Home » Când, unde, cum » Câte orașe sunt în România și care sunt cele mai mari, în funcție de populație

Câte orașe sunt în România și care sunt cele mai mari, în funcție de populație

Cojocaru Cristian / 11.11.2021, 16:46
Câte orașe sunt în România și care sunt cele mai mari, în funcție de populație

Ți-ai pus vreodată întrebarea câte orașe sunt în România și care sunt cele mai mari? Ei bine și noi, de aceea ne-am gândit că te-ar putea ajuta să afli mai multe informații despre România.

Câte orașe are România

România se află în partea de sud-est a Europei, cu capitala la București. Totodată, acesta este și cel mai mare oraș din țară, însă poate te întrebai câte orașe se află pe teritoriul țării. Află că în România se află 263 de orașe, iar 25 dintre acestea numără peste 100.000 de locuitori. Dintre orașele cu cei mai mulți locuitori amintim București, Constanța, Cluj-Napoca și Iași.

La nivel național, românii reprezintă 88.9% din populația totală. În anul 2011, țara cunoștea un fenomen de urbanizare, astfel că 54% din populația țării trăiește în zonele urbane, însă foarte mulți ajung să se întoarcă în zonele rurale din cauza mai multor factori. În continuare, află care sunt cele mai mari orașe din România în funcție de numărul de locuitori.

Bucureşti – 1.877.155 locuitori

Bucureștiul este cel mai mare oraș din România și totodată și capitală, centru cultural, industrial dar și financiar. Din cauza războiului, mai multe clădiri de o arhitectură impresionantă din centrul orașului au fost afectate. Totodată, cutremurele și programul de sistematizare ale fostului dictator a avut o influență în acest sens. În ultimii ani, Bucureștiul a cunoscut o explozie economică dar și industrială. În prezent, populația orașului depășește 1,8 milioane de oameni, însă calitatea vieții aici nu este una dintre cele mai bune.

orașe România
Iasiul este unul dintre importantele centre culturale ale Romaniei

Iaşi – 318.012 locuitori

Iașiul este unul dintre centrele culturale ale României și totodată un simbol al istoriei românețti. Acest oraș reprezintă casa celei mai vechi universități din țară, Alexandru Ioan Cuza și totodată și a primei școli de inginerie. Iașul este un important centru educațional și de cercetare găzduind peste 60.000 de studenți anual. Orașul adăpostește una dintre cele mai vechi biserici din România care datează de mai bine de cinci sute de ani. Dintre clădirile importante putem enumera Palatul de Cultură, Casa Dosoftei și Palatul Roznovanu.

Cluj-Napoca – 316.748 locuitori

Cluj-Napoca reușește să se claseze pe cel de-al treilea loc în topul celor mai mari orașe din țară. Acest oraș a fost fondat în anul 1213 și este înconjurat de păduri și pășuni cu specii rare de plante. Fauna, de asemenea este una foarte variată incluzând vulpi iepuri și veverițe care se pot regăsi în pădurile din aporpiere de Făget și Hoia. În zonă există nenumărate construcții medievale și a ajuns unul dintre cele mai cunoscute orașe din România și peste hotare datorită festivalului muzical Untold.

Constanța – 303.399 locuitori

Constanța reprezintă cel mai vechi oraș locuit continuu, fiind format în anul 600 î.Hr. Orașul reușește să se claseze în topul celor mai mari orașe din România având o populație de peste 300.000 de locuitori. Orașul de coastă primește anual și mii de turiști datorită amplasării sale față de Marea Neagră. În anii 1930, acest oraș era un important centru comercial al țării. Ca multe alte orașe de coastă, Constanța se confruntă cu cele mai crescute temperaturi din țară. În ceea ce privește activitățile economice principale ale orașului putem enumera turismul, industrializarea dar și pescuitul.

Din cauza facilităților sociale precum trsansportul, domeniul sănătății dar și numărul de locuințe, condițiile de viață îi determină pe foarte mulți locuitori să aleagă să trăiască în zonele rurale de pe lângă marile orașe.