Home » Știri » Obiective turistice în Iași. 14 locuri de vizitat în acest județ plin de frumuseți

Obiective turistice în Iași. 14 locuri de vizitat în acest județ plin de frumuseți

Violeta Badea / 22.01.2021, 14:06

Obiective turistice în Iași. 14 locuri de vizitat în acest județ plin de frumuseți. În inima Moldovei, Iașiul este raiul pe pământ, locul în care găsim unele dintre cele mai frumoase locuri din România. Cu o bogată istorie în spate, capitala Moldovei cuprinde cele mai spectaculoase locuri pe care trebuie să le vezi. În acest articol vă vom prezenta cele mai frumoase obiective turistice din Iași pentru a vă arăta că estea cea mai potrivită destinație pentru cetățenii români, dar și pentru cei străini.

Obiective turistice în Iași. 14 locuri de vizitat

Din cauza pandemiei de coronavirus, tot mai mulți români preferă să continue călătoriile în frumoasa noastră țară, iar Iașiul trebuie neapărat să se afle pe lista destinațiilor de vacanță. Iașiul este cel mai dezvoltat oraș din Moldova din punct de vedere economic, cultural și politic și unul dintre cele mai vechi orașe din România.

Dacă este să ne referim la istorie, orașul este locuit încă din anii 5.500 î.e.n., iar acest lucru este demonstrat de vestigiile arheologice ale Culturii Cucuteni (5.500 – 2.750 î.e.n.), dar și cele ale așezărilor grecești din secolele IV – III î.e.n. Iată 14 obiective turistice de neratat în Iași:

1. Palatul Culturii

Impunător, grandios, spectaculos. Da,vorbim de Palatul culturii! Clădirea se află în inima Iașiului, fiind o construcție emblematică, ridicată între anii 1906-1925, în perimetrul fostei Curți Domnești medievale moldovenești, pe locul fostului Palat Domensc. Este categoric un simbol al orașului și are o frumusețe aparte.

Clădirea este înscrisă în lista monumentelor istorice, iar edificiul a fost inițial Palat Administrativ și de Justiție. În anul 1955, destinația clădirii este schimbată într-una culturală și a devenit gazda unor importante instituții culturale din Iași. În prezent, frumoasa construcție reprezintă sediul a numeroase instituții culturale de prestigiu din acest oraș și a fost pusă în valoare prin recenta sa reabilitare.

2. Teatrul Național „Vasile Alecsandri”

Teatrul National „Vasile Alecsandri”, Iasi
Teatrul National „Vasile Alecsandri”, Iasi

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” reprezintă o clădire uimitoare, neoclasică și impunătoare. În prezent, este sediul companiei naționale de operă. Clădirea a fost ridicată în anul 1890 de echipa austriaca a lui Fellner si Helmer, iar construirea acesteia s-a decis în urma unui eveniment nefericit și anume distrugerea vechiului Teatru de la Copou în urma unui incendiu devastator care a avut loc în noaptea de 17 spre 18 februarie 1888.

Arhitectura este impresionantă, iar sala Mare cuprinde 740 de locuri și este organizată în stal, loje şi balcon. Totul este de un rafinament ieșit din comun, iar luxul se poate observa privind cele 1418 lămpi electrice şi candelabrul cu 109 becuri din cristal de Veneţia.

3. Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”

Clădirea superbă a fost construită în perioada 1930-1934, de inginerul Emil Prager. Construcția este lucrată până la cele mai mici detalii. Astfel, interiorul acesteia este conceput din marmură de Carrara și mozaic venețian, iar exteriorul este decorat cu coloane în stil ionic, mici frontoane triunghiulare și medalioane cu ctitori ai neamului nostru și persoane de seamă ale culturii noastre.

În zilele noastre, Biblioteca Centrală Universitară este una din cele patru biblioteci centrale din România și se laudă cu una din cele mai impresionante colecții de cărți vechi.

