Malta va deveni zilele acestea prima țară europeană care va legaliza cultivarea și consumul de marijuana pentru uz personal, stabilind un precedent care se așteaptă să fie urmat și de altele. Legislația ar urma să fie votată în Parlament marți, 14 decembrie, în acest fel depășind Luxemburgul, care anunțase în luna octombrie că intenționează ia această decizie în viitorul apropiat.
Parlamentarii maltezi urmează să voteze o reformă legală care să le permită cetățenilor să cultive și să dețină cantități limitate de marijuana, pentru uz personal. Potrivit legii, persoanele cu vârsta de minim 18 ani ar urma să poată deține până la șapte grame de marijuana și să cultive până la patru plante de canabis în propria locuință legal. Mai mult, legea arată că vor putea depozita în locuință până la 50 de grame de produs.
După ce legea va trece de votul din Parlament, va trebui să fie promulgată de președintele țării până în weekend, a spus ministrul responsabil de procedură, Owen Bonnici, potrivit The Guardian. Decizia Maltei vine în contextul unui curent mai larg de reformă în Uniunea Europeană.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Recent, guvernele mai multor state, precum Elveția, Olanda (țara cea mai asociată cu atitudinile relaxate față de canabis în care sunt ilegale, dar tolerate), Luxemburg sau Germania au anunțat că vor să stabilească o piață reglementată a canabisului. Și în Italia este este planificat un referendum în ce privește această temă. În afara Europei, Canada, Mexicul și 18 dintre statele americane au adoptat deja o legislație similară. Uruguay a fost prima țară care a creat o piață de desfacere legală a marijuanei, urmată apoi de Canada, în 2018.
În schimb, guvernul britanic al lui Boris Johnson a fost acuzat că a adoptat o abordare în stilul „războiului împotriva drogurilor” în stilul lui Richard Nixon, după ce și-a menținut o poziție dură față de consumul de canabis și a făcut sancțiuni penale pentru consumatorii de narcotice de clasa A.
Ministrul Bonnici a ținut să precizeze că guvernul nu încurajează folosirea substanțelor narcotice în scop recreativ, dar nu există dovezi care să susțină că consumul de canabis favorizează folosirea ulterioară a unor substanțe mai periculoase.
„Avem, acum, înțelegerea faptului că abordarea dură împotriva consumatorilor de canabis a fost disproporționată, nedreaptă și a produs multă suferință unor oameni care duc vieți exemplare”, a declarat acesta.
Canabisul este drogul ilicit cel mai frecvent consumat din Europa, conform Centrului European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri (EMCDDA). În decembrie anul trecut, Națiunile Unite l-au scos de pe lista celor mai periculoase medicamente, invocând utilizările sale medicinale. Drept urmare, a apărut și această schimbare în abordare a guvernelor europene.
Așadar, în Malta, posesia de până la 28 de grame va fi pedepsită doar cu o amendă contravențională între 50 și 100 de euro. Minorii care vor fi prinși cu marijuana asupra lor se vor prezenta în fața unei comisii speciale și nu vor mai risca închisoarea. În cazul persoanelor care vor consuma substanțele în prezența unui copil, vor fi amendați cu sume cuprinde între 300 și 500 de euro.