Home » Știri » Știri externe » Motivul pentru care Ungaria a intrat în stare de urgență. Ce poate să facă în acest timp premierul Viktor Orban

Motivul pentru care Ungaria a intrat în stare de urgență. Ce poate să facă în acest timp premierul Viktor Orban

Alexandru Cazacu / 26.05.2022, 14:59
Motivul pentru care Ungaria a intrat în stare de urgență. Ce poate să facă în acest timp premierul Viktor Orban

Nu cu mult timp în urmă, autoritățile maghiare au anunțat că Ungaria a intrat în stare de urgență. Conform premierului Viktor Orban, decizia a fost luată ca urmare a situației de război din Ucraina care a cauzat efecte economice dezastruoase. Starea de urgență a fost aprobată marți de către parlamentarii maghiari și a intrat în vigoare de începând din 25 mai.

De ce a intrat Ungaria în stare de urgență

Imediat după instalarea noului său guvern, premierul Ungariei, Viktor Orban a declarat stare de urgență. În cursul zilei de marți, 24 mai, parlamentarii ungari au aprobat starea de urgență, iar aceasta a intrat în vigoare începând din 25 mai de la ora 00:00.

În cadrul unui mesaj video postat pe pagina sa de Facebook, prim-ministrul maghiar a spus că starea de urgență va oferi guvernului „spațiu de manevră și capacitatea de a reacționa imediat” la consecințele conflictului armat din țara vecină, Ucraina.

Ei bine, adoptarea stării de urgență în Ungaria îi permite premierului Orban să se opună oricărui embargou energetic impus Rusiei. Asta deoarece una dintre prevederile acesteia face referire la securitatea financiară a familiilor. De fapt, Viktor Orban a spus de mai multe ori că Ungaria este dependentă de petrolul și gazele rușilor, iar aceste lucruri au atras asupra sa mai multe critici din partea altor state membre UE, scriu cei de la Observator.

Ce spune Viktor Orban despre starea de urgență

La doar câteva ore după ce parlamentul ungar a amendat Constituția, stabilind că o măsură de acest fel poate fi luată în cazul unui conflict armat, război sau dezastru umanitar într-o țară vecină, premierul Ungariei a declarat că războiul din Ucraina este un constat pericol pentru țara sa. În opinia lui Orban, conflictul din țara vecină prezintă, de asemenea, un pericol pentru aprovizionarea cu energie și siguranța financiară a familiilor.

„Guvernul învestit astăzi a început să lucreze imediat. Având în vedere războiul dintr-o țară vecină, nu am pierdut nicio singură secundă. Un război căruia nu îi vedem sfârșitul deocamdată. Am văzut că războiul și sancțiunile de la Bruxelles au provocat o mare perturbare economică și creșteri drastice de prețuri.

Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să stea departe de acest război și trebuie să protejeze securitatea financiară a familiilor”, a spus Viktor Orban, potrivit Agerpres.

De ce a intrat Ungaria în stare de urgență
De ce a intrat Ungaria în stare de urgență. Ce spune premierul Viktor Orban

Nemții vor ca UE să impună embargo pe petrolul rusesc și fără acordul Ungariei

În urmă cu 3 zile, Robert Habeck, ministrul Economiei din Germania, a avertizat Ungaria să nu blocheze eforturile blocului comunitar de a impune un embargo asupra petrolului rusesc, ca urmare a conflictului din Ucraina, potrivit agenției de presă Reuters.

„Dacă președintele Comisiei Europene spune că facem asta în 26 (n.r – de membri), fără Ungaria, atunci aș sprijini acest plan. Dar încă nu am auzit asta de la UE”, a declarat Habeck pentru Deutschlandfunk.

Habeck s-a arătat dezamăgit de faptul că Uniunea Europeană nu a ajuns încă la un acord în ceea ce privește embargoul petrolier, având în vedere că se lucrează la acesta de câteva săptămâni. În plus, oficialul a declarat că Germania ar fi dispusă să renunțe la Ungaria, dacă astfel procesul va di accelerat.