Home » Știri » Știri sociale » Ce pensie are Adrian Năstase, la 72 de ani. „Este foarte puțin”

Ce pensie are Adrian Năstase, la 72 de ani. „Este foarte puțin”

Alexandru Cazacu / 05.08.2022, 15:00
Ce pensie are Adrian Năstase, la 72 de ani. „Este foarte puțin”

În vârstă de 72 de ani, Adrian Năstase este de părere că pensia pe care o primește în fiecare lună de la statul român este una foarte mică. În cadrul unui interviu pentru Antena 3, fostul prim-ministru al României a dezvăluit suma pe care o încasează lunar. Ce pensie are Adrian Năstase, puteți afla în continuarea acestui articol.

Adrian Năstase a dat statul în judecată

Se pare că Adrian Năstase este un mare susținător al pensiilor speciale acordate unor funcționari publici, cum ar fi parlamentarii, miniștrii sau alți înalți funcționari. După cum am menționat și în primele rânduri, fostul premier al României a dezvăluit suma pe care o încasează lunar și pe care, potrivit Antena 3, o consideră una foarte mică.

Acum, Adrian Năstase se luptă în tribunal pentru a-și recupera drepturile pe care le consideră legale, el aflându-se printre cei aproximativ 400 de români care au dat statul român în judecată pentru pensiile speciale.

Fostul ministru de Externe a României explică că pensiile parlamentarilor reprezintă doar un procent de 5% din totalul sumelor alocate pentru pensiile speciale. Prin urmare, el atrage atenția că indemnizațiile similare ale magistraților sunt de chiar și de zece ori mai mari însă, spune Adrian Năstase, de aceste nu se atinge nimeni.

„Soluția pe care am considerat-o eu potrivită a fost aceea a impozitării acestor pensii, în așa fel încât peste 5.000 de lei ele să fie impozitate gradual și să nu să nu mai existe aceste pensii nesimțite, pe bună dreptate criticate în presă”, a declarat Adrian Năstase.

Ce pensie are Adrian Năstase
Ce pensie are Adrian Năstase, la 72 de ani

Ce pensie are Adrian Năstase, la 72 de ani

Fostul prim-ministru al României l-a dat ca exemplu pe Petre Daea care, după patru decenii în câmpul muncii, fără pensie specială, are o pensie de aproximativ 2.000 de lei. În ceea ce privește pensia pe care Adrian Năstase o primește de la stat, această este în valoare de aproximativ 5.000 de lei.

„Este foarte puțin”, în opinia lui Adrian Năstase. Fiind întrebat cât crede că ar merita, fostul premier a dat un răspuns ironic: „Am primit ce trebuia – aproape doi ani de închisoare”. Toate acestea, în contextul în care pensia medie în România se situează undeva în jurul a 1.800 de lei. Ei bine, iată că ați aflat acum ce pensie are Adrian Năstase.

Despre Adrian Năstase

Născut la 22 iunie 1950, în Capitală, Adrian Năstase este un fost politician român. El a fost profesor de drept public internațional, iar în perioada 1990 – 1992 a deținut funcția de ministru de Externe al României.

Ulterior, între 1992 – 1996 și 2004 – 2006, el a fost președintele Camerei Deputaților. De asemenea, în perioada 2000 – 2004, Adrian Năstase a deținut funcția de premier al României. În primăvara lui 2006, el a demisionat de la conducerea Camerei Deputaților, în contextul unor acuzații de corupție.

Șase ani mai târziu, în 2012, fostul prim-ministru român a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru corupție. În anul 2014, Năstase a fost condamnat la nu mai puțin de patru ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată și șantaj. Odată cu condamnarea la închisoare, el a ieșit de pe scena politică.