Home » Știri » Știri economice » Cât costă o absență în Parlament. La cât vor ajunge noile sancțiuni pentru deputați și senatori, dacă modificarea propusă va fi adoptată

Cât costă o absență în Parlament. La cât vor ajunge noile sancțiuni pentru deputați și senatori, dacă modificarea propusă va fi adoptată

Manolică Anca / 10.02.2021, 15:50
Cât costă o absență în Parlament. La cât vor ajunge noile sancțiuni pentru deputați și senatori, dacă modificarea propusă va fi adoptată

Vești nu tocmai bune pentru parlamentarii cărora le plac să mai tragă „chiulul” de la serviciu. Sancțiunile pentru absența lor ar putea crește drastic. Dacă, în prezent, o absență în Parlament costă cât aproximativ o masă în oraș, ei vor trebui să scoată mult mai mulți bani din buzunar dacă propunerea legislativă va fi adoptată de Camera Deputaților și Senat.

Cât costă acum o absență în Parlament

În prezent, parlamentarii nu plătesc foarte mulți bani pentru o absență nemotivată de la ședințele de plen sau ale comisiilor din care fac parte. Însă, acest lucru s-ar putea schimba radical dacă propunerea legislativă va fi dezbătută și adoptată de Camera Deputaților și Senat.

Potrivit regulamentului actual, deputații și senatorii sunt obligați să participe la toate ședințele dintr-o sesiune parlamentară. Cei care nu iau parte la acestea trebuie să motiveze în scris și vor fi acceptate doar absențele pe motiv de boală sau deplasări legate de activitatea parlamentară. În plus, aceștia beneficiază de un concediu plătit de cel mult 8 zile pe sesiune. În legislatura trecută, printre aleșii cu cele mai multe absențe nemotivate s-au numărat fostul premier Victor Ponta, fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu, dar și Sebastian Ghiță sau Crin Antonescu.

Parlamentarii care absentează nemotivat acum de la ședințele de plen sunt obligați să plătească 1% din indemnizație pentru fiecare absență, adică aproximativ 100 de lei. Însă, pe viitor, aceștia ar putea să plătească mult mai scump: 1.100 de lei absența.

„Comparând cu modele din alte state, am găsit că e nevoie de o sancțiune de 10 ori mai mare, de 10 la sută din indemnizație. Sunt, sau în sumă fixă sau procentuale, dar oricum un procent care se simte din partea celui care absentează, nu o chestie simbolică.”, a declarat Sebastian Burduja, deputat PNL.

O absență nemotivată ar putea ajunge să îi coste pe senatori și deputați peste 1000 de lei
O absență nemotivată ar putea ajunge să îi coste pe senatori și deputați peste 1000 de lei

De ce indemnizații lunare se bucură aleșii

Conform celor mai recente date de pe site-urile celor două camere, deputații primesc lunar o indemnizație cuprinsă între 11.000 și 14.000 de lei. În cazul senatorilor, sumele lunare pornesc de la aproape 11.000 și depășesc 13.000 de lei. Președinții se bucură de cea mai mare indemnizație. Dar iată care sunt mai exact sumele:

  • Parlamentarii de la Camera Deputaților primesc lunar sume cuprinse între 10.951 și 13.993 de lei
  • Parlamentarii de la Senat primesc lunar sume cuprinse între 10.951 de lei și 13.114 lei

Cât costă, mai exact, o absență în Parlament? Ei bine, valoarea acesteia se situează între 109 lei și 139 de lei. Dacă modificarea propusă va fi și adoptată de aleși, noile sancțiuni vor porni de la 1.095 de lei și vor putea ajunge până la 1.399 de lei.

„Este necesară, binvenită și trebuia să fie implementată de mai mult timp. Într-adevăr, dacă nu susții niciun fel de inițiativă parlamentară și nu te implici propriu-zis nici într-o altă activitate a celorlalți colegi măcar, dacă nu ai propria inițiativă, este dificil să spun că ai un mandat propriu-zis de reprezentare.”, a declarat Simona Spătaru, senator din partea USR PLUS.

Propunerea legislativă care prevede majorarea amenzilor pentru aceste absențe urmează să fie dezbătută și adoptată de Camera Deputaților și Senat.