Home » Știri » Știri externe » Primele animale din lume vaccinate împotriva Covid-19. De ce s-a luat această decizie

Primele animale din lume vaccinate împotriva Covid-19. De ce s-a luat această decizie

Manolică Anca / 06.03.2021, 10:40
Primele animale din lume vaccinate împotriva Covid-19. De ce s-a luat această decizie

Decizie inedită la o grădină zoologică din San Diego, California. Aici au fost vaccinate primele animale din lume împotriva virusului Covid-19. Iată cum și de ce s-a ajuns la această decizie uluitoare.

Primele animale din lume vaccinate împotriva Covid-19

La mijlocul lunii ianuarie, venea o veste tristă de peste ocean, care ne spunea că două maimuțe mari din Parcul Safari, al unei grădini zoologice din California, au fost testate pozitiv cu Covid-19. Ulterior, s-au semnalat alte șase cazuri, în total, opt maimuțe dezvoltaseră Covid-19, după ce intraseră în contact cu un îngrijitor care era infectat. Chiar dacă angajatul era asimptomatic şi purtase echipament de protecţie, potrivit Agerpres.

Reprezentanții grădinii zoologice au anunțat că cele două animale au început să tușească, lucru care i-a determinat să le testeze. „Asta ne-a făcut să ne dăm seama că şi celelalte maimuţe erau în pericol”, a spus Nadine Lamberski, oficial al San Diego Zoo Wildlife Alliance. Fiind primul caz de gorile infectate cu Covid-19 din lume, îngrijitorii se temeau de ce este mai rău, însă boala nu s-a manifestat agresiv la primate. „Am vrut să facem tot posibilul pentru a le proteja de acest virus pentru că nu ştim exact cum le va afecta”, a mai spus ea.

Primele animale din lume vaccinate împotriva Covid-19
Primele animale din lume vaccinate împotriva Covid-19

Patru urangutani şi cinci bonobo, vaccinați împotriva Covid-19

Astfel, nouă dintre maimuțele mari ale grădinii zoologice din San Diego, California, sunt primele animale din lume vaccinate împotriva Covid-19. Patru urangutani şi cinci bonobo au serul experimental anti-Covid-19, până acum, grădina zoologică intenţionând, în viitorul apropiat, să imunizeze alţi trei bonobo şi o gorilă. Urangutanii şi bonobo, alături de cimpanzei, sunt speciile cele mai apropiate de oameni, iar acest lucru îi pune în mare pericol de a contacta coronavirusul care s-a răspândit rapid de la om la om.

Serul primit a fost unul experimental anti-Covid-19, destinat doar animalelor. Nadine Lamberski, oficial al grădinii zoologice, se află în legătură cu Zoetis, companie responsabilă de sănătatea animalelor care a făcut în trecut parte din Pfizer. Aceasta produce un vaccin special pentru animale care dezvoltă imunitate împotriva coronavirusului. Aceste doze nu sunt autorizate pentru utilizare la oameni, astfel încât grădina zoologică a decis să le folosească pe maimuţe, calculând că pericolul folosirii unui vaccin care nu a fost testat pe primate depăşeşte riscul ca animalele să contracteze Covid-19.

„Zoetis a oferit medicilor veterinari o cantitate limitată de vaccin recombinant cu proteine ​​spike purificate, destinat utilizării în protejarea animalelor împotriva SARS-CoV-2. Dozele de vaccin provin dintr-o aprovizionare strict destinată utilizării neumane”, a transmis gradina zoologică din San Diego.

Această companie testează serul pe nurci, pisici şi câini, iar compania avea circa 27 de doze de rezervă. Personalul grădinii zoologice din California a vaccinat maimuţele între sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie cu două doze de vaccin Zoetis, la o distanță de trei săptămâni.

Un tigru din New York a luat și el Covid-19

Tigru din New Yprk, testat pozitiv la coronavirus
Tigru din New Yprk, testat pozitiv la coronavirus

Însă, se pare că primul animal care a luat Covid-19 a fost un tigru de la Grădina Zoologică din New York. Nadia, tigrul infectat, are 4 ani și a avut o stare de sănătate bună pe tot parcursul bolii, după care s-a vindecat. „Nu-mi vine să cred. Mi se pare imposibil”, a declarat managerul Jim Breheny, în momentul în care a aflat că tigrul s-a infectat cu coronavirus, după ce a intrat în contact cu un angajat al grădinii.