Home » Știri » Știri economice » România va putea exporta porci vii în UE peste 2 săptămâni. Exportul a fost blocat din cauza pestei

România va putea exporta porci vii în UE peste 2 săptămâni. Exportul a fost blocat din cauza pestei

bogdan / 16.09.2016, 15:12
România va putea exporta porci vii în UE peste 2 săptămâni. Exportul a fost blocat din cauza pestei

România va putea exporta porci vii în celelalte 27 de state membre ale Uniunii Europene în aproximativ două săptămâni, după ce miercuri a fost votată trecerea țării în anexa I a Deciziei europene în Comitetul Permanent Veterinar al Comisiei Europene, a declarat joi, pentru News.ro ,ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Decizia va fi aplica din momentul publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, respectiv în maximum 15 zile de la aprobarea sa.

“Este înlăturarea unei bariere în calea comerțului, este foarte important. Colegii de la ANSVSA spun că, practic, de 70 de ani România nu a mai exportat porci vii”, a spus Irimescu.

Acesta afirmă că în perioada următoare vor fi cunoscute și țările care vor fi interesate să importe porci vii din România și în ce cantități.

“Este foarte posibil să vedem cum România devine exportator important de porci”, a mai spus Irimescu.

România nu a putut exporta nici porci vii, dar nici carne de porc din cauza problemelor cu pesta porcină. Ultimele focare de pestă porcină au fost înregistrate în 2007, la câteva ferme din județul Timiș.

După aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007, Comisia a prelungit până la 31 decembrie 2009 interdicția impusă firmelor românești privind livrările de carne de porc, pe motiv că pesta porcină nu era ținută sub control.

Ulterior, în decembrie 2009, li s-a permis unităților de procesare a cărnii de porc din România să exporte în UE produse din carne de porc provenită din zonele oficial libere de pesta porcină clasică.

“S-a interzis și ulterior s-a reînceput vaccinarea împotriva pestei porcine și a fost o mare eroare, pentru că asta ne-a prelungit tot procesul (de negociere cu Comisia Europeană, n.r.). Practic, noi dacă nu am mai fi vaccinat până în 2008, noi am fi scăpat mai demult de problema pestei porcine”, a mai spus Irimescu.

Ministrul a menționat că și Spania a trecut printr-un proces similar.