4. Obiective turistice în Iași. Catedrala Mitropolitană

Catedrala Mitropolitană, Iași
Catedrala Mitropolitană, Iași

Catedrala Mitropolitană din Iași reprezintă biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, fiind una dintre cele șase catedrale mitropolitane ortodoxe din România. Clădirea a fost inclusă pe lista monumentelor istorice.

Catedrala Mitropolitană are o bogată istorie în spate, fiind construcţie uriașă care datează din veacul al XIX-lea, ridicată pe locul unde s-au aflat temeliile a două biserici mai vechi: biserica Albă (sec. XV) şi biserica Stratenia (sec. XVII).

5. Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi

Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași se află în centrul tradițional al capitalei Moldovei și reprezintă un monument de arhitectură de valoare din România. Între anii 1882 -1904, arhitectul Andre Lecomte de Nouy a contribuit la aspectul clădirii pe care o vedem în zilele noastre.

În această mănăstire sunt înhumați mai multe personalități ale istoriei noastre precum: Tudoșca, prima soție a lui Vasile Lupu, și Ștefan-vodă, fiul lor. De asemenea, îi mai regăsim pe Dimitrie Cantemir, principele carturar (1710-1711), dar și pe Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1866).

6. Muzeul Unirii

Muzeul Unirii, Iași
Muzeul Unirii, Iași

Muzeul Unirii a fost construit în anul 1806, iar acest lucru a fost descoperit în timpul restaurării edificiului. În acel moment s-a găsit o sticlă în care s-a păstrat un document care preciza acest lucru, precum și ca la baza construirii a stat familia boierească Catargi.

În anul 1859, clădirea a fost restaurată şi dată în folosință ca locuinţă noului Domn al Moldovei Alex. I. Cuza, care a stat aici până la mutarea în Bucureşti, capitala Principatelor Unite. Clădirea este de-a dreptul fabuloasă și cuprinde la parter se pot observa aspecte ale epocii Unirii care vă vor întoarce pe loc în timp. De asemenea, la etaj găsiți apartamentele domneşti, cabinetele de lucru ale domnitorului şi doamnei Elena Cuza, salonul de primire, salonul şi dormitorul doamnei. Dacă ajungeți în Iași, nu ratați acest muzeu încărcat de istorie.

7. Parcul Copou

Amenajarea parcului a început în perioada 1833-1834. Aici stă la loc de cinste Monumentul Legilor Constituționale, cel mai vechi monument din România. Acesta mai este cunoscut și ca Obeliscul cu lei și a fost creat de Mihail Singurov în anul 1834. În centrul parcului Copou se regăsește bustul lui Eminescu, dar și bustul lui Ion Creanga, construit în anul 1932.

Există o alee celebră numită Junimea, iar aici puteți admira și busturile altor personalități celebre și renumite ale Moldovei precum Costache Negruzi, Iacob Negruzzi, Veronica Micle, Constantin Daniel Stahi și Barbu Ștefănescu-Delavrancea. Alte alei ale încântătorului parc cuprind monumente fantastice ale lui Ion Luca Caragiale, George Topîrceanu, Octav-Băncilă și Ciprian Porumbescu.

8. Obiective turistice în Iași. Grădina Botanică

Gradina Botanica, Iasi
Gradina Botanica, Iasi

Înființată în anul 1856, Grădina Botanică poartă numele fondatorului său, medicul şi naturalistul Anastasie Fătu. Dacă veți ajunge acolo primăvara, grădina este o oază de relaxare, liniște și vă va încânta cu gama de culori aprinse și fermecătoare.

Aceasta este prima grădină botanică universitară românească şi, în acelaşi timp, cea mai mare și importantă din ţară noastră, fiind unică prin numărul mare de specii vegetale şi prin măsurile speciale de conservare aplicate. Construcția a început în anul 1963 și s-a dezvoltat permanent.

