Home » Știri » Știri economice » Diferența dintre IRCC și Robor. Cum se calculează

Diferența dintre IRCC și Robor. Cum se calculează

Manolică Anca / 31.03.2022, 14:13
Diferența dintre IRCC și Robor. Cum se calculează

IRCC și Robor sunt indici de referință verificabili și reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele luate în RON. Important de menționat este faptul că, începând cu 2 mai 2019, conform OUG 19/2019, în cazul creditelor cu dobândă variabilă în RON oferite persoanelor fizice, indicele ROBOR a fost înlocuit cu un nou indice, IRCC . Iată care este diferența dintre cei doi indici.

Diferența dintre IRCC și Robor

IRCC sau Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor reprezintă o soluție găsită de către Guvernul României pentru Robor-ul care tot creștea de la o lună la alta spre finalul anului 2018. Practic, cu cât acesta era mai mare, cu atât și costurile creditelor cu dobânzi variabile erau mai ridicate.

Așadar, Executivul țării a decis prin OUG 19/2019 ce vine ca o modificare a OUG 114/2018 ca noul indice IRCC să fie aplicabil tuturor împrumuturilor care intră sub incidența OUG 50/2000. Vorbim aici de carduri de credit, credite de consum, credite ipotecare și descoperiri de cont cu dobânzi variabile care au fost acordare începând din luna mai a anului 2019.

  • IRCC este indicele de referință pentru creditele acordate persoanelor fizice în RON, care au o dobândă variabila și care, începând cu 2 mai 2019, conform OUG 19/2019, înlocuiește indicele Robor.
  • Robor vine de la Romanian Interbank Offer Rate și este rata medie a dobânzii pentru creditele în RON acordate pe piață interbancară. Aceasta este stabilită de către Banca Națională a României

Cum se calculează IRCC

Potrivit legislației în vigoare, dobânda creditelor variabile în lei se compune din IRCC, la care creditorul va putea adăuga o marjă fixă, valabilă pe durata desfășurării contractului. Astfel, începând din 2 mai 2019, BNR publică zilnic indicele de referință calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare dintr-o anumită perioadă (IRCC BNR).

Diferența dintre IRCC și Robor
Diferența dintre IRCC și Robor

La finele fiecărui trimestru, este determinată o valoare actualizată a acestuia, care se aplică ulterior în următorul trimestru tuturor împrumuturilor cu dobândă variabilă luate de contractanți.

Cum se calculează Robor

În ceea ce privește indicele Robor, el se calculează printr-o formulă clar stabilită, sub atenta supraveghere a Băncii Naționale a României (BNR) și calculată cu ajutorul companiei de informații financiare Thomson Reuters (companie fondată în anul 1851 și care calculează inclusiv dobânda de referință EURIBOR folosită la nivel mondial).

Practic, Robor-ul se calculează zilnic ca medie aritmetică a cotațiilor de rată de dobândă pentru RON, folosite de zece bănci mari din România, fiind rata de dobândă la care o bancă împrumută lichiditate altor bănci. Ies din calcul extremele, adică cea mai mare și cea mai mică rată a dobânzii, pentru a fi relevant indicele.

Astfel, se poate spune despre Robor că este un preț al banilor în termen de dobândă, un fel de referință, un reper al costului banilor pentru o monedă locală.

Totodată, este important de subliniat că ROBOR se determină foarte transparent, având în vedere că este un preț al banilor și un reper al evoluției ratelor dobânzilor din piața bancară. El este calculat și publicat atât pe platforma Thomson Reuters, cât si pe site-ul BNR, potrivit Banca Transilvania.