Home » Știri » Știri economice » Noua materie care va fi introdusă în școlile din România. În ce constă și cum îi va ajuta pe elevi

Noua materie care va fi introdusă în școlile din România. În ce constă și cum îi va ajuta pe elevi

Balan Daniel / 17.11.2021, 17:48
Noua materie care va fi introdusă în școlile din România. În ce constă și cum îi va ajuta pe elevi

Cel mai recent decret prevede noua materie care va fi introdusă în școlile din România. Află care este aceasta și cum se presupune a ajuta elevii pe viitor.

Noua materie pe care elevii o vor învăța la școală

Un nou decret semnat de președintele Klaus Iohannis în data de 16 noiembrie 2021 prevede introducerea în școli a două materii care se vor preda elevilor de gimnaziu. Mai exact, acestea sunt Educația Financiară și Educația Juridică și urmează a fi introduse începând cu anul școlar 2022 – 2023.

”Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 16 noiembrie 2021, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii educației naționale nr. 1/2011 (PL-x 149/14.04.2021)”, este menționat în decretul semnat de șeful statului.

Acest proiect va deveni lege după plublicarea sa în Monitorul Oficial. Cele două noi materii vor face parte din ceea ce se numește Educație Antreprenorială.

”Nu este suficient ca tinerii să dobândească competențe antreprenoriale, să știe cum să administreze o afacere din punct de vedere financiar, ci este nevoie să înțeleagă și să integreze și comportamente responsabile din punct de vedere juridic. Inițiativa legislativă are drept scop introducerea educației financiare în învățământul preuniversitar, alături de educația antreprenorială. Introducerea educației antreprenoriale în școli reprezintă un aspect de natura a încuraja spiritul antreprenorial de la vârste cât mai fragede.

Stimularea educației antreprenoriale este o prioritate peste tot în lume, iar România se aliniază astfel trendului global. Totuși, trebuie să recunoaștem că nu toți absolvenții vor deveni antreprenori, însă toți vor avea nevoie de cunoștințe de bază cu privire la gestionarea unui buget propriu”, este menționat în proiectul modificării Legii educației naționale.

Cele două materii au un rol foarte important în dezvoltarea elevului, mai ales că, potrivit unor studii, România se află pe ultimul loc în UE în ceea ce privește educația financairă. Este un lucru destul de cunoscut faptul că românii nu știu să facă economii precum și faptul că nu dețin noțiunile elementare economiei.

noua materie
Educatia financiara este foarte importanta in dezvoltarea elevilor

Cât de necesară este materia în școli

Astfel, 14% dintre români știu ce înseamnă dobânzile aplicate creditelor, iar dintre aceștia, foarte mulți au studii economice sau de contabilitate. Vecinii noștri bulgari se pot lăuda cu 30% din populație care au aceste noțiuni, în timp ce polonezii 40% și austriecii 50%. Așadar, noua materie este de o importanță majoră în cazul elevilor, viitorilor adulți ai țării.

”Educația financiară este o soluţie validată de practica europeană şi internaţională pentru impulsionarea creşterii gradului de educaţie financiară. De asemenea, urmăreşte creşterea nivelului de cunoştinţe şi abilităţi financiare ale cetăţenilor, ajutându-i să gestioneze riscurile asociate accesării, cu mai mare uşurinţă, a unor servicii financiare tot mai complexe. Cetățenii pot beneficia într-o măsură cât mai mare, de avantajele oferite de acestea, inclusiv prin consolidarea situaţiei şi perspectivelor lor financiare”, potrivit lui Liubomir Chiriac, directorul IDIS Viitorul.

Președintele României, Klaus Iohannis a făcut și o declarație în acest sens, afirmând: ”Voi, elevii și studenții atât de dedicați rezolvării problemelor cu care vă confruntați în sistemul de educație, aveți toată prețuirea și aprecierea noastră. Sunteți garanția unui viitor mai bun, în care responsabilitatea civică și asumarea implicării în societate sunt constante ale cetățeniei active”, a spus Iohannis într-un mesaj de Ziua Internațională a Elevului și a Studentului.

„România și-a asumat, alături de partenerii săi europeni, stimularea dimensiunii de excelență a învățământului, a cercetării și a inovării, promovând, în același timp, egalitatea de gen, incluziunea și echitatea. Afilierea organizațiilor voastre la entitățile de reprezentare europene pentru elevi și studenți este garanția implicării în procesul de elaborare a politicilor europene în domeniul educației, cercetării și tineretului.

Este esențial ca împreună să promovăm un învățământ de calitate pentru toți elevii și studenții, excelența în cercetare și alte valori care să contribuie cu adevărat la îmbunătățirea sistemului românesc de educație. Să fiți mereu conștienți de puterea pe care o aveți și de faptul că societatea își pune speranțele în voi”, a transmis președintele.