Home » Știri » Știri economice » Noile plafoane la energie electrică și gaze, care se aplică de la 1 aprilie. Cât vor plăti românii la facturi

Noile plafoane la energie electrică și gaze, care se aplică de la 1 aprilie. Cât vor plăti românii la facturi

Cojocaru Cristian / 23.03.2022, 15:42
Noile plafoane la energie electrică și gaze, care se aplică de la 1 aprilie. Cât vor plăti românii la facturi

Începând cu data de 1 aprilie vor fi aplicate noile plafoane la energie electrică și gaze. Aceste măsuri au fost anunțate încă din luna februarie, iar abia acum au fost publicate în Monitorul Oficial. Află cât vor plăti românii la facturi începând cu această dată.

Noile plafoane la energie electrică și gaze se vor aplica de la 1 aprilie

Atât clienții casnici cât și cei noncasnici vor beneficia de o valoare a facturilor mai redusă, în cazul energiei electrice și gazelor, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023. Acest lucru este prevăzut într-o ordonanță de urgență a Guvernului care a fost oficializată în data de 22 martie 2022.

Așadar, autoritățile vor continua să ajute atât persoanele fizice cât și pe cele juridice să poată face față creșterii de prețuri atât în cazul gazelor naturale cât și în cazul energiei electrice. Măsurile de plafonare la energia electrică și gaze pentru ajutorul clienților casnici și noncasnici au fost anunțate de către Guvern încă din luna februarie.

Aceste măsuri sunt cuprinse în OUG nr.27/2022, iar actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 274, urmând a-și produce efectele din prima zi a lunii următoare. În concret, este extins sprijinul din partea statului pentru reducerea valorilor facturilor de energie electrică și gaz în cazul persoanelor fizice și juridice, dincolo de termenul actual care a fost stabilit la 31 martie 2022.

noile plafoane gaze
Plafonarea preturilor la energie va continua pana in martie 2023

Prețurile plătite de către consumatorii casnici și noncasnici

Aceste măsuri reprezintă un ajutor în timpul sezonului rece actual și au fost introduse în luna noiembrie a anului 2021, urmând a fi aplicate până la data de 31 martie 2022. În ceea ce privește consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică activă va avea următoarele valori:

  • maximum 0,68 lei/kWh (TVA inclus) pentru clienții casnici care în 2021 au avut un consum mediu lunar de până la 100 kWh;
  • maximum 0,8 lei/kWh (TVA inclus) pentru clienții casnici care în 2021 au avut un consum mediu lunar între 100 și 300 kWh;
  • maximum 1 leu/kWh (TVA inclus) pentru clienții noncasnici.

De asemenea, pentru perioada menționată anterior, în cazul consumului realizat, prețul final care va fi facturat de către furnizorii de către gaze naturale va fi după cum urmează:

  • maximum 0,31 lei/kWh (TVA inclus) pentru clienții casnici;
  • maximum 0,37 lei/kWh (TVA inclus) pentru clienții noncasnici care în 2021 au avut un consum anual de cel mult 50.000 mWh.

Aceste plafonări urmează a fi aplicate în mod automat clienților casnici și noncasnici, astfel că ei nu vor trebui să facă ceva în acest sens pentru a putea beneficia de prețurile reduse. Totodată, furnizorii de energie vor primi diferența de bani din partea statului pentru a putea fi compensate măsurile de ajutorul care vor avea o aplicabilitate până în luna martie a anului 2023.

În nota de fundamentare care a însoțit ordonanța de urgență aflată în stadiul de proiect se arată faptul că facturilor de energie electrică și gaze naturale vor fi menținute la un nivel suportabil atât pentru persoanele fizice cât și pentru cele juridice. Acest nivel este unul de o mare necesitate în continuare, având în vedere că prețul la energie electrică și gaze naturale au explodat în ultima perioadă din cauza războiului care are loc pe teritoriul Ucrainei.