Home » Știri » Știri sociale » Când au loc Moșii de toamnă în 2021

Când au loc Moșii de toamnă în 2021

Ileana Mladinoiu / 22.09.2021, 10:12
Când au loc Moșii de toamnă în 2021

Credincioșii știu că „moși” este un termen care vine de la „strămoși”. El face trimitere la persoanele trecute la cele veșnice, dar și la o serie de sărbători consacrate lor, ocazie dată celor vii să-i pomenească.

Fiecare anotimp are zilele lui de Moși

Dacă vrem să descifrăm cu atenție denumirile acestor sărbători religioase cu semnificație aparte, constatăm că fiecare anotimp are zilele lui de Moși.

Astfel, potrivit tradiției, de Măcinici au loc Moșii de primăvară, în sâmbăta dinaintea Rusaliilor Moșii de vară, în prima zi de sâmbâtă din luna noiembrie Moșii de toamnă, pentru ca în sâmbăta dinaintea duminicii Lăsatului sec de carne(sau a înfricoșatei judecăți) să vorbim de Moșii de iarnă.

Biserica Ortodoxă rânduieşte în aceste zile pomenirea tuturor celor adormiţi Întru Domnul, printr-o slujbă specială, ce este oficiată în toate lăcaşurile ortodoxe.

Când au loc Moșii de toamnă în 2021

În acest an, Moşii de toamnă sau Sâmbăta morţilor pică sâmbătă, 30 octombrie.

Sâmbăta moşilor de toamnă a fost adăugată în biserica noastră din dorinţa de a face cât mai des rugăciuni pentru cei răposaţi. Nu este generalizată peste tot, are caracter local și cade în sâmbăta dintre Sfântul Dumitru şi Sfinții Arhangheli Mihail si Gavril.

Cu acest prilej, bogaţii şi săracii, fără nicio deosebire, se pregătesc, fiecare după puteri, cu mese, pachete şi daruri, pentru a le oferi, spun ei  de „sufletul răposatului”.

De ce pomenirea morților, parastasele- chiar dacă se pot face și marțea, joia ori duminica- moșii au loc sâmbăta.

La bază acestor practici stă credinţa că sâmbăta Mântuitorul a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul s-a pogorât la iad pentru a scoate de acolo pe cei adormiţi înainte de venirea sa.

Următoarea întrebare este legată de importanța respectării tradiției Moșilor de toamnă.

Moșii de toamnă 2021
Moșii de toamnă 2021

Tradiţia creştină spune că: „în urma acestor pomeniri puterea divină îl învredniceşte pe cel care le împlineşte, cu Harul de care are nevoie şi cu toate cele care îi sunt de folos. În acelaşi timp, respectând tradiţia Moşilor de toamnă vom petrece Postul Crăciunului în deplină sănătate”.

Spre deosebire de alte religii, în creştinism, şi cei vii şi cei adormiţi fac parte din Biserica Lui Hristos.

Conform datinilor străbune, în unele părţi ale tarii, bătrânii povestesc cum sufletele morților vin în această zi pe pământ, în timp ce credincioșii dau de pomană mâncare gătită în numele lor, pentru ca spiritele să îi ocolească.

Pentru Moşii de toamnă se pregăteşte o colivă din grâu, peste care se împletește semnul Sfintei Cruci. Din coșul cu coliva din grâu nu trebuie să lipsească o sticlă de vin pentru a fi sfințită de către preot. De obicei, se împart vase cu mâncare, căni cu vin, lapte sau apă.

Potrivit crestinortodox.ro, nu se dau de pomană obiectele celui plecat dincolo, mai ales dacă acestea au o valoare sentimentală importantă pentru familie. De asemenea, nu se dau de pomană obiecte care au însemne păgâne ori care jignesc credința creștină.

„Pomenirea în Biserică a celor adormiți în Domnul constituie un act de credință ortodoxă și mărturie a iubirii față de semeni”, scrie basilica.ro.

„Este bine ca fiecare credincios să aprindă în această zi măcar câte două lumânări. Una menită să lumineze calea celor stinşi din viaţă şi alta închinată sănătăţii lui şi a familiei”, sunt cuvintele rostite deseori de către preoți.

Ileana Mlădinoiu