Home » Știri » Știri externe » Povestea tânărului de 15 ani care a îmbrățișat un sinucigaș cu bombă pentru ca sute de colegi de școală să poată trăi

Povestea tânărului de 15 ani care a îmbrățișat un sinucigaș cu bombă pentru ca sute de colegi de școală să poată trăi

Cojocaru Cristian / 15.11.2021, 11:05
Povestea tânărului de 15 ani care a îmbrățișat un sinucigaș cu bombă pentru ca sute de colegi de școală să poată trăi

Oamenii din Pakistan lăudau un adolescent despre care atât locuitorii cât și poliția au spus că este un adevărat erou. Află povestea tânărului de 15 ani care a încercat să oprească un atacator sinucigaș care viza școala sa.

Povestea tânărului care a îmbrățișat un atacator sinucigaș

Oficialul poliției locale Raheem Khan declara la acea vreme că un tânăr în vârstă de 15 ani. Aitzaz Hasa a murit într-un sat îndepărtat din Hangu, un district din provincia Khyber Pakhtunkhwa. Un profesor de la școală le-a spus anchetatorilor că l-a văzut pe Hasan urmărind atacatorul și apoi l-a văzut pe atacator detonând bomba care l-a ucis pe adolescent. Prietenii lui Aitzaz l-au îndemnat să nu se confrunte cu atentatul, dar el le-a ignorat rugămințile.

Presa pakistaneză a raportat că Hasan a întârziat la școală și de aceea se afla afară când atacatorul s-a apropiat de clădire. Ziarul în limba engleză Express Tribune a relatat că tatăl lui Hasan, Mujahid Ali, locuia și lucra în Emiratele Arabe Unite când a avut loc atacul. Mulți bărbați din regiunea săracă sunt forțați să se mute în străinătate, în special în Golf, pentru a-și întreține familiile. Ali a spus ziarului că s-a întors nu pentru a-și plânge fiul, ci pentru a-i sărbători viața.

”Fiul meu și-a făcut mama să plângă, dar a salvat sute de mame să nu plângă pentru copiii lor”, a spus el ziarului.

Ali a declarat pentru Agenția France-Presse că nu a simțit tristețe, ci mândrie de moartea fiului său.

”Mulți oameni vin să mă vadă, dar dacă încearcă să-și exprime simpatia, le spun să mă felicite în schimb pentru că am devenit tatăl unui martir”, a spus el.

Localnicul Miqdar Khan a spus că oamenii din district îl văd pe adolescent ca pe un erou și sute de oameni au participat la înmormântare pentru a-i aduce un omagiu. El a spus că adolescentul era cunoscut pentru că critica sa la adresa grupurilor armate.

”Aitzaz Hasan obișnuia să spună că într-o zi va captura un atacator sinucigaș, iar colegii săi obișnuiau să râdă. Dar acest băiat a dovedit ceea ce a spus și sunt trist că ne-a părăsit prea devreme”, a spus Khan.

Zona în care a locuit Hasan găzduiește mulți membri ai sectei musulmane șiite minoritare, un număr dintre aceștia fiind uciși de grupuri armate care îi consideră eretici. Atentatele sinucigașe și crimele au devenit un fapt de zi cu zi în multe părți ale Pakistanului.

povestea tânărului
Tatal tanarului este mandru ca fiul sau a devenit un martir

Prim-ministrul pakistanez a propus onorarea tânărului cu Steaua Curajului

Un studiu al Institutului Pak pentru Studii pentru Pace din Islamabad a constatat că atacurile armate din 2013 au crescut cu 9% față de anul precedent, în timp ce numărul persoanelor ucise în astfel de incidente a crescut cu 19%. Numărul de atacuri sinucigașe a crescut cu 39% în aceeași perioadă, arată raportul.

În fața unei asemenea violențe neîncetate, imaginea unui adolescent care își dă viața pentru a-și salva colegii de clasă a captat atenția multora din Pakistan. Moartea lui Hasan a dus la o revărsare de emoții la televizor și pe rețelele de socializare, unde hashtag-ul #onemillionaitzazs a devenit rapid favoritul utilizatorilor Twitter.

Fostul ambasador al Pakistanului în Statele Unite, Sherry Rehman, a postat pe Twitter că lui Hasan ar trebui să i se dea o medalie: „Încă un tânăr cu un curaj uluitor”. Chaudhry Mohammed Sarwar, guvernatorul provinciei Punjab din est, a declarat canalului de știri pakistanez Dunya că Hasan ar trebui să fie onorat.

”El este eroul întregii națiuni, deoarece a salvat multe vieți dându-și propria viață”, a spus Sarwar.

Prim-ministrul pakistanez a anunțat că adolescentul care și-a sacrificat viața pentru a opri un atacator sinucigaș care dorea să-și atace școala ar trebui să fie onorat cu cel mai înalt premiu civil pentru curaj al națiunii. Sharif l-a sfătuit pe președintele Mamnoon Hussain să aprobe conferirea lui Hasan a Stelei curajului pakistanez, după cum se arăta într-un comunicat. Povestea tânărului a ajuns în presa din întreaga lume.