Home » Știri » Știri externe » Singurul oraș din lume în care nu există bani, politică sau religie. Cum trăiesc oamenii

Singurul oraș din lume în care nu există bani, politică sau religie. Cum trăiesc oamenii

Bucur Ioana / 11.11.2020, 15:39
Singurul oraș din lume în care nu există bani, politică sau religie. Cum trăiesc oamenii

Într-un colț izolat de societatea modernă, câteva mii de suflete trăiesc un experiment social atipic, în singurul oraș din lume în care nu există bani, politică sau religie.

Cum s-a născut singurul oraș din lume în care nu există bani, politică sau religie

De la început, trebuie punctat că nu vorbim despre un vreun experiment nou. Orașul Auroville, de pe coasta de sud a Indiei, are, în prezent, 2.500 de locuitori. A luat naștere, pe 28 februarie 1968. La acea vreme, 5.000 de oameni s-au alăturat Mirrei Alfassa, o franțuzoaică cu înclinații spre misticism, numită de membrii comunității abia formată „Mama”. Orașul în care nu există bani, politică sau religie este visul devenit realitate al lui Sri Aurobindo – a cărei adeptă fidelă a fost Mirra Alfassa – și al arhitectului Roger Anger. Sri Aurobindo fusese un poet și scriitor Indian, pe care adepții îl considerau o reîncarnare a divinității. El a fost cel care a construit o societate fără clase sociale, în care toți locuitorii ar trăi în armonie. Astfel,  spre finalul anilor ‘60, adepții acestui „părinte spiritual“ au decis să se unească pentru a crea un oraș unde să pună în practică viziunea acestui om.

Mirra Alfassa
Mirra Alfassa

Procesul de selecție a viitorilor locuitori ai orașului în care nu există bani, politică sau religie a fost unul inedit. Se pare că Alfassa a ales oamenii după ce i-a privit intens în ochi. Mulți au descris momentul ca o „experiență profund spirituală”, chiar suprarealistă. După ce erau acceptați, localnicii primeau și întâia sarcină în comunitate: să planteze un copac. În doar câțiva ani, deșertul ce înconjura orașul s-a transformat într-o pădure deasă. Auroville este și un oraș multicultural. Primii locuitori proveneau din 124 de țări. Fiecare a adus un pumn de pământ dn țara natală pe care a depus-0, în mod simbolic, într-o urnă în forma florii de lotus.

Auroville, singurul oraș din lume în care nu există bani, politică sau religie este „în conformitate cu cele mai înalte idealuri şi aspiraţii ale naţiunii” 

Cu toate că, la prima vedere, am crede că Auroville este, de fapt, o sectă ca multe altele din lume, proiectul din India a primit, încă de la înființare, un sprijin uriaș din partea autorităților. Datorită ajutorului primit din partea guvernului indian și faptului că a fost recunoscut de ONU ca parte a Patrimoniului Mondial, Auroville a început să se dezvolte cu într-un ritm impresionant. Privit de sus, orașul Auroville arată ca o galaxie în expansiune, înconjurată de o pădure deasă, plantată de localnici.

Educația este gratuită
Educația este gratuită

Singurele forme de organizare din Auroville sunt de ordin administrative. Consiliul și comisiile de lucru sunt alese o data la patru ani și au ca scop organizarea problemelor administrative fundamentale. Prin Adunarea Rezidenților, fiecare locuitor poate să-și exprime opiniile și propunerile. În mare, comunitatea trăiește datorită finanțării din partea UNESCO, a Indiei, a Comunității Europene și a donațiilor particulare ale multor susținători.

Chiar de la înființare, Auroville s-a bucurat de sprijinul autorităților locale și internaționale. O decizie a Curții Supreme indiene din 1982 spunea despre Auroville că este „în conformitate cu cele mai înalte idealuri și aspirații ale națiunii”. De atunci, guvernul indian acordă câte 200.000 de dolari anual orașului.

Agricultura ecologică, practicată de locuitorii din Auroville
Agricultura ecologică, practicată de locuitorii din Auroville

Cum trăiesc oamenii în singurul oraș din lume în care nu există bani?

Cei 2.500 de oameni care trăiesc în Auroville nu au proprietate personală, iar întreaga activitate din oraș se bazează pe acțiuni de voluntariat. Rezidenții trebuie să se angajeze să lucreze cel puțin cinci ore pe zi, fără cerințe speciale privind tipul de muncă ce urmează să fie prestat. Orașul este independent din punct de vedere energetic, funcționând pe bază de energie solară. Se practică agricultura ecologică, pe 15 ferme ce au o suprafață ce depășește 160 de hectare, iar comunitatea încearcă să recicleze orice material. În Auroville, educația este gratuită.

Oricine poate deveni cetățean al orașului în care nu există bani, politică sau religie, însă procesul nu este unul simplu. În schimb, este oricând deschis vizitatorilor. În prezent, peste 5.000 de turiști din întreaga lume sunt găzduiți în Auroville.