Home » Știri » Știri sociale » Se pot folosi mesajele private ale fostului partener într-un proces de divorț? Decizia dată de CEDO

Se pot folosi mesajele private ale fostului partener într-un proces de divorț? Decizia dată de CEDO

Manolică Anca / 10.09.2021, 11:11
Se pot folosi mesajele private ale fostului partener într-un proces de divorț? Decizia dată de CEDO

Decizie de ultimă oră a CEDO în ceea ce privește mesajele private ale fostului partener într-un proces de divorț. Autoritatea europeană declară posibilă această variantă, atât timp când divulgarea are efecte „limitate” asupra vieţii private. Iată explicațiile pe un caz concret.

CEDO: mesajele private ale fostului partener pot fi folosite într-un proces de divorț

Mesajele electronice private ale unei persoane se pot folosi într-un proces de divorț, pentru că prezentarea lor nu are loc în public și astfel are un efect redus asupra vieții private, se arată într-o decizie recentă a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

În acest caz, autoritatea a luat drept exemplu un caz concret: o femeie din Spania a reclamat faptul că fostul ei soț, cetățean portughez, nu a fost condamnat în țara lui de origine pentru accesarea unor mesaje transmise de reclamantă pe website-uri de dating în perioada în care erau căsătoriți și utilizarea lor în procesul de divorț.

Căsătoriţi din anul 2001, cei doi, care îşi împărţeau viaţa între Spania şi Portugalia, şi-au văzut între timp relaţia degradată şi fiecare a deschis în ţara sa o procedură de divorţ: femeia în Spania, iar bărbatul în Portugalia. În prima fază, fiecare dintre cei doi a intentat un proces de divorț în țara de origine: femeia în Spania, iar bărbatul în Portugalia. Fiind prima sesizată, justiția din Spania a fost cea care a stabilit condițiile divorțului și a acordat mamei dreptul de îngrijire a copiilor, tătăl primind dreptul de vizitare a acestora.

CEDO a decis că divulgarea mesajelor nu este o încălcare a dreptului la viața privată
CEDO a decis că divulgarea mesajelor nu este o încălcare a dreptului la viața privată

Mesajele nu reprezintă o încălcare a dreptului la viața privată

Pentru a avea șanse mai mari de câștig, soțul a decis să ducă în instanța din Portugalia, acolo unde intentase procesul de divorț, o serie de mesaje pe care fosta nevastă le-a transmis, în timpul în care încă erau căsătoriți, unor bărbați pe anumite platforme online de întâlniri. Deranjată de faptul că soțul a ales să divulge aceste mesaje private pe care le trimisese, femeia a cerut ca acesta să fie pedepsit penal. Însă, cererea acesteia a fost considerată inadmisibilă.

După ce a văzut că justiția portugheză nu i-a dat câștig de cauză, femeia a decis să se adreseze Curții Europene a Drepturilor Omului. CEDO a stabilit recent că divulgarea unor astfel de mesaje într-un proces de divorț nu sunt o încălcare a dreptului la viața privată.

În motivarea deciziei, Curta a specificat că prezentarea mesajelor în instanță are efect limitat asupra vieții private a reclamantei, deoarece informațiile au fost făcute publice numai în cadrul procesului de divorț, la care publicul larg are acces limitat. Totodată, CEDO a avut în vedere și faptul că mesajele amintite nici nu fuseseră examinate de instanța portugheză, din moment ce încă nu dăduse verdictul final în procesul de divorț.

În concluzie, CEDO a stabilit că, în acest caz, nu s-au încălcat prevederile articolului 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care stabilește dreptul la respectarea vieţii private şi de familie.