Home » Știri » Știri economice » Sectorul de activitate din România unde salariul mediu net a ajuns la 8439 de lei. Ce schimbări apar în celelalte domenii

Sectorul de activitate din România unde salariul mediu net a ajuns la 8439 de lei. Ce schimbări apar în celelalte domenii

Manolică Anca / 21.09.2021, 09:57
Sectorul de activitate din România unde salariul mediu net a ajuns la 8439 de lei. Ce schimbări apar în celelalte domenii

Salariul mediu net a ajuns în luna iunie la 3.541 lei, în creştere cu 7,4% faţă de aceeași lună a anului trecut şi cu 1,4% faţă de luna precedentă. Iată în ce sector de activitate salariul mediu net a ajuns la 8.439 de lei.

Ce angajați au ajuns la salariul mediu net de 8439 de lei

Potrivit datelor INS, în luna iunie, salariul mediu net a înregistrat o creștere considerabilă față de iunie 2020, de 7,4%. Așa cum era de așteptat, cele mai mari valori sunt în continuare în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice, cu o medie de 8.439 lei.

La polul opus, cele mai mici valori ale salariului mediu net rămân tot în domeniul Horeca, laa hoteluri şi restaurante, unde media naţională este de 1.926 lei. Câştigul salarial mediu brut a fost în iunie de 5.779 lei, cu 84 lei (1,5%) mai mare decât în luna mai 2021.

Indicele câştigului salarial real a fost 103,3% pentru luna iunie 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut și  101,1% pentru luna iunie 2021 faţă de luna precedentă. Comparativ cu luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 229,2%, cu 2,6 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna mai a acestui an.­

Salariul mediu net a crescut în majoritatea activităţilor economice

În luna iunie 2021, salariul mediu net a crescut în majoritatea activităţilor economice în urma acordării primelor ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori de fidelitate), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net sau alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Totodată, creşterile salariale nete s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari. reluării activităţii agenţilor economici, dar şi disponibilizărilor de personal care aveau câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Informaticienii au înregistrat cele mai mari creșteri salariale
Informaticienii au înregistrat cele mai mari creșteri salariale

Ce domenii au înregistrat creșteri

Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în activităţi de editare, cu 20,9%, şi cu 10,5-15% în telecomunicaţii, transporturi aeriene, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice.

Creşteri de 5-9,5% s-au înregistrat și în domeniile fabricării produselor din tutun, tipăririi şi reproducerii pe suporturi a înregistrărilor, fabricării produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), prelucrării lemnului, fabricării articolelor de îmbrăcăminte, activităţilor auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţilor de asigurare şi fonduri de pensii.

Și sectorul bugetar a cunoscut uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna mai 2021 în învăţământ (+0,5%), respectiv în administraţie publică (+0,1%).

În ce domenii a scăzut salariul mediu net

Scăderile salariului mediu net au fost determinate de acordarea în luna mai 2021 a unor premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, aceste scăderi au apărut și din cauza încasărilor mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, în unele domenii.

Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în extracţia cărbunelui superior şi inferior, cu 16,1%, respectiv cu 9,6% ȋn extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.

Salariul mediu net din tranzacţiile imobiliare, activităţile de servicii anexe extracţiei, industria metalurgică, transporturile terestre şi transporturile prin conducte, activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, colectarea şi epurarea apelor uzate s-a redus cu 1-4%. În sănătate şi asistenţă socială, salariul mediu net a scăzut comparativ cu luna precedentă cu 2,0%.