Home » Știri » Știri economice » Ce pensie primesc românii după 29 de ani de muncă agricolă. Anunțul făcut chiar de ministrul Muncii

Ce pensie primesc românii după 29 de ani de muncă agricolă. Anunțul făcut chiar de ministrul Muncii

Manolică Anca / 05.03.2021, 12:09
Ce pensie primesc românii după 29 de ani de muncă agricolă. Anunțul făcut chiar de ministrul Muncii

În timp ce unii se bucură de pensii de zeci de mii de lei, peste șase milioane dintre români trăiesc în sărăcie. Unele pensii din România sunt sub minimul decent cu care să se poată trăi. Dar hai că aflăm chiar de la aflăm de la Ministrul Muncii, Raluca Turcan, ce pensie primesc românii după 29 de ani de muncă agricolă.

Ce pensie primesc românii după 29 de ani de muncă agricolă

Pe vremuri, agricultura era principala resursă economică. Cu toate astea, atât în comunism, și după, pensiile celor care lucrau la câmp au fost sub minimul decent de existență. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult nici în 2021, acești oameni continuând să aibă niște pensii incredibil de mici. Deși prețurile au crescut considerabil, nu este și cazul pensiilor.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a dezvăluit, într-o postare pe pagina sa de Facebook, ce pensie primesc românii după 29 de ani de muncă agricolă. Aflată în vizită la Casa Judeţeană de Pensii Suceava, aceasta a aflat „cu stupoare” că un sucevean care a lucrat 29 de ani în agricultură primește o pensie de doar 591 de lei. Și sigur că nu este doar o excepție. Mai sunt alte 10.000 de dosare similare de agricultori din acest oraș, care trebuie reevaluate și introduse în sistem.

„După 29 de ani de muncă în sistemul agricol, pensia de bătrâneţe calculată în baza contribuţiei este de 591 lei, la care statul adaugă diferenţa de până la 800 lei cât este pensia socială. Este realitatea dintr-un dosar de pensie de agricultor pe care l-am avut astăzi în mână la Casa Judeţeană de Pensii Suceava.” a scris Raluca Turcan.

Ce pensie primesc românii după 29 de ani de muncă agricolă / Sursă foto: FB Raluca Turcan
Ce pensie primesc românii după 29 de ani de muncă agricolă / Sursă foto: FB Raluca Turcan

A comparat pensiile agricultorilor cu pensiile speciale

A continuat și a spus că aceste cifre nu vor face decât să se apese mai mult pe accelerație în ceea ce privește reforma sistemului public de pensii. Dacă pensia medie pentru limita de vârstă la agricultori este de 672 lei, cea mai mică pensie medie specială este de 4.930 lei. O diferență enormă, care nu face altceva decât să creeze imese discrepanțe între oameni. În timp ce unii pensionari se chinuie să trăiască de la o lună la alta, alții nu reușesc să cheltuie toți acești bani de la o lună la alta.

„La nivel naţional, pensia medie pentru limita de vârstă la agricultori este de 672 lei şi sunt aproape 250.000 de astfel de pensionari. Pe de alte parte, pe legi speciale, cea mai mică pensie medie este de 4.930 lei, iar cea mai mare pensie medie este de 19.800 lei. Cifre care, puse unele lângă altele, ne fac să apăsăm şi mai mult pe acceleraţie când e vorba de reforma sistemului public de pensii”, a completat ministrul

Mesajul postat de Ministrul Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook
Mesajul postat de Ministrul Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook
În total, doar la Casa Județeană de Pensii Suceava sunt 10.000 de dosare ale agricultorilor, în format letric adică în dosar cu şină, lucru care face imposibilă recalcularea, dacă aceste date nu sunt transferate în format electronic. La finalul vizitei sale de la Suceava, Raluca Turcan a precizat că un număr de 262 de dosare de pensie au fost evaluate în timpul vizitei sale de aproape două ore.

De asemenea, a precizat că s-a încercat identificaea unor soluții pentru ca această activitate a caselor de pensii din toată țara să fie susținută de personal suplimentar. Astfel, în prima etapă au fost detașați 70 de angajaţi ai Inspecţiei Muncii pentru a ajuta la evaluarea dosarelor. În paralel, se lucrează la proiecte de accesare de fonduri europene în ceea ce privește achiziția de echipamente moderne pentru a susține această activitate.