Home » Știri » Știri sociale » Ce se întâmplă cu formularul digital de intrare în România, după ce starea de alertă a luat sfârșit

Ce se întâmplă cu formularul digital de intrare în România, după ce starea de alertă a luat sfârșit

Manolică Anca / 12.03.2022, 13:36
Ce se întâmplă cu formularul digital de intrare în România, după ce starea de alertă a luat sfârșit

Începând de miercuri 9 martie, în România au fost eliminate restricțiile împotriva COVID-19, fiind ridicată starea de alertă. Însă ce se întâmplă cu certificatul verde și cu PLF-ul pe care cei care se întorc în țara? Mai trebuie să le prezinte la graniță? Ministerul Afacerilor Interne a făcut anunțul pe care toată lumea îl aștepta. Iată ce trebuie să știe toți cei care intră în România.

Mai este nevoie de formularul digital PLF la intrarea în România? Anunțul momentului

Este oficial! Completarea formularului digital (PLF) nu mai este obligatorie la intrarea în România, după ce Ordonanţa de Urgenţă care elimină această obligativitate a fost publicată vineri, 11 martie, în Monitorul Oficial.

Din 20 decembrie 2021, toate persoanele care pășeau pe teritoriul țării noastre aveau obligaţia de a completa electronic, în termen de 24 de ore, formularul digital de intrare în ţară. Cei care nu îl completau la timp riscau amenzi de la 2.000 la 3.000 de lei.

Așadar, odată cu publicarea acestei ordonanțe, la intrarea în țară, călătorii nu mai au obligația de a prezenta formularul digital de localizare a pasagerilor. Măsura se aplică începând de vineri, 11 martie 2022.

Atenție, însă, unele state încă îl mai pot solicita!

În condiţiile în care în România a fost ridicată starea de alertă, a fost eliminat complet şi formularul digital de intrare în România, a spus, vineri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. Cu toate acestea, autoritățile atrag atenția că unele state încă mai au formularul PLF în vigoare. Așadar, românii care călătoresc în străinătate sunt sfătuiți să verifice informațiile oficiale în care sunt specificate clar condițiile.

„Trebuie să facem menţiunea că sunt încă state care au menţinut această măsură. Aşadar, cetăţenii care călătoresc din România către alte state vor trebui să verifice, aşa cum s-a întâmplat şi până acum, dacă statele în care călătoresc sau prin care tranzitează solicită completarea în continuare a unui astfel de formular.

Nu este necesar pentru intrarea în România, dar este foarte posibil în perioada următoare să existe ţări care să solicite în continuare completarea acestui formular”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Anunțul Ministerului Afacerilor Interne / Sursă foto: FB MAI
Anunțul Ministerului Afacerilor Interne / Sursă foto: FB MAI

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţase că formulatul PLF a fost eliminat din 9 martie, însă Dan Cărbunaru a revenit, spunând că trebuie totuşi completat până la abrogarea OUG 129/2021.

România a ieșit din starea de alertă, după doi ani de pandemie

Starea de alertă impusă la nivelul României încă din anul 2020 a fost ridicată începând cu data de 9 martie 2022. Așadar, odată cu această zi, multe din restricții au fost eliminate: masca de protecție nu mai este obligatorie, nici în spațiile exterioare dar nici în cele interioare, operatorii economici vor putea funcționa la orice oră, fără restricții de capacitate, iar certificatul verde a fost și el eliminat.

Principalele restricții care s-au ridicat:

  • utilizarea măștii în spațiile exterioare și spațiile interioare nu mai este obligatorie, dar este recomandată în spațiile închise;
  • nu mai există limite cu privire la accesul în diverse spații publice, spații comerciale, instituții de alimentație publică și instituții publice;
  • au fost ridicate limitele cu privire la orarul de funcționare a operatorilor economici;
  • nu mai este necesar certificatul PLF de localizare a călătorilor (din 11 martie)
  • nu se mai solicitaă certificatul electronic COVID nicăieri.