nu-i păsa de identitatea lui Nakamoto. Majoritatea oamenilor din acel grup erau sceptici față de ideea bitcoin în sine.

Criptografi și dezvoltatori precum Hal Finney, Nick Szabo, David Chaum și Wei Dai au încercat de mai bine de un deceniu să dezvolte o versiune electronică a numerarului. Toți au eșuat, din mai multe motive. Pe 9 ianuarie 2009, Nakamoto a lansat rețeaua bitcoin. Domnul Finney a fost unul dintre puținii care a fost intrigat de aceasta, iar în primele săptămâni cei doi au lucrat de la distanță pentru a pune în funcțiune rețeaua.

Prima tranzacție cu bitcoin a mers de la Nakamoto la domnul Finney. Timp de aproximativ doi ani, pe măsură ce bitcoinul a crescut încet, Nakamoto a scris pe panouri de mesaje și a schimbat în privat e-mailuri cu dezvoltatorii.  În decembrie 2010, Nakamoto a încetat să mai posteze în mod public, iar în 2011 a încetat să mai discute cu dezvoltatorii. Nakamoto a transmis conducerea proiectului lui Gavin Andresen, un dezvoltator de software.

Se știe ceva despre Nakamoto ca persoană?

Nu se știe nimic. În mesajele publice și chiar și în mesajele private care au fost lansate ulterior, Nakamoto nu a vorbit niciodată despre ceva personal. Nimic biografic, nimic despre vreme, sau despre lucruri care se întâmplă la nivel local. Totul era despre bitcoin și codul său.

Statuia cu numele Satoshi Nakamoto
Statuia cu numele Satoshi Nakamoto

Acesta folosea două adrese de e-mail și un site web, iar identitatea persoanei care le-a înregistrat este blocată. Nu există alte informații publice. Într-o epocă în care este tot mai greu să fii anonim, Nakamoto rămâne o fantomă.

Acum a trecut mai bine de un deceniu de când Nakamoto a dispărut. Este posibil ca acesta să fi murit fără să dea nimănui altcuiva „cheia privată” – un șir lung și unic de litere și numere care controlează accesul. De asemenea, este posibil ca Nakamoto să fi pierdut această cheie și să nu poată muta bitcoinul.

Cineva, totuși, trebuie să fie Nakamoto

De-a lungul anilor, practic oricine care a lucrat chiar și de la distanță similar cu bitcoin, cum ar fi domnul Finney, care a murit în 2014 și domnul Andresen, a fost considerat Nakamoto. Toți au negat și nu au existat dovezi care să demonstreze contrariul.

În 2014, un grup de studenți și cercetători de la Universitatea Aston din Birmingham, Anglia, a efectuat o analiză lingvistică și a concluzionat că domnul Szabo era cel mai probabil să fie Nakamoto. Și alții au susținut că este Nakamoto. Szabo a infirmat însă speculațiile. Mai multe persoane au fost prezentate drept „adevăratul” Satoshi Nakamoto, dar niciunul nu s-a dovedit cu siguranță a fi Nakamoto.

Ce spune Elon Musk despre creatorul Bitcoin

Elon Musk, fondatorul Tesla, pare să fie de acord cu teoria că expertul hipersecret în criptomonede Nick Szabo ar putea fi Satoshi Nakamoto, creatorul misterios al monedei digitale bitcoin.

„Puteți să vă uitați la evoluția ideilor înainte de lansarea bitcoin și să vedeți cine a scris despre acele idei”, i-a spus Musk lui Lex Fridman, cercetător în inteligență artificială, într-un podcast, atunci când a fost întrebat ce părere are despre identitatea lui Nakamoto.

Miliardarul Tesla a spus că, deși „evident” nu știa cine a creat bitcoin, teoriile lui Szabo păreau fundamentale pentru crearea criptomonedei lider.