Home » Știri » Știri economice » Pensii 2022. Când trebuie să plătești impozit în România, dacă obții pensie din străinătate. Legea spune clar

Pensii 2022. Când trebuie să plătești impozit în România, dacă obții pensie din străinătate. Legea spune clar

Manolică Anca / 28.03.2022, 12:44
Pensii 2022. Când trebuie să plătești impozit în România, dacă obții pensie din străinătate. Legea spune clar

Pensii 2022. Nu mulți sunt cei care știu că în categoria veniturilor obținute din străinătate pot intra și veniturile din pensii. Contribuabilii români sau străinii care au dobândit rezidență fiscală la noi în țară trebuie să știe că ar putea să datoreze pentru acestea impozit în România. Află cum și când trebuie să plătești impozit, dacă primești pensie din străinătate. Ce se arată scris în lege.

Când și cât plătesc românii impozit, dacă obțin pensii din străinătate în 2022

Contribuabilii români sau străinii care au dobândit rezidență fiscală în România trebuie să aibă în vedere că ar putea să datoreze pentru acestea impozit în România. Deși este mai puțin cunoscut acest lucru, ei bine, și veniturile din pensii sunt impozitate. Practic, veniturile care depășesc cuantumul de 2.000 de lei sunt impozitate cu 10%. Calculele însă au devenit puțin mai complicate de atât de când Codul fiscal a fost modificat prin OUG nr. 130/2021.

„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii”, se arată la art. 100 din Codul fiscal, potrivit Avocatnet.ro.

Astfel, din moment ce pensiile din România sunt impozitate dacă depășesc 2.000 de lei, similar, și pensiile obținute din străinătate (fie într-un sistem public, fie privat) ar putea fi impozitate la noi în țară. Potrivit Codului fiscal, ele se încadrează în categoria veniturilor obținute din străinătate.

Cine trebuie, mai exact, să declare veniturile realizate în străinătate

Printre cei care trebuie să declare aceste venituri se numără persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România, dar și străinii care îndeplinesc cel puțin una dintre condițiile de rezidență, adică cei care au devenit rezidenți fiscal aici.

Veniturile realizate în străinătate trebuie declarate la ANAF
Veniturile realizate în străinătate trebuie declarate la ANAF

Așadar, nu numai pentru veniturile din străinătate care presupun, de exemplu, desfășurarea concretă a unor activități sau pentru venituri pasive precum dividendele este necesară plata impozitului în România, ci și pentru venituri din pensii. Pentru acest lucru, persoanele sunt nevoite să depună declarația unică. Într-un material informativ publicat de ANAF Brașov, este explicată modalitatea de calcul și de impozitare a acestor venituri din străinătate:

„Pensiile primite din străinătate, pentru care România are drept de impunere, se declară anual în Declaraţia Unică (formular 212) care se depune la organul fiscal de domiciliu până cel târziu în data de 25 mai a anului următor celui de obţinere a veniturilor, dată până la care trebuie plătit și impozitul”, transmite ANAF Brașov.

Cât este impozitul și ce alte contribuții trebuie plătite

Similar pensiilor din România, pensiile anuale care totalizează 24.000 de lei (adică 12 x 2.000 de lei, pragul neimpozabil) nu datorează impozit. Însă, în cazul celor care depășesc suma anuală de 24.000 de lei se aplică un impozitul de 10%. Iar valoarea anuală în lei a pensiilor din străinătate se calculează prin înmulțirea sumelor în valută cu cursul de schimb mediu anual transmis de Banca Naţională a României din anul de realizare a respectivului venit.

În ceea ce privește contribuția de asigurări sociale (CAS), pensionarii nu trebuie să plătească nimic, indiferent că sunt pensii din România sau pensii din afara țării. În schimb, la sănătate lucrurile stau diferit: pentru veniturile din anul 2021 nu se datorează nimic, dar de anul viitor, se vor impune plăți.

Așadar, începând cu veniturile din pensii obținute de la data de 1 ianuarie 2022, se datorează contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) 10% pentru suma ce depășește pragul lunar de 4.000 de lei – valabil și pentru pensiile din România. Important de subliniat încă o dată este că pentru declarația unică ce are termen pe 25 mai 2022 acest lucru nu este relevant, pentru că momentan sunt fiscalizate veniturile din anul ce a trecut.