Home » Știri » Știri externe » Țara din Europa unde angajatorii își pot concedia angajații nevaccinați. Măsura a fost deja adoptată de Parlament

Țara din Europa unde angajatorii își pot concedia angajații nevaccinați. Măsura a fost deja adoptată de Parlament

Cojocaru Cristian / 05.11.2021, 13:55
Țara din Europa unde angajatorii își pot concedia angajații nevaccinați. Măsura a fost deja adoptată de Parlament

O țară din Europa a adoptat măsura potrivit căreia, angajatorii pot concedia angajații nevaccinați. Țara este prima din UE care a revenit la izolare.

Angajații nevaccinați pot fi concediați

Joi, Parlamentul Letoniei a adoptat măsura potrivit căreia, angajatorii pot concedia angajații care refuză să se vaccineze împotriva Covid-19 sau să lucreze de la distanță. Această măsură vine în urma faptului că în prezent, Letonia se luptă cu unul dintre cele mai grave valuri de Covid-19 din Uniunea Europeană, după cum a transmis Reuters.

Persoanele complet vaccinate din Letonia reprezintă aproximativ 61%, procent care arată că se află sub media Uniunii Europene de 75%. Totodată, Letonia a fost și prima țară din blocul comunitar care a decis revenirea la izolare în această toamnă. Măsura izolării a fost adoptată din cauza numărului de cazuri Covid-19 care au crescut dramatic.

De asemenea, oficialii letonieni au cerut ajutor medical mai multor state membre ale UE, în timp ce sistemul sanitar este aproape de colaps. Aceștia au improvizat diferite facilități pentru Covid-19 care sunt amplasate pe holurile și în garajele unităților spitalicești. Această nouă lege le permite angajatorilor să le suspende acitivitatea fără dreptul la remunerație celor care refuză inocularea.

Dacă este posibil, aceștia sunt transferați în cadrul unui departament de muncă la distanță. Dacă angajații care au fost suspendați refuză vaccinarea în decurs de 3 luni de la decizie, aceștia pot fi concediați.

”Există un motiv suficient pentru a crede că o astfel de persoană nu este potrivită pentru acest post”, a scris guvernul leton într-un memoriu trimis parlamentului.

Noua lege va începe să își producă efectele juridice începând cu data de 15 noiembrie, data la care Letonia va ieși din izolare. Există și excepții dar doar în cazul celor care au motive medicale pentru a nu se vaccina, un exemplu în acest sens fiind cei trecuți prin boală. Această măsură se aplica în trecut doar angajaților din domeniul sănătății, educației și asistenței sociale.

angajații nevaccinați
Angajatii din America renunta la joburi pentru ca nu vor sa se vaccineze

Măsuri similare în America

În America au loc măsuri similare de concediere a celor care refuză să se vaccineze. În toată țara, angajatorii concediază lucrătorii pentru că refuză să respecte mandatele de vaccinare. Unele persoane aleg să renunțe la jobul lor decât să apeleze la inoculare. Acești angajați reprezintă însă doar o mică parte a numărului total de angajați, fiind sub 1% dintre aceștia.

Cu toate acestea, mii de oameni din mai multe state aleg să renunțe la jobul lor pentru a nu se vaccina. Potrivit datelor, doar în Washington există aproximativ 1.900 de persoane angajate la stat, inclusiv antrenorul de fotbal al Universității de Stat din Washington care au renunțat sau au fost concediați pe motiv că au refuzat vaccinul.

În Michigan, 400 de lucrători de la Henry Ford Health System din Detroit și-au părăsit locurile de muncă. Novant Health din Carolina de Nord a concediat aproximativ 175 de angajați. Și lista continuă. Rezistența lor a stârnit o mare condamnare și controversă. Mulți consideră lucrătorii nevaccinați ca un risc potențial pentru locul de muncă. Astfel, se pare că acest ”trend” începe să se propage în tot mai multe state ale lumii.