Home » Știri » Știri economice » Ce se întâmplă cu pensiile mici, după recalculare. Anunțul făcut de ministrul Muncii pentru români

Ce se întâmplă cu pensiile mici, după recalculare. Anunțul făcut de ministrul Muncii pentru români

Manolică Anca / 21.04.2021, 14:46
Ce se întâmplă cu pensiile mici, după recalculare. Anunțul făcut de ministrul Muncii pentru români

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a făcut un anunțat de maximă importanță în legătură cu pensiile mici din România, în contextul acțiunii de recalculare pornită de autorități. Iată ce se întâmplă cu pensiile mici, după recalculare

Ce se întâmplă cu pensiile mici, după recalculare

Marți seara, Raluca Turcan a anunțat că se dorește echitate și aducerea pensiilor la nivelul salariului. De asemenea, aceasta a venit cu o veste excelentă pentru mulți români și a afirmat că, după recalculare, cele mai mici pensii vor crește mai rapid decât restul.

Oficialul Guvernului, a declarat pentru Digi24 că există anomalii în ceea ce privește sistemul de pensii din România, iar scopul recalculării celor 5 milioane de venituri care urmează să aibă loc în perioada următoare este acela de a crește pensiile foarte mici. În completare, Turcan a precizat că în sistemul judiciar au existat perioade în care contribuția a fost minimă, iar acesta este motivul pentru care în unele cazuri o foarte mare parte din sume sunt susținute de la bugetul de stat.

„În sistemul judiciar au fost create mai multe anomalii, nu de noi, ci de cei care ne critică. Au existat diferențe între legea salarizării și pensiilor, în funcție de momentul în care au intrat în sistem. Au existate perioade în care contributivitatea a fost minimă.

Aceste anomalii își pun amprenta asupra sistemului de pensii. Pe fond, nu are nicio legătură cu justiția. Cu calm am solicitat propuneri din partea sistemului, avem rigoarea de constituționalitate și propuneri din partea sistemului, astfel încât să nu depopulăm sistemul”, a spus Raluca Turcan.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan
Ministrul Muncii, Raluca Turcan

Finalitatea procesului de recalculare a pensiilor

Ce se întâmplă cu pensiile mici, după recalculare? În ceea ce privește finalitatea procesului de recalculare a pensiilor, ministul a precizat că scopul este acela ca pensiile foarte mici să crească mai repede, astfel încât sumele să fie echitabile. Aceasta preconizează că în maximum un an și jumătate toate cele 5 milioane de pensii din sistemul public vor fi recalculate. Se dorește reducerea inechităților și creșterea mai rapidă a celor mai mici pensii.

Ministrul a mai precizat faptul că aceste anomalii au apărut din cauză că au existat diferențe între legea salarizării și pensiilor. Un exemplu clar poate fi al unui magistrat care are o pensie lunară de 18.000 de lei. Pentru acesta, statul plătește 17.000 de lei, deoarece contributivitatea sa a fost de 2.000 de lei.

„În materie de pensii speciale, trebuie să găsim acele variante care să permită apropierea acestor pensii speciale de partea de contributivitate, inclusiv în sistemul judiciar, să ținem cont de jurisprundență”, a mai precizat ministrul Muncii.

Până săptămâna trecută, au fost evaluate peste 230.000 de dosare de pensii, potrivit spuselor ministrului Muncii. Circa 5 milioane de pensii urmează să fie recalculate. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, numărul mediu de pensionari din România la nivelul anului 2020 este de 5,128 milioane de persoane, în scădere cu 29.000 faţă de anul precedent. În schimb, cel al categoriei aparţinând asigurărilor sociale de stat a crescut cu 3.000.