Home » Știri » Știri economice » Tichetele de masă se includ în salariul minim pe care angajatorul e obligat să-l acorde? Ce scrie de fapt în lege

Tichetele de masă se includ în salariul minim pe care angajatorul e obligat să-l acorde? Ce scrie de fapt în lege

Manolică Anca / 14.10.2021, 13:13
Tichetele de masă se includ în salariul minim pe care angajatorul e obligat să-l acorde? Ce scrie de fapt în lege

Tichetele de masă sunt acele bilete cu valoare, pe care un angajator le poate oferi salariaților săi în fiecare lună. Pot fi sau nu acestea incluse în salariul minim pe care angajatorul este obligat să îl acorde? Află ce spune legislația, în rândurile de mai jos.

Ce sunt și cum se acordă tichetele de masă

Atât procedura, cât și condițiile de acordare a acestor bilete valorice către angajați sunt stabilite de Legea 165/2018 cu privire la acordarea biletelor de valoare. Conform actului normativ, tichetele de masă sunt acordate angajaților, lunar, ca alocație individuală de hrană și pot fi utilizate doar pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea produse alimentare. De asemenea, aceste tichete pot fi acordate sub formă de bilete de valoare sau pe suport electronic, sub forma unui card de cumpărături.

Potrivit legii mai sus menționate, numărul de tichete lunar pe care îl poate primi un salariat nu poate să depășească numărul de zile lucrate. De asemenea, acest număr nu poate depăși numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se acordă tichetele de masă.

Tichetele de masă și salariul minim

Și cum vine întrebarea: tichetele de masă se includ în salariul minim pe care angajatorul este obligat să-l acorde? Ei bine, nu! În cazul în care, la negocierea salariului, angajatorul îi propune viitorului său angajat salariul minim pe economie și o parte din acesta să se traducă și în bonuri de masă, această abordare este o încălcare a legislației.

Tichetele de masă pot fi acordate sub formă de bilete de valoare sau pe suport electronic
Tichetele de masă pot fi acordate sub formă de bilete de valoare sau pe suport electronic

Legea spune clar că angajatorul este obligat în primul rând să îl plătească pe viitorul angajat cu cel puțin salariul minim stabilit prin hotărâre de Guvern. Trecând peste prevederile referitoare la salariul de bază și admițând că angajatorul procedează corect, asta ar însemna că nu am mai ține cont de scopul pentru care sut acordate tichetele de masă.

„Art 164 din Codul muncii face referire la salariul de bază, acesta fiind unul dintre elementele constitutive ale salariului care poate cuprinde și indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri.

În situațiile în care angajatorul asigură hrană, cazare ori alte facilități, suma în bani cuvenită pentru munca prestată nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe țară prevăzut de lege. Astfel, orice alt avantaj, inclusiv tichetele de masă și/sau banii pentru telemuncă nu reprezintă parte din salariu de bază”, explică Dan Năstase, consilier juridic specializat în raporturi de muncă, potrivit avocatnet.ro.

Ce valoare are un tichet de masă

Tichetele de masă sunt folosite de obicei de angajatori pentru că presupun o sarcină fiscală mai scăzută, pe ele neplătindu-se contribuții sociale. Mai mult, acum sunt și mai ușor de folosit de angajați întrucât a apărut și varianta electronică a lor. Tichetele se acordă pentru perioadele de lucru efectiv, nu mai mult de un tichet pe zi, iar valoarea lor este stabilită prin acordul părților, existând și o valoare maximă admisă la nivel legislativ pentru fiecare tichet în parte.

Potrivit ordinelor nr. 901/2021 și 902/2021 ale Ministerului Muncii publicate recent în Monitorul Oficial, valoarea nominală a tichetelor de masă a crescut de la 20,01 lei (valoare de până la acel moment), la 20,09 lei. De asemenea, a crescut și suma acordată prin tichetele de creșă de la 480 de lei (cât era până la acel moment), la 490 de lei. Majorările se aplică pentru perioada octombrie 2021 – martie 2022.