Home » Știri » Știri economice » Pensii 2021. Ce se întâmplă cu talonul mov. Schimbarea îi vizează pe toți pensionarii din țară

Pensii 2021. Ce se întâmplă cu talonul mov. Schimbarea îi vizează pe toți pensionarii din țară

Cojocaru Cristian / 15.11.2021, 16:36
Pensii 2021. Ce se întâmplă cu talonul mov. Schimbarea îi vizează pe toți pensionarii din țară

O nouă decizie a fost luată pentru cei care încasează pensii. A fost adusă o modificare în cazul pensionarilor care vor opta pentru talonul mov. Află despre noua lege care a intrat în vigoare în data de 15 noiembrie 2021.

Pensii 2021: legea care vine cu o schimbare în cazul talonului mov

Potrivit unei legi care a intrat în vigoare în data de 15 noiembrie 2021, acordarea talonului mov de pensie în format electrocnic va fi disponibilă doar persoanelor care vor cere acest lucru în mod expres la Casa Națională de Pensii Publice. Actuala lege va mai suferi anumite modificări în ceea ce privește normele de aplicare ale legii pensiilor. Aceste modificări urmează a fi făcute până în luna februarie 2022.

Legea 270/2021 a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 12 noiembrie 2021 și a început să își producă efectele începând cu 15 noiembrie 2021. Potrivit acesteia, CNPP va oferi pensionarilor cuponul de pensie electronic doar dacă cei care primesc pensia într-un cont bancar vor solicita acest lucru.

Talonul mov va fi apoi transmis prin e-mail sau în format fizic livrat de către Poșta Română. Indiferent de modalitatea aleasă, amândouă tipurile de taloane vor avea aceeași putere juridică. Pentru a avea aplicabilitate efectivă, moficările Legi 263/2010 cu privire la sistemul unitar de pensii publice vor trebui efectuate până în data de 13 februarie 2022.

„Documentul de informare (…), în format electronic, este acceptat ca document valid în relația cu toate instituțiile și autoritățile publice. Instituțiile și autoritățile publice care îl solicită nu vor condiționa oferirea de informații sau de servicii de prezentarea documentului în format fizic”, scrie în Legea 270/2021. Așadar, talonul mov transmis pensionarilor în format electronic va putea fi folosit în relația cu toate autoritățile și instituțiile publice, fără a mai fi nevoie de oferirea acestui talon în format fizic.

Reamintim faptul că într-un comunicat de presă publicat în martie pe site-ul Ministerului Muncii se menționa că toți pensionarii care încasează pensia prin bancă primesc deja aceste taloane mov prin poștă. În acest sens, Raluca Turcan, ministrul muncii, a avut “o discuție clară cu Poșta Română, care nu respectă de 15 ani o obligație contractuală: în baza unui contract existent și a unei plăți de aproape 5 milioane de lei să ducă, lunar, taloanele mov pe care trebuie să le primească cei 2,3 milioane de titulari”, se arată în comunicatul de presă.

pensii 2021
Care este diferenta intre talonul rosu si talonul mov

Peste 30.000 de taloane nu erau distribuite lunar

După cum se arată în comunicatul de presă, înainte, între 2%-10% dintre taloanele care urmau a fi distribuite pensionarilor erau returnate către casele de pensii. Cu toate că între Casa de Pensii și Poșta Română există o convenție valabilă pentru o perioadă de 15 ani, acest serviciu de distribuție a taloanelor este unul achitat și totuși, taloanele nu ajungeau la pensionari.

CNPP plătea suma de 2,5 lei pentru fiecar talon mov distribuit, iar deși banii erau încasați, lunar, rămâneau aproximativ 30.000 de taloane nedistribuite. Astfel, pensionarii se vedeau nevoiți să se deplaseze la casele de pensii pentru a le ridica personal. Totuși, legea arată că toți pensionarii trebuie să primească taloane de pensie, acestea fiind de două feluri: roșii și mov.

Taloanele roșii sunt eliberate celor care își încasează pensia la domiciliu. În cazul celor cărora drepturile de pensie li se virează în contul bancar, acestora le este eliberat talonul mov. În prezent, potrivit site-ului oficial al CNPP, taloanele de pensii sunt trimise la domiciliul pensionarilor, indiferent de modalitate de plată a pensie și ele nu pot fi înmânate decât titularului sub semnătură, făcând dovada identității cu ajutorul cărții de identitate.