Home » Știri » Cine sunt pensionarii din România care nu mai pot cumula pensia cu salariul. E scris clar în lege

Cine sunt pensionarii din România care nu mai pot cumula pensia cu salariul. E scris clar în lege

Alexandru Cazacu / 12.06.2021, 11:11
Cine sunt pensionarii din România care nu mai pot cumula pensia cu salariul. E scris clar în lege

Miercuri, Guvernul a adopta un proiect de lege care prevede interzicerea culmului de pensie cu salariul de stat. De asemenea, potrivit noii legi, românii vor putea ieși opțional la pensie la 70 de ani. Actul normativ este trimis în Parlament pentru adoptare.

Cine sunt pensionarii din România care nu mai pot cumula pensia cu salariul

Dacă și Parlamentul României va aproba noul proiect de lege, după promulgare, bugetarii care au și pensie vor fi obligați să aleagă între ele, în termen de 30 de zile. Ministrul Muncii, Raluca Turcan susține că, în acest moment, în România există nu mai puțin de 35.000 de bugetari care cumulează pensiile cu salariul de stat.

De asemenea, interzicerea este valabilă și pentru pensionarii din structurile Ministerului de Interne, unii dintre aceștia fii ieșiți la pensie cu mult înainte de vârsta standard de pensionare, dar care încă au rămas în cadrul muncii, angajați la stat.

Un astfel de exemplu este cel al Irinei Alexe, secretar de stat în MAI, care a intrat în atenția presei în 2016, după ce s-a aflat că s-a pensionat la doar 42 de ani, iar pensia ei fiind de 13.000 de lei, la vremea respectivă. Potrivit ultimei declarații de avere depuse aceasta, în 2020 Irina Alexe a încasat o pensie de serviciu în valoare totală de 170.832 de lei, iar la pensia de serviciu se adăugă și salariul de secretar de stat de circa 10.000 lei net/lună, potrivit digi24.ro.

De asemenea, se pare că mulți dintre angajații poliției locale sunt pensionari. Potrivit sursei citate, la începutul anului, la Poliția Locală Sector 1 erau nu mai puțin de șapte angajați care cumulau pensia cu salariul și încasau lunar aproximativ 20.000 de lei.

Cine sunt pensionarii din România care nu mai pot cumula pensia cu salariul
Cine sunt pensionarii din România care nu mai pot cumula pensia cu salariul

Cine sunt cei care pot cumula pensia cu salariu

Cu toate acestea, unele categorii de bugetari fac excepție de la regula noului proiect de lege. Printre aceștia se numără Potrivit ministrului Muncii, aceste excepții au fost introduse pentru ca legea să fie constituțională.

”Pentru a nu mima reforme este important ca orice text legislativ să fie constituțional. Atâta timp cât în Constituție este garantat dreptul de a fi ales pentru orice persoană și există niște mandate definite de Constituție, dacă noi am fi venit cu un text contrar atunci textul ar fi fost de departe neconstituțional”, a declarat Raluca Turcan.

Așadar, potrivit noului proiect de lege adoptat de Guvern și trimis pentru aprobare în Parlament, vor putea cumula pensia cu salariul de stat următoarele categorii de români:

  • persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau cele pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție;
  • persoanele care beneficiază de drepturi de autor în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • personalul didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora;
  • pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate;
  • membrii Academiei Române;
  • asistenții personali și asistenților personali profesioniști prevăzuți de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • asistenții maternali prevăzuți de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică prevăzuți de Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.