Home » Știri » Știri externe » Spania, măsuri pentru economisirea energiei. Ce decret intră în vigoare

Spania, măsuri pentru economisirea energiei. Ce decret intră în vigoare

Alexandru Cazacu / 03.08.2022, 09:27
Spania, măsuri pentru economisirea energiei. Ce decret intră în vigoare

În ultima perioadă, din ce în ce mai multe state europene caută noi modalități pentru a reduce consumul de energie și dependența de gazele rușilor. În acest context, autoritățile spaniole au anunțat un nou set de măsuri pentru economisirea energiei. Printre acestea se numără și limitarea temperaturilor de încălzire și climatizare în clădirile publice.

Spania anunță măsuri pentru economisirea energiei

Decretul va intra in vigoare începând de săptămâna viitoare și se aplică în cazul clădirilor publice, centrelor comerciale, teatrelor, cinematografelor, aeroporturilor și stațiilor de cale ferată, potrivit jurnaliștilor de la The Guardian. Conform decretului menționat, în aceste locuri încălzirea nu ar trebui să fie setată la o temperatură care să depășească 19 grade Celsius.

De asemenea, aerul condiționat în clădirile respective nu ar trebui să fie setat la mai puțin de 27 de grade Celsius. Totodată, ușile vor sta închise, iar după ora 22:00, trebuie să fie fie stinse luminile din vitrinele magazinelor, mai scrie sursa citată.

Cu toate că Spania nu depinde atât de mult de aprovizionarea cu energie din Rusia, mai multe state membre ale Uniunii Europene au acceptat o reducere a consumului de gaz cu până la aproximativ 7-8%.

„Acesta stabilește o serie de măsuri pentru a economisi energie și a o folosi mai eficient, care sunt urgente și necesare atunci când vine vorba de reducerea consumului de energie în general și de reducerea dependenței noastre de energie în afara economiei spaniole”, se arată în decretul menționat.

Spania, noi măsuri pentru economisirea energiei
Spania, noi măsuri pentru economisirea energiei. Ce decret va intra în vigoare și când

Noile măsuri vor rămâne în vigoare până în toamna anului viitor

Marți, noile măsuri au fost publicate în buletinul oficial de stat și vor rămâne în vigoare până în luna noiembrie 2023. Teresa Ribera, ministrul spaniol al Mediului, a sugerat că administrațiile publice și marile companii ar putea încuraja angajații lor să lucreze de acasă, pentru că în acest fel se poate economisi energie în domeniul transporturilor, dar și în cazul clădirilor mari de birouri.

Pe de altă parte, noile măsuri nu au fost primite cu entuziasm de toată lumea. De exemplu, Isabel Diaz Ayuso, președinta populistă și de dreapta a regiunii Madrid a declarat că noile măsuri nu vor fi aplicate și în regiunea pe care o conduce. Ea este cunoscută pentru că a denunțat frecvent restricțiile impuse în pandemie de către guvernul spaniol.

Ayuso susține că „acest lucru generează nesiguranță și sperie turismul și consumul, aducând întuneric, sărăcie și tristețe”. Așadar, ea susține că „Madridul nu se va deconecta”. Cu toate acestea, poziția ei a fost pusă la îndoială de unii care au subliniat că 4.500 de oameni care locuiesc în două sectoare din Cañada Real, de la periferia Madridului, au rămas fără electricitate de aproape doi ani de zile.

Pe de altă parte, pentru lipsa continuă de energie din Cañada, guvernul regional din Madrid dă vina pe plantațiile ilegale de marijuana, despre care spune că pun rețeaua de electricitate sub o presiune atât de mare încât se închide singură din motive de siguranță, mai scriu cei de la The Guardian.