Home » Știri » Știri economice » Ce salariu are un medic rezident, în 2022, în România. Suma pe care o încasează lunar

Ce salariu are un medic rezident, în 2022, în România. Suma pe care o încasează lunar

Voicu Costin / 02.04.2022, 11:10
Ce salariu are un medic rezident, în 2022, în România. Suma pe care o încasează lunar

Facultatea de medicină este una dintre cele mai grele din România şi foarte solicitantă. Cei care vor să urmeze această facultate sunt interesați și de partea financiară, dar dacă nu devine o plăcere sau o pasiune, poate fi foarte greu de dus la bun sfârșit, datorită programului dificil de respectat, dar şi după cei 6 ani de parcurs  ca studii superioare plus încă alți 3-6 ani de rezidențiat. Cât câștigă un medic rezident în 2022?

Ce înseamnă să fii medic rezident

Perioada rezidențiatului diferă în funcție de specialitate și poate fi între 3 și 6 ani. Nu poți urma mai multe specialități concomitent, însă poți urma un rezidențiat diferit după ce îl termini pe primul și doar contra cost.

Medicul rezident deține parafa de medic, dar este diferită de parafa medicilor specialişti. Medicii rezidenți lucrează întotdeauna sub îndrumarea unui medic specialist.

Specialități medicale bine plătite sunt: Oncologia, Medicină de Urgență, Radiologia, Cardiologia, dar și Ginecologia, Pediatria, Neurologia. Cele mai mici salarii rămân cele din Medicină generală, Medicină de familie și Medicina muncii.

Ce salariu are un medic rezident?

Salariul unui medic rezident a fost mărit potrivit normelor intrate în vigoare în martie 2018, iar absolvenții de studii în domeniul medical care obțin punctajul minim de promovare de 60%, îşi vor alege, în funcţie de nota obținută, locurile şi posturile din cadrul fiecărei specialităţi, iar salariul va crește treptat.

În primul an de rezidenţiat, salariul unui tânăr absolvent de Medicină este de 5700 de lei brut. Acest salariu creşte treptat, astfel că în al doilea an ajunge la 6100 de lei brut, iar în cel de-al treilea an pot ajunge să aibă un venit brut de 6700 de lei lunar, adică aproape 4000 de lei lunar net.

În al patrulea şi al cincilea an de rezidenţiat, salariul ajunge la 7300 de lei brut, adică un venit net de aproape 4300 de lei, în timp ce în ultimii ani de rezidenţiat venitul brut urcă la 7900 de lei, adică puțin peste 4600 de lei net.

Venitul unui medic (primar, specialist sau rezident) este reprezentat de salariul de bază, la care se adaugă o sumă de bani aferentă gărzilor realizate în acea lună și sporul pentru condițiile de muncă. De asemenea, se poate adăuga o indemnizație pentru titlurile științifice dobândite.

Cum sunt plătite gărzile?

Gărzile asigură un venit suplimentar. Începând cu anul III, un rezident poate face gărzi plătite pe linia a 2a, iar din anul IV, acesta poate efectua gărzi pe linia I cu un primar de gardă la domiciliu. Gărzile de weekend sunt plătite diferit față de cele din cursul săptămânii. Pentru a efectua gărzi este necesar un contract cu spitalul respectiv.

Cât câștigă un medic în pandemie

Medicii care lucrează în secțiile COVID primesc un spor de 75% din valoarea salariului de bază încasat de angajat, pentru condiții de muncă deosebit de periculoase. Potrivit datelor furnizate de Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, un medic primar de la UPU, a încasat în mână, în luna ianuarie 2022 peste 4.100 de euro (20.090 de lei), cu tot cu sporul de COVID, având un salariu brut de 34.313 lei (adică undeva la 7.000 de euro).

Medicii rezidenți de la UPU, de la același spital, au avut în ianuarie un salariu de 10.199 de lei în mână (cu tot cu sporurile cuvenite), adică peste 2.000 de euro pe lună, salariul brut pe ianuarie ajungând la 17.434 lei (peste 3.500 de euro).