Home » Știri » Știri economice » Ce salariu are un șofer angajat la stat față de un șofer angajat în mediul privat. Diferența care se observă

Ce salariu are un șofer angajat la stat față de un șofer angajat în mediul privat. Diferența care se observă

Cojocaru Cristian / 09.10.2021, 12:30
Ce salariu are un șofer angajat la stat față de un șofer angajat în mediul privat. Diferența care se observă

Este destul de cunoscut faptul că bugetarii primesc salarii mult mai mari decât angajații din mediul privat. Află ce salariu are un șofer angajat la stat în comparație cu salariul unui angajat al mediului privat.

Ce salariu primește un șofer angajat la stat

Chiar dacă dețin aceeași funcție, aceeași pregătire și aceleași sarcini, salariile angajaților de la stat și din mediul privat sunt diferite. Astfel se face că un șofer care este angajat în sectorul bugetar, ajunge să câștige cu aproximativ 30% mai mult decât un șofer care lucrează în sectorul privat. Totodată, președintele unei instituții de stat ajunge să câștige la fel de mult precum un CEO.

Una dintre instituțiile analizate de către Digi24 a fost Ministerul Transporturilor. Astfel, sub lupă a fost pus salariul unui șofer din cadrul acestei instituții. Un șofer din angajat la Ministerul Transporturilor ajunge să câștige un salariu net lunar de aproximativ 3.600 de lei, echivalentul a 713 euro. Nu poate fi vorba de același salariu în cazul unui șofer angajat la privat, care ajunge să fie cu o treime mai mic.

Acesta este doar un exemplu, însă ca el pot fi multe altele. Aceeași situație poate fi întâlnită și în cazul directorilor unor ministere sau companii precum Portul Constanța, Metrorex ș.a. care câștigă mult mai mult decât dacă ar lucra în sectorul privat. Astfel, salariile acestora pot ajunge la fel de sus ca cele ale unui CEO al unei multinaționale. În acest context se află și cazul șefului Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.

Iar exemplele pot continua. Directorii de la diverse ministere sau de la companii precum Portul Constanța sau Metrorex câștigă mai mult decât dacă ar lucra la privat. Salariile la stat pot concura chiar și cu venitul unui CEO de multinațională. Acesta este cazul șefului Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

”Este o competiție neloială, o competiție care se desfășoară de ani de zile, pentru că salariile din mediul public sunt decuplate de la tot ceea ce înseamnă productivitatea muncii după care se măsoară salariile în mediul privat. Spre exemplu, în mediul public nu mai există niciun lucrător cu salariu minim pe economie”, spune Florin Jianu, președintele Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

salariu șofer
Bugetarii primesc cu 30% mai mult pentru acelasi job in comparatie cu angajatii din sectorul privat

Ultimii patru anii au venit cu o creștere salarială

Salariul mediu brut lunar a cunocut o creștere atât la stat cât și în mediul privat în ultimii patru ani, după cum se arată în datele Comisiei Naționale de Progoză. Astfel se arată că din 2018 și până în prezent, salariile din sectorul public au crescut cu aproximativ 1.500 de lei, în timp ce cele din sectorul privat s-au majorat cu 1.000 de lei. Nu doar salariile cât și primele, bonusurile și sporurile sunt mai mari în cazul bugetarilor. Nici aici nu poate fi menționată competiția loială între stat și privat.

”Multinaționalele și chiar și start-up-urile au început să aibă această cultură a evalăurii periodice. În anumite domenii, pot să existe și niște prime fixe pe care le primești, bazate pe anumite criterii interne. Dar cu siguranță nu sunt niște prime fixe pe care să le aștepți pe parcursul anului, știind sigur că vor veni indiferent de ce s-a întamplat în mediul tău de lucru, în compania ta”, a spus Ana Visian, reprezentantă a unei agenții de recrutare online.

Funcționarii publici primesc din oficiu un spor, iar în schimbul acestuia nu trebuie să demonstreze o capacitate extra. Pe baza acestui fenomen, nu o dată, mediul privat a solicitat autorităților stabilirea unor criterii clare în scopul de a fi eliminate aceste diferențe între salariile oferite pentru același loc de muncă. Potrivit datelor, 25% dintre români lucrează la stat.