Home » Știri » Știri economice » Black Friday 2021. Unde pot reclama românii o reducere de preț înșelătoare. Amenzi de zeci de mii de lei

Black Friday 2021. Unde pot reclama românii o reducere de preț înșelătoare. Amenzi de zeci de mii de lei

Cojocaru Cristian / 10.11.2021, 17:26
Black Friday 2021. Unde pot reclama românii o reducere de preț înșelătoare. Amenzi de zeci de mii de lei

Perioada de Black Friday 2021 este în plină desfășurare, însă unii comercianți aleg să practice creșterea prețurilor pentru a oferi reducerile, chiar înainte de ziua cu cea mai mare reducere din an. Află unde poți reclama această practică atunci când o observi.

Unde poți reclama falsele reduceri de Black Friday 2021

Unii comercianți aleg să umfle prețurile chiar înainte de a începe Black Friday astfel că în realitate, nu beneficiezi de o reducere. Această practică poate fi reclamată de către cumpărători și totodată sancționată de către autorități. În ziua de 9 noiembrie 2021, ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor) a amendat cu suma de 50.000 de lei compania Altex România.

Această sancțiune are ca motiv faptul că produsele care erau promovate cu reducere și publicate pe site-ul companiei erau, de fapt, prețurile neschimbate și în unele cazuri mai mare decât cel mai mic preț al ultimei luni. Această practică poate fi reclamată de către cumpărători în cazul în care mai depistează astfel de nereguli.

Potrivit OG 99/2000 cu privire la comercializarea produselor și serviciilor se arată că ”orice anunț de reducere de prețuri ce nu corespunde reducerii practicate efectiv în raport cu prețul de referință este considerat o formă de publicitate înșelătoare și este sancționat conform reglementărilor legale în vigoare”.

În același act normati, prețul de referință reprezintă cel mai mic preț al produsului în ultimele 30 de zile, înainte ca reducerea să fie aplicată. Astfel, dacă un produs este redus de Black Friday și în cadrul oricărei campanii de reduceri are un preț mai mare decât cel mai mic preț pe care l-a avut în ultima lună, această practică este una înșelătoare și astfel clienții păcăliți pot merge să reclame acest lucru la ANPC.

black friday 2021
Pentru a reclama falsele reduceri de Black Friday, te poti adresa ANPC

Cum poți depune reclamația și ce acte doveditoare trebuie să o însoțească

Această reclamație poate fi transmisă către ANPC atât în format electronic utilizând un formular online de sesizare cât și pe cale clasică, în scris. Aceste reclamații trebuie să fie făcute și depuse către ANPC în nume personal, astfel că reclamațiile anonime sau în care nu sunt trecute datele de identificare ale persoanei reclamante ”nu se iau în considerare și se clasează”, potrivit OG nr.27/2002 cu privire la reglementarea activității de soluționare a petițiilor.

Totodată, pentru ca reclamația depusă să fie soluționată, aceasta trebuie să aibă anexate documente din care să reiasă faptul că această practică este una înșelătoare. Așadar, atunci dacă vei fi nevoit să depui o astfel de reclamație, nu uita să atașezi anunțuri, reclamre sau fotografii cu prețurile pe care produsele respective le-au avut în ultima lună.

ANPC este și instituția care aplică amenzile în cazul în care magazinul reclamat nu respectă legea. În perioada de Black Friday, magazinele participante la promoție pot fi verificate și de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, Consiliul Concurenței sau Inspecția Muncii, astfel că nu doar ANPC este insituția care poate verifica respectivii comercianți.

Comercianții care aplică reduceri de Black Friday mai pot fi verificați și de către reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Consiliul Concurenței sau de Inspecția Muncii. Astfel, în cazul în care întâmpini o astfel de neregulă, nu ezita să apelezi la instituțiile statului pentru a soluționa problema depistată.