9. Palatul Roznovanu

În prezent este actualul sediu al primăriei. Clădirea este construită în deceniile 7 – 10 ale secolului XVIII-lea. De arhitectura impresionantă s-a ocupat renumitul Gustav Freywald, cel care a proiectat și Catedrala Mitropolitană din Iași.

Palatul aparține stilului neoclasic, cu elemente ornamentale eclectico-baroce. Până în anul 1891 când este vândută statului, clădirea aparținea familiei Rosetti – Roznovanu, cea mai puternica si mai influenta familie de la acea vreme. Prin Sala Mare a Palatului au ajuns, după anul 1990, importante personaje ale vieții politice românești, precum membrii Casei Regale, ambasadori și reprezentanți ai statelor din toate colțurile lumii.

10. Bojdeuca lui Ion Creangă

Bojdeuca lui Ion Creanga, Iasi
Bojdeuca lui Ion Creanga, Iasi

Acesta este locul în care a locuit marele povestitor Ion Creangă, în perioada 1872-1889. Bojdeuca lui Ion Creangă se află în cartierul Țicău din Iași. Aceasta este și prima casă memorială din România, fiind declarată muzeu în anul 1918.

Dacă îi călcați pragul, imaginați-vă doar că aici au fost scrise toate Poveștile și Amintirile din copilărie, iar în vara și toamna anului 1876, Mihai Eminescu a locuit aici drept chiriaș al lui Creangă.

11. Esplanada Elisabeta (Râpa Galbenă)

Râpa Galbenă din Iași, așa cum este cunoscută printre localnici, se află la baza Dealului Copou. Aceasta a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Scopul acesteia era să ușureze circulația pietonilor către zona centrală a orașului. Interesant este că acolo se regăsesc o serie de izvoare subterane care coboară din zona Copou către Bahlui.

12. Obiective turistice în Iași. Muzeul Științei și Tehnologiei Ștefan Procopiu

Muzeul Stiintei si Tehnologiei Stefan Procopiu, Iasi
Muzeul Stiintei si Tehnologiei Stefan Procopiu, Iasi

Pentru cei pasionați de tehnologie, aici este locul perfect! În acest muzeu puteți admira peste 10.000 de piese de referință pentru evoluția redării sunetului, pentru istoria tehnicii cinematografice și pentru evoluția comunicațiilor.

De asemenea, aici regăsiți o serie de obiecte cu valoare memorială, care au aparținut unor personalități de valoare în domeniul științei și al tehnologiei.

13. Castelul Sturdza

Castelul Sturdza se află la Miclăușeni și este construit în stil neogotic. Acesta a fost ridicat în perioada 1880-1904 de către Gheorghe Sturza și soția sa Maria, în satul Miclăușeni, la o distanță de 20 km de Roman și 65 km de municipiul Iași.

Castelul este absolut superb și redă o ambianța primitoare și o eleganță greu de măsurat în cuvinte. Imediat ce pășești în interior ești trimis undeva în timp, pe vremea când ospitalitatea gazdelor și obiceiurile moldave domneau în reședința boierească în a doua jumătate a veacului al XIX-lea.

14. Palatul Memorial „Al. I. Cuza” de la Ruginoasa

Palatul Memorial „Al. I. Cuza” de la Ruginoasa, judetul Iasi
Palatul Memorial „Al. I. Cuza” de la Ruginoasa, judetul Iasi

Palatul Memorial „Al. I. Cuza” de la Ruginoasa este construit în stil neogotic în anul 1804. Acesta a aparținut la început familiei Sturdza, iar în prezent este muzeu memorial dedicat Domnului Unirii.

Clădirea are o arhitectură remarcabilă și menține chiar și acum stilul neogotic, inspirat de romantismul german. Forma castelului este pătrată și are un etaj. Pe fiecare din cele patru fațade se regăsesc elemente comune precum: peroane largi, balcoane sprijinite pe lespezi de piatră.