Home » Știri » Știri sociale » Pot fi desființate pensiile speciale în România? Ce spune Avocatul Poporului. Singura excepție de la regulă

Pot fi desființate pensiile speciale în România? Ce spune Avocatul Poporului. Singura excepție de la regulă

Violeta Badea / 04.03.2021, 16:05
Pot fi desființate pensiile speciale în România? Ce spune Avocatul Poporului. Singura excepție de la regulă

Pot fi desființate pensiile speciale în România? Ce spune Avocatul Poporului. Singura excepție de la regulă. Avocatul Poporului, Renate Weber, vine cu o nouă clarificare în ceea ce privește pensiile speciale. În acest articol veți afla ce pensii speciale pot fi desființate și care este singura excepție de la regulă.

Pot fi desființate pensiile speciale în România?

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat că eliminarea pensiilor speciale se poate rezolva imediat, dar a dat de înțeles că nu se dorește acest lucru. Weber susține că foşti parlamentari PNL au făcut mari presiuni și i-au cerut cu insistență să atace la CCR legea care prevedea desfiinţarea pensiilor de care beneficiau foştii deputaţi şi senatori.

„Vai de mine! Mi-au înroșit telefonul. Niciodată… Eu, de când sunt în funcția asta, niciodată nu am primit atâtea telefoane câte telefoane am primit pentru pensiile parlamentarilor. Cei mai mulți erau din PNL. În toată perioada asta (m-au sunat – n.r.) să atac la CCR. Cei care m-au sunat nu mai erau parlamentari. În loc să se ducă să facă lobby la colegii lor de partid, făceau la mine, să atac, când o să fie votată. La un moment dat chiar așa mi s-a spus: ce mai ai de pierdut, oricum te revocă. Cam ăsta e caracterul oamenilor care nu vor să înțeleagă că nu am motiv de neconstituționalitate”, a declarat pentru postul național de televiziune TVR, Renate Weber.

Cum pot fi desfiintate pensiile speciale
Cum pot fi desfiintate pensiile speciale

Singura excepție de la regulă

Renate Weber a precizat că liderii coaliției de guvernare, dacă ar avea interes, ar putea elimina toate pensiile de serviciu, cu o singură excepție: pensiile magistraților. De ce? Ei bine, se pare că acestea au suport constituțional. În schimb, toate celelalte pensii, inclusiv cele ale militarilor, sunt pensii de serviciu și pot fi eliminate imediat.

„Am o decizie a CCR care spune foarte frumos că o singură categorie profesională, cea a magistraților, are suport constituțional pentru acest tip de pensie de serviciu. Deci, au început cu parlamentarii. Dacă mâine vor, mâine pot să dea legi pentru fiecare celelalte categorii”, a subliniat avocatul poporului.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri, 3 martie 2021, legea prin care parlamentarii rămân fără pensii speciale. În data de 17 februarie, plenul reunit la Parlament a votat proiectul de lege al PSD privind eliminarea pensiilor speciale pentru deputați și senatori, după ce comisia de statut a respins cele două inițiative legislative ale PNL și USR.

Statutul deputaților și senatorilor prevedea ca parlamentarii care îndeplinesc condițiile vârsta de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizație pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat.

Ce sumă plătește statul pentru achitarea pensiilor speciale

Cuantumul indemnizației se acorda în limita a 3 mandate și se calcula ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Astfel, cuantumul net al indemnizației pentru limită de vârstă nu putea fi mai mare decât venitul net corespunzător unei indemnizații brute lunare a unui deputat sau senator aflat în exercițiul mandatului.

Pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calcula proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat parlamentar. 37 de milioane lei este suma pe care statul trebuie să o scoată din buzunar pentru achitarea pensiile speciale a 870 de foști parlamentari.