Home » Știri » Știri economice » Ce înseamnă pensie comunitară și câți bani primesc românii care au muncit cel puțin 1 an în străinătate

Ce înseamnă pensie comunitară și câți bani primesc românii care au muncit cel puțin 1 an în străinătate

Manolică Anca / 01.07.2022, 10:41
Ce înseamnă pensie comunitară și câți bani primesc românii care au muncit cel puțin 1 an în străinătate

Românii care au ales să plece să lucreze peste hotare trebuie să știe acest lucru. Dacă au muncit cel puțin 1 an în străinătate pot beneficia de o pensie numită pensie comunitară din statul în care au lucrat și au plătit contribuții. Ce presupune acest lucru, în ce condiții ce acordă și important de știut, în ce țări poți beneficia de acest venit.

Ce înseamnă pensie comunitară și cum o poți obține

Cetățenii români care au lucrat minim un an în străinătate înainte de pensionare pot primi o pensie comunitară, din statul pentru care au muncit și au plătit contribuțiile. Vorbim aici despre cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European.

Așadar, dacă la momentul pensionării cei care au lucrat peste hotare decid să se întoarcă în România sau să se mute în altă țară membră U.E., pot cere pensia statului în care au muncit din locul în care se află în perioadă pensionării.

Cuantumul pensiei se calculează conform legilor din fiecare țară pentru care solicitantul a muncit și cotizat, iar toate contribuțiile se vor contopi, astfel încât să se obțină o singură pensie. Venitul se va putea primi în lei sau în euro, în funcție de unde se află persoana pensionată.

Ce condiții trebuie să îndeplinească românii

Românii care au muncit în mai multe țări membre UE pot beneficia de această pensie comunitară, înaintând o solicitare către Casa Județeană de Pensii (CJP) din județul în care au locul de rezidență. Pentru asta, ei trebuie să aibă vârsta pentru ieșire la pensie, potrivit legii din România, adică 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați.

Acestora li se va calcula vechimea de muncă pe teritoriul României și dacă la momentul respectiv cetățeanul român locuiește sau muncește în alt stat european, va fi necesar să aștepte să împlinească vârsta necesară pentru ieșirea la pensie din țara respectivă, apoi îi va fi calculată vechimea de muncă regulară pe acel teritoriu.

Important! Cererea de pensionare se poate depune doar de la data la care solicitantul îndeplineşte condiţiile de pensionare prevăzute de legislația în vigoare.

„O persoană care a lucrat în România și în alte state europene poate cere pensie statului român începând cu data la care îndeplinește condițiile necesare, în funcție de tipul de pensie solicitată.

Depunerea la casa de pensii a unei astfel de cereri chiar şi cu o zi înainte de data îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege are drept rezultat respingerea acesteia”, spune consilierul juridic Gabriela Pintea, potrivit Gândul.

Românii care au muncit peste hotare pot primi pensie comunitară
Românii care au muncit peste hotare pot primi pensie comunitară

Ce se întâmplă cu cei care au muncit în mai multe țări europene

Condiția de bază pe care trebuie să o îndeplinească o persoană care dorește să ceară pensie unui stat comunitar este să fi plătit contribuțiile măcar un an de zile pe acel teritoriu. De exemplu, în România este obligatoriu să fi muncit sau să fi cotizat la stat măcar 15 ani pentru a putea ieși la pensie atunci când atingi vârsta admisă de lege.

În cazul în care lucrătorul se întoarce în propria țară, sau se mută în altă țară europeană, înainte de a fi îndeplinit condițiile necesare, acestea pot fi îndeplinite continuând să muncească și să verse contribuții în gestiunea de prevederi sociale a statului în care s-a mutat. Grație sistemului „totalizării”, toate contribuțiile vărsate în Italia sau în alte țări europene, se însumează cu scopul de a acorda o singură pensie.

Potrivit noilor reglementării cei zece ani munciți în Italia se vor lua în calcul, astfel încât statul român să îți deschidă dreptul la pensie.

Românii stabiliți definitiv peste hotare și care nu intenționează să mai revină în țară, pot depune dosarul pentru pensionare direct în statul în care se află, iar acolo îi vor fi calculați și anii munciți în România. De asemenea, pensia din România poate fi mutată în orice alt stat european. Cu alte cuvinte, dacă la bătrânețe decizi să te muți în altă țară, poți să îți transferi pensia din România acolo.

Pentru a primi pensia în străinătate, trebuie să:

  • deschizi un cont la orice bancă de pe teritoriul statului de domiciliu;
  • transmiți detaliile bancare (adresa completă a beneficiarului, denumirea şi adresa băncii beneficiarului, codul SWIFT/BIC al băncii beneficiarului, acolo unde este cazul, numărul de cont bancar) casei teritoriale de pensii în evidența căreia se află dosarul de pensie (prin intermediul declarației de transfer).