Home » Știri » Știri economice » Permis auto 2021. Cum se poate obține carnetul de șofer și care sunt tarifele pentru permisul auto și certificatul de înmatriculare

Permis auto 2021. Cum se poate obține carnetul de șofer și care sunt tarifele pentru permisul auto și certificatul de înmatriculare

Manolică Anca / 20.01.2021, 15:06
Permis auto 2021. Cum se poate obține carnetul de șofer și care sunt tarifele pentru permisul auto și certificatul de înmatriculare

Permis auto 2021. Noul an vine cu noi modificări importante cu privire la regulile de dobândire sau redobândire a permisului de conducere, dar și în privința tarifelor plătite pentru obținerea lor. Iată tot ceea ce trebuie să știe un actual și viitor șofer despre noua legislație.

Permis auto 2021. Cum se poate obține carnetul de șofer

Conform Codului rutier 2021, poate obține permis de conducere pentru vehicule din categoriile B și BE persoana care a împlinit 18 ani sau 16 ani în cazul cvadriciclurilor din categoria B1. Însă, pe lângă vâsta minimă, persoana trebuie să îndeplinească mai multe condiții și să susțină un examen din două proble: cea teoretică și cea practică. Iată care sunt, mai exact, condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoana care dorește să obțină dreptul de a conduce un automobil pe drumurile publice din România:

  • să fie aptă din punct de vedere medical şi psihologic pentru a conduce pe drumurile publice autovehiculele din categoriile şi subcategoriile pentru care solicită examinarea;
  • să facă dovada pregătirii teoretice şi practice, realizată prin cursurile organizate de unităţile autorizate pentru categoriile/subcategoriile pentru care solicită examinarea;
  • să facă dovada că care domiciliul sau reşedinţa pe raza serviciului public de permise unde vrea să susțină examenul și să obțină carnetul;
  • să nu fi fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie.

În ceea ce privește examenul pentru a obține un permis auto și în 2021, candidatul trebuie, mai întâi, să dea proba teoretică (sala) și, dacă trece de aceasta, poate susține și proba practică (traseul). În caz contrar, va trebui să susțină din nou proba teoretică, după cel puțin 15 zile.

Noi prevederi în ceea ce privește obținerea permisului de conducere în 2021
Noi prevederi în ceea ce privește obținerea permisului de conducere în 2021

La sfârșitul lui 2020, autoritățile au publicat o listă nouă a unităţilor medicale din ţară autorizate să elibereze fişa medicală pentru obţinerea sau preschimbarea carnetului auto. Acesta cuprinde 619 unităţi medicale din întreaga ţară, dar nu toate au primit autorizația în specialităţile medicale necesare obţinerii permisului de conducere, respectiv medicină internă, ORL, oftalmologie, neurologie, psihiatrie şi ortopedie-traumatologie.

De asemenea, în cazul șoferilor care au permisul suspendat și doresc să îl recapete mai repede, ei trebuie să depună cererile până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi a perioadei de suspendare. Acesta vor urma a fi soluționate în cel mult cinci zile de la depunere.

Care sunt tarifele pentru permisele auto și certificatele de înmatriculare

Tarifele pentru permisele auto și certificatele de înmatriculare au crescut din vara anul 2020. Iată care sunt, concret, taxele care se plătesc:

  • 89 de lei pentru a obține permisul auto (înainte se plăteau 68 de lei);
  • 49 de lei pentru a obține certificatul de înmatriculare (înainte se plăteau 37 de lei).

De asemenea, din toamna anului trecut, taxele pentru permisul auto, certificatele de înmatriculare și autorizațiile de circulație provizorie nu se mai achită la ghișeele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Cei interesați de eliberarea unor acte noi trebuie să plătească înainte taxele și să aibă la ei dovada efectuării plății.

Taxele pentru permisul de conducere și certificatul de înmatriculare se pot plăti online
Taxele pentru permisul de conducere și certificatul de înmatriculare se pot plăti online

Din luna septembrie 2020, platforma ghiseul.ro a oferă posibilitatea de a plăti mai multe taxe, inclusiv cele pentru permisul de conducere, certificatul de înmatriculare, autorizația de circulație provizorie sau pentru pașaport. De asemenea, din decembrie 2020, și DRPCIV dă posibilitatea celor interesați să plătească taxele pentru eliberarea permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau pentru autorizaţia de circulaţie provizorie și pe site-ul instituției.

Plata se poate face accesând site-ul www.drpciv.ro, servicii online – plăți sau la finalizarea programării online la ghișeu, utilizând cardul bancar. De asemenea, pe lângă plata pe site-ul DRPCIV, taxele se pot plăti și online, a prin mandat poştal, prin intermediul unităţilor CEC Bank sau a terminalelor de plată ZebraPay.