Home » Știri » Știri economice » Comuna din România care produce sute de milioane de euro și are mii de locuri de muncă

Comuna din România care produce sute de milioane de euro și are mii de locuri de muncă

Manolică Anca / 18.02.2021, 08:56
Comuna din România care produce sute de milioane de euro și are mii de locuri de muncă

Comuna din România care produce sute de milioane de euro și are mii de locuri de muncă. A reușit să atragă investiții de 200 mil. euro şi a creat peste 2.500 de locuri de muncă în parcul industrial în ultimii cinci ani. „Zeci de investitori” se află pe lista de aşteptare

Comuna din România care produce sute de milioane de euro

Comunca Miroslava, din judeţul Iaşi, căci aceasta este comuna din România care produce sute de milioane de euro a reușit, datorită parcului industrial, să atragă în cinci ani de zile, 60 de investitori. Astfel, a ajuns la investiții de 150-200 mil euro şi aproximativ 2.500 de oameni angajaţi. Mai mult, pentru cel de-al doilea parc, sunt deja „pe lista de așteptare” alți zeci de investitori.

Parcul Industrial Miroslava 1 se întinde pe o suprafaţă de 464.400 mp și și-a deschis porțile în anul 2016. Parcul Industrial Miroslava 2 se întinde pe o suprafaţă de 252.000 mp, care găzduiește, la momentul actual, doar compania germană MENNEKES, cea care produce cabluri de încărcare pentru vehicule electrice şi hybrid, începând din acest an. Dorel Codină, directorul executiv al Parcului Industrial Miroslava, a vorbit pe larg despre aceste realizări în cadrul emisiunii „Investiţi în România!”, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.

„Primul parc industrial are în momentul de faţă un grad de ocupare de 100%, atins în urmă cu mai bine de un an. (…) Pe al doilea parc industrial nu am obţinut de mult timp titlul de parc industrial şi încă se fac lucrări de amenjare, singurul rezident fiind MENNEKES. Am ajuns să avem liste de aşteptare de zeci de investitori atât din ţară, cât şi din străinătate, care intenţionează să investească la noi. Deci, dacă în urmă cu 4-5 ani căutam investitorii, acum suntem în situaţia în care putem alege noi”, a declarat Dorel Codină.

Parcul Industrial Miroslava a ajuns să atragă în cinci ani de zile 60 de investitori
Parcul Industrial Miroslava a ajuns să atragă în cinci ani de zile 60 de investitori

Un profit de 700.000 de lei la o cifră de afaceri de circa 2 milioane lei

Directorul executiv a povestit și despre lupta pe care a dus-o cu mitul conform căruia „în Moldova nu vin investitori, în Moldova nu este în regulă să investim”, dar și despre greul de la început. Concurența pe piață era foarte mare, fiindcă existau parcuri industriale care aveau deja tradiție în România, precum cele de la Cluj, Ploiești sau Oradea. Le-a fost foarte greu, fiindcă plecau la drum fără prea multe cunoștințe, fără a ști ce presupune, mai exact, un prac industrial și fără a ști prea bine cum ar trebui să pună problema în fața potențialilor investitori.

Investiţiile făcute până în prezent pentru dezvoltarea celor două parcuri industriale au ajuns la 4-5 milioane de euro, pe viitor fiind nevoie de „încă pe atât”. Conform datelor financiare pentru anul 2019, Parcul Industrial Miroslava a ajuns chiar să genereze un profit de 700.000 de lei la o cifră de afaceri de circa 2 milioane lei. Iar beneficiile pe care le poate avea o administraţie locală dintr-un parc industrial depăşesc profitul imediat.

Da, am făcut o societate comercială profitabilă, dar administraţiile locale pot câştiga mult mai mult din atragerea investitorilor pentru că o cotă din ce plătesc investitorii către salarii se întoarce în administraţia locală şi aici este sursa principală de venit pentru bugetele locale. La câteva mii de angajaţi discutăm de venituri către bugetul local de câteva milioane de euro doar din cotele defalcate”, a completat acesta.

Este la îndemână oricărei administraţii locale să înfiinţeze un astfel de parc

Cel care conduce Parcul Industrial Miroslava a ținut să sublinieze că înființarea unui parc industrial este la îndemâna oricărei administraţii locale, atâta vreme cât răspunde unei serii de cerinţe minime din legea parcurilor industriale. Mai mult, acesta este încrezător și spune că există multe astfel de locuri în țară unde situația actuală poate fi îmbunătăţită printr-o abordare onestă şi proactivă faţă de investitori.

Una dintre marile victorii recente ale acestei localități este atragerea nemţilor de la MENNEKES, care abia c eăși deschiseseră un birou la Cluj şi prospectau acea piaţă cu intenţii avansate. Cu toate acestea, nemții au fost convinși că ar trebui să investească în această localitate.

„Noi am făcut o analiză a punctelor forte, iar unul dintre ele este forţa de muncă disponibilă. Şi localizarea este importantă, fiind cel mai estic parc industrial din Europa. De asemenea, am încercat să fim cât se poate de proactivi în relaţia cu investitorii astfel încât să îi ajutăm. Inclusiv pentru MENNEKES a contat la alegerea Iaşiului faptul că ne-am mişcat foarte repede. Iniţial ei au intenţionat să deschidă fabrică la Cluj, dar noi am depus toate diligenţele, am fost proactivi şi am reuşit să îi aducem către Iaşi şi să demontăm acest mit conform căruia în Moldova nu e bine să investeşti”, a conchis directorul executiv al Parcului.