Home » Știri » Știri economice » Care este moneda Rusiei și ce valoare are în bani românești

Care este moneda Rusiei și ce valoare are în bani românești

Manolică Anca / 28.02.2022, 13:06
Care este moneda Rusiei și ce valoare are în bani românești

Moneda națională a Rusiei se numește rubla rusească, având codul ISO RUB. Bancnotele ruble sunt tipărite de o societate pe acțiuni numită Goznak, în timp ce monedele sunt prelucrate de Monetăria din Saint Petersburg și de Monetăria Moscovei, ambele fiind, de asemenea, parte din Goznak. Ce valoare are în bani românești o rublă.

Rubla, moneda națională a Rusiei

Originile rublei datează din 1704, când Petru cel Mare a standardizat această monedă la 28 de grame de argint. La 17 decembrie 1885 a fost adoptat un nou standard care nu a modificat rubla de argint, dar a redus conținutul de aur la 1161 de grame.

Ulterior, în timpul domniei lui Nicolae I, rubla de argint a fost declarată ca unitate monetară și principal instrument de plată. Pe de altă parte, bancnotele urmau să devină un instrument de plată de sprijin. În ciuda reformelor, inovațiilor și încercărilor la care a fost supusă rubla, moneda nu și-a pierdut valoarea până la Revoluția Rusă din 1917.

În timpul dizolvării Uniunii Sovietice în 1991, moneda rusă a suferit o modificare a designului său. În această perioadă, Banca Centrală a Uniunii Sovietice (Gosbank) a pus în circulație noi bancnote și monede, care au fost emise și de Banca Rusiei în 1992. În același an, Banca Rusiei a emis prima serie de bancnote de ruble rusești cu o valoare nominală de 5.000 și 10.000 de ruble. În 1993 a avut loc o nouă reformă care, împreună cu noile bancnote emise, avea să pună capăt circulației modelelor sovietice.

În prezent, sunt în circulație bancnote cu valori nominale de 5, 10, 50, 100, 500, 1000 și 5000 de ruble rusești. În ceea ce privește monedele, sunt utilizate cupiuri de 1, 5, 10 și 50 de copeici și de 1, 2, 5 și 10 ruble. O rublă valorează 0,045 RON (conform cursului BNR de luni, 28 februarie 2022).

Moneda națională a Rusiei
Moneda națională a Rusiei

Rubla rusească se prăbușește ca urmare a deciziilor drastice luate de Occident

Pe fondul invaziei agresive a Rusiei în Ucraina, BBC informează că rubla rusească a înregistrat o scădere de 30% în raport cu dolarul american, după ce Occidentul a introdus noi și noi sancțiuni împotriva Rusiei. Un nou minim record pentru moneda rusească a fost înregistrat după ce mai multe bănci au fost excluse din sistemul internațional de plăți SWIFT.

Duminică, 27 februarie, banca centrală a Rusiei a făcut un apel la calm pentru cetățeni, de teamă că aceștia ar putea începe să își retragă banii din bănci. În multe orașe din țară se formaseră cozi uriașe la bancomate. Decizia de a scoate bănci rusești din SWIFT este cea mai dură măsură impusă de UE, SUA și aliați, pe fondul răboiului din Ucraina. Rusia se bazează în mare măsură pe SWIFT pentru exporturile de petrol și gaze.

„Piețele financiare sunt afectate de desfășurarea evenimentelor din Ucraina. Anunțurile privind sancțiunile și acțiunile militare vor influența în continuare piața săptămâna aceasta”, a spus Katrina Ell, economist la Moody’s Analytics din Sydney.

Activele băncii centrale a Rusiei urmează, de asemenea, să fie înghețate, limitând astfel capacitatea țării de a-și accesa rezervele internaționale. Investitorii s-au arătat și ei îngrijorați după ce Vladimir Putin a ordonat armatei Rusiei să își plaseze forțele de descurajare, care includ arme nucleare, în „alertă specială”.