Home » Știri » Știri economice » Vechimea în muncă 2022. În ce condiții se adună activitatea în cadrul unui PFA la anii de pensie 

Vechimea în muncă 2022. În ce condiții se adună activitatea în cadrul unui PFA la anii de pensie 

Manolică Anca / 06.04.2022, 15:25
Vechimea în muncă 2022. În ce condiții se adună activitatea în cadrul unui PFA la anii de pensie 

Vești bune pentru deținătorii de PFA (Persoană Fizică Autorizată). Acest tip de activitate se va putea aduna la anii de pensie și va considerată vechime în muncă. Legea a fost adoptată marți, 5 aprilie, de Camera Deputaților, și urmează să ajungă pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. În ce condiții se va putea realiza acest lucru.

Activitatea PFA-urilor se poate adăuga la vechimea în muncă 2022

Un nou proiect de lege este pe cale să se aplice. Acesta prevede că activitatea prestată ca PFA să se contabilizeze ca vechime în muncă și în specialitate. Acesta mai are nevoie doar de semnătura președintelui țării și, ulterior, să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Totuși, această recunoaștere a vechimii în muncă se va putea face doar dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele două condiții:

  • activitatea ca PFA să fi generat venituri nete de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară în anul pentru care se solicită recunoașterea;
  • PFA-ul să fie înregistrat la Registrul Comerțului cu un singur cod CAEN sau cu codul CAEN principal pentru care se face recunoașterea.

„Vechimea în muncă şi, după caz, vechimea în specialitate este considerată perioada în care PFA a desfăşurat activitate economică şi a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale, nefiind luată în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată”, se arată scris în proiectul de lege, potrivit avocatnet.ro.

Proiectul de lege completează OUG nr. 44/2008 cu privire la desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.

Activitatea PFA-urilor se va putea adăuga la vechimea în muncă 2022
Activitatea PFA-urilor se va putea adăuga la vechimea în muncă 2022

Se urmărește eliminarea discriminării între salariați și persoanele care desfășoară activități independente

Potrivit celor care au venit cu această propunere de lege, măsura este necesară pentru a elimina discriminarea care există la momentul actual între persoanele care prestează muncă salariată și persoanele care prestează muncă independentă. Având în vedere că fiecare dintre cele două categorii contribuie la bugetul statului cu taxe.

„Nu există niciun argument și niciun motiv pentru care să menținem această discriminare față de PFA-uri. Dimpotrivă, statul trebuie să îi susțină și să îi încurajeze pe toți cetățenii care doresc să lucreze, fie că este vorba de muncă prin contract sau ca liber profesionist, întrucât ambele categorii cotizează la bugetul de stat”, stă scris în expunerea de motive care a fost anexată propunerii de act normativ.

Concret, se va considera vechime în muncă și, după caz, vechime în specialitate timpul în care PFA a desfășurat activitate economică și a achitat contribuțiile, taxele și impozitele legale. Nu se va lua în calcul perioada în care respectiva persoană nu a avut activitate generatoare de venit sau și-a suspendat activitatea.

Important! Camera Deputaților a adoptat acest proiect de lege, în calitate de Cameră decizională, dar pentru ca el să se aplice, trebuie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.