Home » Utile » Venituri din chirii 2022. Ce declarație se depune la Anaf, cum se completează și ce amendă există în caz contrar

Venituri din chirii 2022. Ce declarație se depune la Anaf, cum se completează și ce amendă există în caz contrar

Cojocaru Cristian / 07.01.2022, 14:19
Venituri din chirii 2022. Ce declarație se depune la Anaf, cum se completează și ce amendă există în caz contrar

Persoanele care realizează venituri din închirierea imobilelor proprietate personală în regim hotelier sau regim clasic sunt obligate să declare aceste venituri din chirii. Află ce documente sunt necesare pentru a fi depuse la Anaf dar și ce amendă riști dacă nu îndeplinești aceste cerințe, potrivit legii în vigoare.

Ce declarație trebuie să depui dacă realizezi venituri din chirii

Agenția Națională de Administrare Fiscală a dat publicității ghidul în care apar toate reglementările pentru cei care realizează venituri din chirii pe anul 2022. Potrivit ghidului Anaf, veniturile din chirii trebuie declarate și taxate în funcție de următoarele categorii.

Venituri realizate din închirierea bunurilor mobile și imobile patrimoniu personal

În momentul stabilirii venitului brut anual prin cedarea în folosință a bunurilor, excluzând sumele care reprezintă contravaloarea chiriei în bani, reprezintă venit brut și valoarea investițiilor asupra bunurilor mobile și imobile făcute de către chiriași. Astfel, proprietarul imobilului este obligat să declare valoarea investiției în declarația cu privire la venitul realizat.

Astfel, pentru stabilirea venitului net anual care reiese din cedarea folosinței bunurilor, se uitilizează următoarele regimuri fiscale:

  • regim de impozitare pe baza cotelor forfetare – se aplică în cazul în care, până la sfârșitul anului anterior erau în derulare până la cinci contracte de închiriere;
  • regim de impozitare în sistem real – se aplică atunci când se depășește numărul de cinci camere închiriate;
  • regim de impozitare pe baza normelor de venit – se aplică atunci când camerele sunt închiriate în scop turistic.

Impozitul anual se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net stabilit.

Venituri realizate din închirierea în scop turistic al locuințelor proprietate privată

Potrivit ghidului Anaf, acest tip de închiriere nu necesită obținerea unei autorizații de funcționare în domeniul turismului. Astfel, pentru plata contribuțiilor se vor aplica regulile cu privire la stabilirea normelor anuale de venit în cazul închirierii unui număr de până la cinci camere.

În cazul în care acest număr de cinci camere este depășit, atunci venitul net anual urmează a fi calculat pe baza normei anuale de venit pentru anul fiscal în curs, iar în următorul an, venitul net se va calcula în sistem real. Pentru persoanele care închiriază mai mult de cinci camere în regim turistic există obligația de a depune declarația unică cu privire la impozitul pe venit, până la data de 25 mai, inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului. Impozitul anual este calculat prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual determinat în sistem real.

venituri din chirii
Cei care realizeaza venituri din chirii trebuie sa depuna Declaratia unica pentru anul 2022

Depunere Declarației unice pe venit

Totodată, trebuie menționat faptul că cei care realizează venituri în acest fel, datorează CASS dacă valoarea cumulată este egală cu 12 salarii minime brute pe țară. În ceea ce privește plafonul anual, pe lângă veniturile realizate de închiriere se încadrează și venituriel nete provenite din activitățile independente, drepturile de proprietate intelectuală, asocierea cu o persoană juridică, activitățile agricole, silvicultura, piscicultura, investițiile dar și alte surse. Cota de contribuție este de 10%.

Persoanele care obțin venituri din chirii precum și cei care realizează venituri din închirierea în scop turistic trebuie să depună Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate. În cazul în care o persoană nu depune această cerere, riscă o amendă cuprinsă între 50 și 500 de lei.

În cadrul Declarației pentru anul 2022 au fost realizate mici modificări. Totodată, aceasta poate fi depusă și atașate anexele completate prin mijloace electronice cum ar fi „Spațiul privat virtual” sau site-ul e-guvernare.ro, sau prin metoda clasică, pe hârtie depusă la registratura organului fiscal. Termenul limită de plată a impozitului pe venit este data de 25 mai, iar acesta poate fi plătit prin virament bancar, prin mandat poștal, online cu ajutorul platformei „Ghișeul.ro” sau cu cardul la casieriile Trezoreriei Statului, conform avocatnet.ro.