Home » Știri » Știri sociale » Când expiră cazierul judiciar. Cât timp ai, de fapt, la dispoziție pentru a-l folosi

Când expiră cazierul judiciar. Cât timp ai, de fapt, la dispoziție pentru a-l folosi

Ileana Mladinoiu / 22.08.2022, 12:10
Când expiră cazierul judiciar. Cât timp ai, de fapt, la dispoziție pentru a-l folosi

Auziți des de sintagma cazier judiciar, ba poate aveți nevoie de el, să zicem pentru ocuparea unui loc de muncă.  Este, de fapt, o fișă de evidență în care organele judiciare consemnează toate condamnările penale ale unei persoane. Prin urmare, cazierul judiciar reprezintă unul dintre cele mai importante acte, care reflectă situația judiciară a unei persoane. În funcție de situație, în cazier pot fi trecute condamnări sau măsuri penale. El se cere de cele mai multe ori pentru școala de șoferi, pentru obținerea unor joburi, cum ar fi avocați sau consilieri juridici, gestionari, paznici, gărzi de corp, funcționari publici, medici și farmaciști, jurnaliști sau pentru înscrierea la anumite cursuri și programe.

Când expiră cazierul judiciar

Atunci când este solicitat în țară cazierul judiciar poate fi eliberat în cel mult trei zile de la data depunerii cererii. Dacă aveți domiciliul în străinătate, eliberarea certificatului de cazier judiciar se va face prin intermediul misiunilor diplomatice sau ale oficiilor consulare ale României. În asemenea caz, eliberarea acestui tip de act se face în cel mult 30 de zile de la solicitarea lui.

Cadrul legislativ  prin care este reglementat cazierul judiciar

Cazierul judiciar este reglementat prin Legea nr. 7/1972 privind cazierul judiciar și prin Legea nr. 290/2004 republicată. Cele două legi vă prezintă o serie de detalii referitoare la instituțiile abilitate pentru eliberarea cazierului judiciar, ce tipuri de informații trebuie trecute în document, în ce condiții pot fi scoase din cazier și modul de obținere a acestuia, atât în țară, cât în străinătate.

Respectivele legi au fost formulate în special pentru a se putea face distincția între evidența persoanelor puse sub învinuire și ale celor condamnate. Datele referitoare la persoane care ar putea fi vinovate de fapte penale sunt strict pentru gestionare și nu pentru a avea repercusiuni asupra lor.

Legea nr. 7/1927 spune clar că: „notările provizorii în cazul persoanelor anchetate, dar deocamdată nedemonstrate vinovate, pot fi păstrate până la cinci ani. Aceeași lege prevede și rectificarea informațiilor care urmează a fi trecute în cazier daca acestea nu mai corespund cu realitatea; de exemplu, dacă o persoană a fost anchetată și a fost găsită nevinovată”.

De ce acte este nevoie pentru obținerea cazierului judiciar

Pentru obținerea cazierului judiciar, persoanele fizice, majorii sau minorii cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani au nevoie de: o cerere-tip pentru eliberare de cazier și actul de identitate aflate în termen de valabilitate (cartea de identitate, buletinul de identitate, paşaport, cartea de identitate provizorie şi certificat de înregistrare a cetăţenilor U.E., carte de rezidenţă, carte de rezidenţă permanentă, permis de şedere temporară sau permanentă).

Unde se obține cazierul judiciar pentru angajare

La orice subunitate de poliție, acolo unde există ghișeul de cazier judiciar. Cererea va conține datele personale, precum și motivația obținerii acestui document. E bine de știut că majoritatea județelor permit inclusiv trimiterea online, pe adresa cazier.initialelejudetului@politiaromana.ro, a cererii pentru cazier. În cazurile speciale, cererea poate fi depusă de către un împuternicit, dar cu procură notarială.

„Eliberarea cazierului se poate face online și ușor acum în România. Folosind un serviciu online de eliberare a acestor acte oficiale, puteți uita de statul la cozi și de timpul pierdut. Timp pierdut înseamnă și bani pierduți”, scrie caziere.ro

Acest lucru este valabil și pentru persoane juridice. Mai multe amănunte puteți obține pe contact@caziere.ro

Când expiră cazierul judiciar/valabilitate

Cazierul judiciar este valabil șase luni din momentul eliberării și poate fi folosit doar în scopul pentru care a fost eliberat. Odată expirat și dacă e nevoie de un alt cazier, îl puteți obține în urma depunerii unei noi cereri.

Ileana Mlădinoiu