Home » Știri » Știri sociale » Calendarul complet al pelerinajului Sfintei Parascheva de la Iași

Calendarul complet al pelerinajului Sfintei Parascheva de la Iași

Manolică Anca / 03.10.2021, 16:25
Calendarul complet al pelerinajului Sfintei Parascheva de la Iași

An de an, în preajma zilei de 14 octombrie, orașul Iași devine cel mai mare loc de pelerinaj din ţară. Credincioși din toate colțurile României, dar şi din străinătate vin aici în această perioadă pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei şi a celor nevoiaşi. Află detaliile pelerinajului Sfintei Parascheva de la Iași din 2021.

Calendarul complet al pelerinajului Sfintei Parascheva de la Iași

În fiecare an, în calendarul creștin ortodox, Sfânta Parascheva este sărbătorită pe data de 14 octombrie. Ca și până acum, și în 2021, la Iași, acolo unde se află moaștele Sfântei Parascheva se aștepată credincioși din toată țara pentru a se închina la racla cu sfintele moaște.

Potrivit calendarului complet al pelerinajului Sfintei Parascheva de la Iași, de hramul Cuvioasei, acesta va ține de pe 10 până pe 15 octombrie. În această perioadă vor fi montate ecrane speciale pentru pelerini, de asemenea, ei vor primi un pachet cu ceai și hrană caldă din partea voluntarilor.

Credincioșii fac deja cozi la Sfânta Parascheva

Deși mai sunt câteva zile până pe 14 octombrie, unii credincioși vin de dinainte să se închine. Aceștia se grăbesc pentru că se tem că noile restricții care se vor impune nu le va mai permite să participe la pelerinalul care începe oficial abia peste o săptămână.

Credincioșii fac deja cozi la Sfânta Parascheva
Credincioșii fac deja cozi la Sfânta Parascheva

Cu toate acestea, toată lumea trebuie să cunoască și să respecte regulile de siguranță impuse, având în vedere că orașul Iași se află în scenariul roșu, pentru că rata îmbolnăvirilor de Covid este de 5 cazuri la mia de locuitori. Așadar, toată lumea trebuie să poarte mască atât în Catedrala, cât și în curtea Mitropoliei, iar pelerinii nu au voie să atingă moaștele cu obiecte voluminoase. Totodată, de la începerea oficială a pelerinajului, cine vrea să asculte slujba religioasă din interiorul Catedralei va fi nevoit să prezinte un certificat de vaccinare sau dovadă că a trecut prin boală.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei vor ca pelerinajul să se desfășoare fără restricții

Reprezentanții Mitropoliei doresc ca pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva de la Iași să se desfășoare fără niciun fel de restricții și se declară pregătiți să organizeze sărbătoarea în cele mai bune și sigure condiții.

„Nu dorim niciun fel de restricționare a pelerinilor, pe nici un fel de criterii. Pelerinajul se va desfășura în aer liber, accesul se va face, ca și anul trecut, pe culoar unic, de o persoană, la distanță una de cealaltă, cu respectarea regulilor specifice acestei perioade, cu flux de intrare separat de cel de la ieșire șamd. Nu ar trebui, așadar, să fie nici un fel de pericol din punct de vedere epidemiologic”, au declarat aceștia.

Reguli pentru desfășurarea pelerinajului Sfintei Parascheva de la Iași
Reguli pentru desfășurarea pelerinajului Sfintei Parascheva de la Iași

Întrebat de jurnaliști dacă la Hramul Sfintei Parascheva vor putea lua parte doar cei care au buletin de Iași, așa cum s-a întâmplat anul trecut, primarul orașului, Mihai Chirica, a declarat că ceea ce s-a întâmplat în 2020 a fost un abuz.

„Nu poți să dai o restricție cu un caracter local într-un stat democratic. Ori dai una cu caracter general și atunci nimeni și toți o respectă, ori lași ca lucrurile să decurgă de la sine și nu cred că se va mai ajunge acolo, pentru că este total din perspectiva mea neconstituțional”, a declarat Mihai Chirica.

Pelerinajul de la Catedrala Mitropolitană din Iași și rugaciunea la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva nu vor putea să adune mai mult de 1.000 de persoane în respectivul loc, iar măsurile de distanțare îi vor proteja pe oameni. Primaul a mai spus că Mitropolia a solicitat deja sprijin pentru credincioși în privința măștilor și dezinfectanților.