Home » Știri » Știri economice » Anul în care în România vor fi cei mai mulți pensionari. „Va fi o mare presiune pe bugetul statului”

Anul în care în România vor fi cei mai mulți pensionari. „Va fi o mare presiune pe bugetul statului”

Manolică Anca / 27.06.2022, 16:05
Anul în care în România vor fi cei mai mulți pensionari. „Va fi o mare presiune pe bugetul statului”

De la an la an, populația României devine tot mai îmbătrânită, numărul celor care plătesc contribuții scade, iar presiunea pe sistemul de pensii de stat crește din ce în ce mai mult. Iată anul în care în România vor fi cei mai mulți pensionari, potrivit cercetătorilor CFA România. Cum arată viitorul țării noastre.

Anul în care în România vor fi cei mai mulți pensionari

Un studiu realizat de CFA România, arată că populaţia din România este foarte îmbătrânită și că în viitor țara noastră va avea extrem de mulți pensionari. Andreea Nică, cea care a coordonat cercetarea, spune că în anul 2040 vor fi cei mai mulți oameni ieșiti din câmpul muncii, ceea ce va duce la o presiune colosală asupra bugetului de stat.

Conform rezultatelor studiului, o persoană care câștigă acum 4.000 de lei net, în 2035 va avea din Pilonul 1 și Pilonul 2 doar 2.600 de lei. De asemenea, datele mai arată că anul 2030 va aduce mari probleme pentru stat. Autorităților le va fi din ce în ce mai greu să asigure servicii publice decente, iar în 2040 vor fi mai mulți pensionari decât tineri.

„Avem această veste bună, trăim mai mult – speranța de viață în România a crescut. În același timp, avem acest declin al populației – avem mai puțin cu 4 milioane față de 1990. Am putea să vedem acest declin continuând, să ajungem în 2050 să vedem această populație la 15 milioane.

Vedem și acest val de pensionări pentru generația din 1970, ceea ce creează o presiune pe bugetul statului și capacitatea statului de asigura pensii decente, dar și a de asigura servicii publice. În momentul acesta, avem un salariu mediu de 4.000 de lei și o pensie de 1.700 lei”, a spus Andreea Nica, potrivit stirileprotv.ro.

Pensionari români
Pensionari români

Ce pensie vor avea tinerii

Calculele realizate de cei de la CFA România arată că pensia cumulată de la Pilonul 1 și Pilonul 2 va ajunge la doar 2.600 de lei. Cu toate astea, o parte dintre români ar putea ajunge și la 3000 de lei pe lună.

„În primul rând, trebuie să ne bazăm în continuare pe stat, pentru că România este un stat social și are principala responsabilitate bunăstarea noastră. În această situație, ar trebui însă să fim dispuși să acceptăm contribuții mai mari.

Acum, contribuțiile către Pilonul 1 și 2 sunt 25% din venituri și ar trebui să crească spre 28%, ceea ce înseamnă că veniturile noastre de astăzi devin mai mici pentru a avea o pensie mai mare.” a mai spus coordonatoarea studiului CFA România.

De asemenea, mai spune Andreea Nică, ne putem orienta către o redistribuire a contribuțiilor între Pilonul 1 și 2. Adică să meargă mai mulți bani către Pilonul 2, ceea ce ar crea însă o problemă pe termen scurt. Pentru că aceste contribuții mai mari, pentru noi înșine, va duce la o presiune pe bugetul de astăzi, pentru că noi plătim pensiile actualilor pensionari.

Desigur, mai avem posibilitatea de a fi mai atenți la bugetul nostru și la asigurarea unui viitor. Adică să economisim bani pentru perioada în care vom ieși la pensie, fie investind în acțiuni, obligațiuni, fie optând pentru un pilon 3, care este și el o variantă de pensie, dar voluntară.