Home » Știri » Știri economice » Pensii 2022. La cât ar putea ajunge punctul de pensie, de la 1 ianuarie, sub noua guvernare

Pensii 2022. La cât ar putea ajunge punctul de pensie, de la 1 ianuarie, sub noua guvernare

Manolică Anca / 24.11.2021, 09:27
Pensii 2022. La cât ar putea ajunge punctul de pensie, de la 1 ianuarie, sub noua guvernare

Pensii 2022. Guvernul Ciucă și-a asumat o serie de obiective prin Programul de Guvernare, inclusiv o majorare considerabilă a pensiilor începând din prima zi a anului următor recalcularea lor pe baza de contributivitate, dar și alte aspecte importante în privința pensiilor private și a celor speciale.

Pensii 2022. Ce prevene noul Program de Guvernare

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunţat marţi, 23 noiembrie, că a depus la Parlament lista cu miniştri şi progamul de guvernare PSD-PNL-UDMR. Guvernul Ciucă și-a asumat o serie de obiective importante în ceea ce privește punctul de pensii în 2022, dar și alte aspecte importante în privința pensiilor private și a celor speciale.

Astfel, Programul de Guvernare îşi propune ca punctul de pensii în 2022 să crească de la 1.442 lei cât este în prezent, la 1.586 lei, și creşterea indemnizaţiei sociale minime de la 800 lei la 1000 lei, precum şi susţinerea pensionarilor care au venituri reduse pentru a putea trece cu bine peste perioada de iarnă a anului 2022.

În privința recalculării pensiilor, Programul de Guvernare susţine aplicarea generală a principiului contributivităţii în stabilirea dreptului la pensie, modernizarea sistemului public de pensii conducând la eliminarea inechităţilor şi reducerea decalajelor.

Principalele obiective asumate prin Programul de Guvernare

  • Digitalizarea/evaluarea dosarelor de pensii

Măsurile propuse de Guvernul Ciucă:

  • Transpunerea tuturor dosarelor de pensii în format electronic;
  • Creşterea capacităţii caselor de pensii de a folosi tehnologia pentru rezolvarea solicitărilor pensionarilor;
  • Întărirea capacităţii de comunicare/răspuns la solicitările de informaţii ale beneficiarilor prin digitalizarea informației;
  • Eficientizarea prin digitalizarea activităţii caselor de pensii şi evaluarea tuturor dosarelor de pensii în perspectiva recalculării pensiei.
Premierul Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă
  • Recalcularea pensiilor

Va continua consolidarea abilităţilor de management la nivelul conducerii caselor de pensii, prin fixarea unor indicatori clari de performanţă pentru toate casele de pens din țară.

Totodată, va crește nivelul de informare a pensionarilor, ei urmând a avea acces la dosarele de pensii în format digital, ca parte a programului de furnizare a serviciilor pentru pensionari, indiferent de locul de reşedinţă.

În privința prelungirii vieţii active şi a creşterii cuantumului pensiei, este în curs de adoptare cadrul legal care să permită persoanelor care îndeplinesc condiţiile legale de pensionare să cotinue în câmpul muncii și după vârsta legală de pensionare.

  • Pensii private 2022

Referitor la pensiile private și speciale, principalele măsuri urmărite în Programul de Guvernare sunt:

  • Creşterea contribuţiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor, până la 4,75% în 2024;
  • Promovarea unor soluţii legislative pentru dezvoltarea sistemului de pensii private;
  • Promovarea cadrului legal care are în vedere organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor private (proiect de Lege privind plata pensiilor private);
  • Flexibilizarea şi dezvoltarea legislaţiei privind pensiile facultative, prin adaptarea profilului de risc la parametrii persoanei în cauză (vârstă, obiectiv), a criteriilor de deductibilitate a cheltuielilor angajatorilor care contribuie la pensiile facultative şi crearea de noi produse de acest fel.
  • În privința celor 6 categorii de pensii de serviciu, acestea vor fi recalculate ținând cont de principiul contributivităţii, cu respectarea jurisprudenţei Curţii Constituţionale.

Cele 6 pensii despre care s-a menționat mai sus sunt cele stabilite prin Legi speciale, de care beneficiază magistraţii (foşti judecători şi procurori), foştii grefieri (personal auxiliar al instanţelor şi parchetelor), foștii parlamentari, foști angajati în cadrul Corpului Diplomatic, foşti angajaţi ai Curţii de Conturi și foşti angajaţi ai Aviaţiei Civile.

Întregul program de guvernare poate fi consultat AICI.